Davek državi
Davki in prispevki so ta razlika med bruto in neto plačo.
Eni se grozno razveselijo tiste svoje malo višje neto plačice med letom, pa jokajo, ker na koncu leta plačajo ogromno dohodnine…to je zato, ker vam je delodajalec minimalno odvajal med letom…razliko plačate pa na koncu v skupnem znesku…tudi tako se delodajalci “prikupijo” svojim zaposlenim, keteri ne razumejo, kako se plačujejo davki…
Ob obračunu vaše plače, je delodajalec DOLŽAN od vaše plače obračunati prispevke (ZPIZ, ZZZS ..) in akontacijo dohodnine ter obračunane zneske prispevkov ODVESTI (nakazati) na račun države, ZPIZ, ZZZS.
Vi zaslužite BRUTO plačo, delodajalec vam izplača na vaš bančni račun NETO plačo, razliko med neto in bruto plačo = akontacija dohodnine + prispevki, pa nakaže na ustrezne državne račune.
Denar, ki se tako plačuje je vaš, toda nakazila opravlja delodajelec.
(Osebno sem za to, da bi delavci konec meseca prejeli na svoj račun bruto plačo in ob izdaji plačilne liste še 5 položnic za dohodnino, ZPIZ, ZZZS … bi bilo enkrat za vselej konec idotizmov v smislu, da je zdravstvo brezplačno, da so penzije zaslužene, da navidezne samohranilke ne kurijo tujega denarja in da se semolič bori za delavce)
OD tvojega oD mora delodajalec plačati skoraj še enkrat toliko, kot imaš ti plačo, davke državi. Zato pa imaš manjšo plačo, ker ima delodajalec s teboj toliko stroškov. Zato pa se nekateri borijo že dolgo, da bi država že končno zmanjšala te stroške in bi imeli delavci zato lahko večje plače. Zato pa je tudi toliko dela na črno… Druge države imajo veliko manjše stroške pri OD.
Točno tako, zato nimate samo 800€ plače ampak 1600€, ampak večina tega ne ve, tistih dodatnih 800€ je ravno tako vaših, samo da jih ne dobiš na žiro račun, ampak se nakažejo za prispevke sociale iz zdravstva.
Seveda , če gledate iz strani delavca, dobiš samo 800@, če gledaš iz strani delodajalca, mora plačati zate 1600€ tak je moj strošek delavca, k temu pa se ponavadi prištejejo še stroški za delovno mesto v katerega spadajo (wc papir, voda, elektrika, stol, računalnik, print papir, toner, vizitka, čistila, itd ) tako da se ponavadi šteje, da moraš k netu za delavca prišteti še dvakratni znesek neto plače. Toliko v povprečju pride delodajalca delavec, torej 2400€, če je neto 800€ se pravi plača na račun.
V ameriki je tako, da dajo delavcu celo plačo na račun 1600€, potem pa mora delavec sam plačati vse stroške, seveda če želi, ni mu treba dati za socilano in zdravstveno niti za pokojninsko zavarovanje, ampak če pa zboli ali gre k zdravniku, je cena pregleda mnogo, mnogo dražja, zastonj pa ni popolnoma nič.
No še malo izobraževanja.
primož
Neumnosti :
Sindikati so prostovoljen hobi in se ga gre kdor hoče.
Zdravstvo je brezplačno vendar solidarnostno.
Že sama ideja je pa sploh genialna – torej večina ne bo plačevala za zdravstvo in pokojnisko ter bi jih potem na ulici pustili ?[/quote]
evo … saga o brezplačnem zdravstvu (za katerega zaposleni plačujemo vsak mesec) se nadaljuje
p.s. Sindikati se ne financirajo samo od članarin in njihovo razgrajanje in ritanje ne izstavlja računov zamo njihovim članom. Če bi bilo tako, bi mi bilo ravno do Kosova glede tega kaj počnejo, približmo tako ravno kot mi je danes ravno delovanje Društva ljubiteljev praženega krompirja.
kaj ima to veze z mojo trditvijo, da zdravstvo, kot ga imamo danes NI brezplačno? Od kje ti ideja, da sem proti solidarnosti?
Sem pa definitivno za to, da se ljudem zaposlenim v zdravstvu bolj natančno pogleda pod prste in se bolj rigorozno in transparentno vodijo čakalne vrste.
Ena izmed zadev, ki jih plačuješ so sejnine v Državnem svetu in povrnitev stroškov za svetništvo.
simpatiziraš z nacistki?
To na koncu ni nič več debata, ampak sam sarkazem, če nimate nič pametnega za povedati, bodite tiho.
primož
Forum je zaprt za komentiranje.