čuden deldajalec
Spoštovani!
Sem v hudi dilemi glede nove zaposlitve in vas lepo naprošam za pomoč.
Eno podjetje iz tujine je imelo objavo, da bo pri nas odprlo podjetje in potrebuje za začetek 4-5 delavcev v pisarni. Na oglas sem se prijavil in sem moral v to podjetje na razgovor. Izkazalo se je, da kljub daljšem trajanju objave, sem edini kandidat, čeprav potrebuje max. 5 ljudi. Kljub temu pa želi odpreti podjetje pri nas, saj je že registrirano. Delo imam 100% obljubljeno, ne pa v pisni obliki. Preden pa bi začelo poslovati podjetje pri nas, moram na eno tedensko izobraževanje na matično podjetje, torej v tujino, za kar moram plačati (predvsem za prenočišče in prehrano) 60 €. Ker sem prijavljen na zavodu, mi Zavod ne plača ne to izobraževanje in ne potne stroške, čeprav sem že 3x bil na krajšem izobraževanju tam, kar sem do sedaj imel brezplačno.
Zanima me
1
ali podjetje res sme zahtevati plačilo od brezposelne osebe za tako izobraževanje
2
če ni drugih kandidatov kako in kaj bom delal sam pri nas, zlasti če niti kasneje ne dobi potrebne delovne sile
3
ali je kakršnakoli možnost, da Zavod to plača, čeprav se gre za tujino (je država v EU, vendar še brez evrov) in ker bo podjetje nenazadnje pri nas, čeprav to podjetje ni dalo objavo oz. razpis preko Zavoda
4
ali lahko od direktorja zahtevam pisno potrdilo, da me res zaposli in bi mi na podlagi tega potrdila Zavod le plačal izobraževanje ter potne stroške oz. kaj lahko napravim s pisnim potrdilom o zaposlitvi, če me potem kasneje ne zaposli iz x razlogov
5
ker sem že moral napraviti določeno nalogo, med drugimi bi moral tudi tam na izobraževanju delati in na koncu napraviti izpit, ali bi mi to moral podjetje plačati, čeprav ni nobene pisne dokumentacije o tem (npr. v Hoferju so bili na izobraževanju v Avstriji za to menda plačani bodoči zaposleni)
6
kakšno plačo lahko pričakujem od njih, glede na to, da imajo v tej tujini nižji standard, torej nižje plače kot mi
7
ne glede na to, da bom sam (mogoče se še kdo prijavi), so povedali, da bom moral na začetku čisto vsa dela opravljati, katera kasneje več ne bi in da bo ogromno dela, ker je vse na novo, začetek in vemo, da je začetek najtežji-ali sem zaradi tega upravičen do večje plače, ki bi mi jo kasneje znižali, ko že ne bi imel toliko odgovornosti, obveznosti
8
če direktor ne bo zadovoljen z mojim delom, katerega je težko opravljati, saj se gre za marketing, kar je zelo težko v današnjem času in mi da odpoved, ali se bom potem lahko (upravičeno) vrnil na Zavod (čeprav mora imeti direktor razumevanje, da na začetku, zlasti z eno oz. malo zaposlenih ne more pričakovati takojšnji efektivni učinek, prodajo)
9
če vidim ali le slutim, da ne bo dobro ali da me izkoriščajo in želim dati odpoved kaj lahko navedem za Zavod, da me potem sprejmejo nazaj in bi bil spet upravičen do socialne podpore
Lepo vas prosim za vse te odgovore, ki so zame zelo pomembni in se vam vnaprej iskreno zahvaljuejm.
Lp, Milko M.
Forum je zaprt za komentiranje.