Delo v turnusu takoj po porodniškem??
Mislim, da je do 3.leta otrokove starosti zakonsko prepovedano nočno delo za matere. Naj me kdo popravi, če je drugače.
Popoldansko, pa tudi nedeljsko delo pa opravlja veliko mamic, ki jih poznam, kar je glede dojenja samega logično, otrok pri 1. letu ne rabi dojenja čez dan, ker bi naj jedel mešano hrano, dojil pa se načeloma še zjuraj in zvečer.
Klobasate neumnosti. Obstaja Zakon o delovnih razmerjih, kateri določa, da nadurno in nočno delo mati lahko opravlja samo če ona hoče, do otrokovega tretjega leta (delodajalcu da soglasje, sem ga že pisala). Posebej pa popoldanskega dela ZDR ne omenja. Dojim skoraj dveletno hči. Moja se je po mojem odhodu v službo prilagodila, več smo se dojili zvečer, tko da tle ne vidim problema, jo boš pa več dojila dopoldan. Do kdaj pa delaš popoldan, pa v šolstvu? Obstaja pa tudi Pravilnik o varovanju zdravja pri delu nosečih delavk, delavk, ki so pred kratkim rodile ter DOJEČIH delavk (kamor spadava) in tudi tle se posebej ne omenja popoldansko delo. Nočno pa. Nočno delo se pa šteje od 22 ure dalje. Še nekaj ti namignem: koristim uro odmora za dojenje po 193. členu ZDR, imam omogočen predčasen odhod eno uro in plačano imam. Če si blizu doma, bi lahko to izkoristila. Če imaš še kakšno vprašanje, še piši, sem skoraj doktorirala iz “naših” pravic:))
Ostalim pa priporočam da preverite kaj pišete. Zakon velja za celo Slovenijo, ne samo za nekatere panoge!
Tinchi
Hvala Tinchi, delam do cca 20ih-visokošolstvo, vendar si ne znam predstavljat da je otrok dopoldan v vrtecu, jaz pa doma, popoldan grem pa delat, ker tukaj ni popoldanskega varstva- no saj tako ali drugače vrteca takoj ne bom dobila, no sej za popoldan ga bo že fant ven vzel, vnedar vseeno sem samo vprašala ker ne poznam.
POnavadi se mati tako organizira da predno gre v slubo doji le se zvecer in zjutraj. Eno leto dojen otrok je več kot dovolj, kar je več je stavr posameznice, toda potem ne pričakuj, da bo družba mislila enako. Po zakonu ne sme delat ponoci, dopoldne, popoldne pa brez blema, torej se le organiziraj tako, da bos dojila takrat ko si frej!
tincica zate pa škoda vsake besede…mislm kakšne pišeš!
190. člen
(varstvo v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom)
(1) Delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, se lahko naloži opravljanje nadurnega dela ali dela ponoči samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.
(2) Delavka v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali dela ponoči, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.
(3) Enemu od delavcev-staršev, ki ima otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, in ki živi sam z otrokom in skrbi za njegovo vzgojo in varstvo, se sme naložiti, da opravlja nadurno delo ali delo ponoči, samo po njegovem predhodnem pisnem soglasju.
Jaz pa bi te nekaj vprašala: če si dopoldan doma, zakaj bi potem otroka takrat dala v vrtec?!
Tudi jaz opravljam službo popoldan, dopoldan sem z otrokom, za vmesne ure, dokler partner ne pride domov, imamo varuško. Čez kako leto, ko bomo malčka vpisali v vrtec, pa ga bom vozila tja preden bom šla delat, iskat pa ga bo spet šel partner po njegovi službi. Ceno se pač plača polno, otrok pa je samo na boljšem, ker je več s tabo.
Forum je zaprt za komentiranje.