Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zmešnjava okrog dohodnine

Zmešnjava okrog dohodnine

Tale dohodnina letos je pa že višek! Ali pa vsaj zame. Pa toliko govora je bilo, da ne bo več napovedi dohodnine.
Zdaj pa k vprašanju. V službi smo dobili za podpisat, če želimo, da imamo otroka pri plači v olajšavi. Ker ima oba otroka mož prijavljena, jaz nisem nič podpisala. Potem pa dobimo še enkrat neke izjave. To naj bi bilo za olajšavo in potrebno oddati do konca januarja. Ampak kaj zdaj to pomeni? Zaposlena sva oba in imava dva otroka. Mož ju uveljavlja pri plači in nima na izpisu za lani nič plačane akontacije (baje je to 100% olajšava). Ali ju jaz lahko zdaj napišem pod vzdrževane člane ali ne? Sem si naredila testni izračun in bi dobila vrnjeno 600 eur. V nasprotnem primeru pa 8 eur. Imam pa 539 eur bruto plače. Glede na to, da nisem jaz ničesar podpisala, ali to pomeni, da ju jaz nikoli ne bom mogla uveljavljati? Saj vem, uporabi iskalnik, tiste strokovne razlage so za nas laike prezahtevne. V tem tednu pa nekaj o tem, če imaš od tega do tega zneska plačo, si upravičen, drugače ne. Verjamem, da bodo letos pokasirali bajne vsote na račun vseh nas, ki (ne)podpisujemo vsega, kar bi morali. Pa tudi v službi nam je pri obrazložitvi ženska copy – paste obvestilo Durs-a. Ko smo jo pa klicali, je pa rekla, ja to podpišeš ali pa tudi ne. Upam, da me je kdo razumel in mi znal bolj človeško razložiti to znanost.
Hvala!

Lep pozdrav, Marjeta

Glej,

Otroke lahko med letom sicer uveljavljata oba, ampak pri koncem obracunu jih bodo upostevali samo pri enem.

Naj ostane tako, da ima oba otroka v sluzbi med letom prijavljen moz, sploh, ce je njegova placa vecja kot tvoja.

Ce je placa tvojega moza tako nizka (bruto pod 770€), da ob splosni davcni olajsavi in olajsavi za oba otroka ne ostane nic, od cesar se obracuna dohodnina, bi bilo nujno, da bi ti oddala do konca januarja za 2007 vlogo za vzdrzevane clane in bi ti pri tvoji dohodnini obracunali razliko olajsave, ki je tvoj moz ne more upostevati. Se vedno pa se vama splaca, da ima moz prijavljena oba otroka, ker dobi pri dveh vecjo olajsavao, kot ce bi vidva imela vsak po enega.

Jaz ti torej predlagam, da moz obdrzi oba kot olajsavao med letom. Konec leta preglej prihodke in oddaj vlogo, ce bo njegova akontacija tudi vsak mesec se vedno nic €. Ti pa v sluzbi ne podpisuj nic.

Ce vloge letos nista oddala, pocakaj, d doma dobita informativni izracun. Ce moz ni porabil vseh olajsav, bosta oba napisala, da se z izracunom ne strinjata in bosta dobila novi odlocbi do konca poletja.

Ce bi rada, da ti kaj bolj konkretno ali se bolj po domace povem, pa le reci. Ce pa mi das konkretne stevilke, ti tudi kaj izracunam.

Če dobro razumem, sem letos potem izvisela, kajne? Ne vem pa, kaj pomeni, da ni porabil vseh olajšav? Lahko bi ti poslala tudi konkretne številke, vendar ne vem, kako bodo pri možu računali, saj je bil od junija do novembra na bolniški, potem je delal po štiri ure, zdaj pa je za štiri ure upokojen.
Vseeno hvala za ta odgovor. Se pravi nekje v decembru si pogledam prihodke obeh in potem podpišem in oddam na dursu to, kar sem letos zamudila.

