Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Mi lahko odreče dopust?

Mi lahko odreče dopust?

Spodnje teme so mi dale misliti. Tudi jaz imam porodniško planirano marca. In bi prej rada koristila dopust.

Delam pa v šolstvu.

Za časa zimskih počitnic bom itak koristila letošnji dopust.
Spodaj pišejo, da moram koristiti 10 dni, da mi ne propade cel letošnji dopust …

Pa bi preostanek koristila pred počitnicami. Mislite, da mi vodstvo lahko odreče dopust?

Mi zna katera iz šolstva svetovati?

Meni ga ni dovolila…
Vse odvisno od ravnateljev.

ja z mislim ce ne porabis kaksen dan dopusta pol ne dobis regresa
nisem zihr sam vprasaj
lp:)))))

samo regres je vezan na pogodbo in ne na koriščenje dopust. bi ti pa jaz svetovala da se skušaj dogovorit v šoli za dopust prej kot zadnji teden. marec bo kmalu tu.
veliko je pa tudi odvisno kaj učiš.

Če pričakuješ glede koriščenja dopusta probleme, daj pisno prošnjo za dopust in prosi za pismen odgovor. In na pismenem odgovoru insistiraj. Če nimate glavne pisarne, kjer je vse zavedeno, naredi kopijo pismene prošnje, in naj se prejemnik na kopijo, ko prejme prošnjo, podpiše
Druga možnost je, da pošlješ uradno na naslov, priporočeno s povratnico.
Vse je odvisno oz stopnje zaostrovanja.
Je pa res, da če letos ne porabiš 10 dni skupaj, letošnjega dopusta. ti ta propade.

Povprasaj na sindikatu, kjer imajo tako vprasanja vsak dan in tocno vedo, kako se takim stvarem streze.

Meni so dopust odrekli, a sem bila tiho, ker sem službo za naprej nujno potrebovala.

Propade ti deset dni dopusta in nikakor ne dopust v celoti, regres pa moraš vseeno dobiti. Učitelji načeloma naj ne bi koristili dopusta med poukom, so pa izjeme. Glede na to, da ti je delodajalec dolžan omogočiti koriščenje dopusta, mislim, da bi morala doseči, da ti koriščenje teh desetih dni omogočijo. Preostanek dopusta pa boš porabila v prihodnjem letu, do konca avgusta.
Strinjam se tudi z dopust_. Če bodo težave pa piši na sindikat.

Hvala vam!

Pripravljam se na vstop v pisarno … in znova začeti temo dopusta. Vseeno pa me zanima, kje jim lahko rečem naj preberejo to kar mi govorite? Kateri zakoni … o javnih uslužbencih ??

Ker najprej jih moram prepričat, da mi 10 dni dopusta ne smejo avtomatično odštet, tudi če nisem bila LETOS 6mes zaposlena …

Še enkrat se vam zahaljujem za odgovore!

Če si zaposlena za nedoločen čas, boš zaposlena celo leto.

Iz 163. člena Zakona o delovnih razmerjih pa:

“(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. “

če ti ne omogočijo koriščenja dopusta – ti ga morajo izplačati.
Kako in koliko dopusta ti pripada – Zakon o delovnem razmerju. Pravilo 6 mesecev velja, če si manj kot 6 mesecev v tem delovnem razmerju..
ZDR
62člen
(5) Letni dopust izrablja delavec v skladu z dogovorom med delodajalcem in uporabnikom.
Za ostalo poglej naprej od 159 člena
Nekaj zakonodaje najdeš tule:
http://www.mju.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/
Če se moraš pogajati – pridi ti k njim z izpisano zakonodajo.
Če imaš črno na belem je pogajanje lažje.
Mogoče je res težko te pogrešati – in bi bil možen zgoraj naveden kompromis – izplačilo.

Ampak pazi tudi če boš na bolniški, porodniški in podobno si v delovnem razmerju dokler velja tvoja pogodba. Tu ne gre za to, da si na delovnem mestu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close