Lep pozdrav, Marjeta

Jaz ti lahko povem samo to, da letos nisi izvisela. Ko boš dobila odločbo na to napišeš ugovor. Če bi oddala do 31.1. ti to ne bi bilo potrebno. Nikakor pa ta prva odločba ni nič dokončnega. Če se strinjaš je to res zaključeno, če se ne pa navedeš točne podatke in na podlagi teh dobiš potem končno odločbo.

Več od tega pa ne vem :)))

Hvala tudi tebi! Ali to, da dobimo napovedi po pošti (kot lani) še vedno drži? Potem samo prečekiraš podatke, podpišeš in oddaš. Imam vsaj to prav?

Lep pozdrav, Marjeta

Ne, nimaš. :)))
Nič ne bo treba podpisovati. Če ne boš podala ugovora, bo informativni izračun veljal kot odločba.

Marjeta,

Glede olajsav in racunanja je takole. Bom poskusila razlozit cimbolj simpl: vzemes vsoto tvojih bruto prispevkov. OD nje odstejes vse socialne prispevke. Potem se ti odsteje splosna davcna olajsava in se olajsave za otroke. Potem dobis neko vsoto X. Od te vsote, ki ji davkarji recejo osnova za dohodnino, ti glede na razred (kako visoka je ta vrednost x) dolocijo procent obracunane akontacije dohodnine. Najnizji razred je tako 16%. Ampak ker si napisala, da ima tvoj moz 0 pri obracunu dohodnine, menim, da ima torej to vrednost X (ker je njegova brutto placa manjsa od cca 750€). Ker je tako osnova 0€, mu vsak mesec niso trgali akontacije. Ce pa je njegov bruto mesecni dohodek manjsi od tega, ne more porabit niti vseh olajsav, ki mu pripadajo. V tem primeru zakon dovoljuje, da ti razliko olajsav, ki jih on ne uporabi, upostevajo pri tebi. To lahko javis do konca januarja za leto nazaj z obrazcem, lahko pa naredita skupaj ugovora na vajini obe odlocbi.

Nisi izvisela niti za letos, niti za lani. Ce mi na zasebno sporocilo posljes podatke o vseh bruto prilivih, soc prispevkih in obracunani dohodnini, ti bom povedala, kaj se ti splaca in kaj tocno moras narediti, ko dobis po posti prvi izracun.
Vsi izplacevalci so vama z mozem namrec morali do konca januarja poslat pregled izplacil v letu 2007. Zate potrebujem izpis od tvojega delodajalca (ne pozabi na regres), od moza pa od delodajalca (na njej bo tudi bolniska) in od pokojninskega zavoda, na njem do vidna pokojnina.

Ker vem, da je te zadeve tezko razumet, sem ti pripravljena pri tem pomagat (brez nadomestila, da ne bo pomote). Zakaj: ker taborniki vsak dan storimo eno dobro delo, in jaz se tega poskusam drzat. In ce lahko pomaga, to naredim z vsem srcem. Oglasi se mi, pa bova nadaljevali, OK.

Mislim, da so ti ta teden dajali drugačno izjavo za podpisat. Pred kratkim je bila v Uradnem listu objavljena sprememba Zakona o dohodnini, ki uvaja dodatne olajšave za vse tiste, ki imajo nizke dohodke in sicer vsi tisti, ki imajo letno do 6000 EUR dohodka, imajo dodatno olajšavo 2000 EUR letno oz. vsi tisti, ki imajo letno med 6000 in 9000 EUR dohodka, dodatne olajšavo v višini 1000 EUR. Te olajšave se lahko upošteva že pri mesečnem obračunu plače. Mogoče so te o tem spraševali?

Predvsem ti pa predlagam, da se takoj, ko dobiš informativni izračun dohodnine, da se obrneš na nekoga, ki ima malo prakse z dohodnino, da ti bo naredil izračun in povedal, če lahko še ti dobiš kakšen tolar nazaj.

Sicer ša se letos sami izračuni dohodnine niso nič spremenili, sam postopek pa se je, zato preverite še enkrat, ko boste imeli informativne izračune doma, ali ste izkoristili vse možnosti, da dobite maksimalno nazaj oz. plačate le toliko, kolikor morate.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close