Krajši delavni čas
Oj!
ja, rekli ti bodo, da se ti nikjer nič ne pozna. Pa se ti. povsod v denarju mislim. Ampak je res, da denar ni vse in je to, da si več z otrokom neprimerno večji plus.
Malica ti gre na pol ( govorim za 4 ure ) Tudi po času koriščenja, ne samo v denarju. Pri šestih je mislim to nespremenjeno. Tudi vožnja ostane ista.
Firma ti plačuje za dejansko prisotnost, CSD pokrije razliko do polnega delovnega časa. To veš, da moraš na CSD po obrazec ki ga izpolniš, pošlješ na firno in potem dobiš na podlagi tega novo odločbo.
Kar nihče ne pove ( vsaj meni ni ) se ti spremeni število dni dopusta in pa ko nehaš delati polovični čas, moraš iti SAMA na SPIZ, da ti v knjižico vpišejo “manjkajočo” dobo.
Skartka lepo je delati samo polovični delovni čas, ampak jaz sem se po tretjem otroku odločila za polnega. Malo zaradi tega ker nam kronično primanjkuje finanac ( to je res minimalno odločalo ),veliko pa zaradi tega ker mi grejo v službi res zelo na roke. Vse nedelje sem doma, en dan v tednu, prazniki…Prej ko sem delala le 4 ure pa sem “padla” vedno v največjo gužvo in potem še da sem po službi vse nakupila, se oblekla…Domov sem prihajala ravno tako pozno le da me je na koncu meseca udarilo fino po žepu. Z otroci pa bom zdaj neprimerno več kot prej.
Želim, da uspešno rešiš zadevo in veliko lepih trenutkov.
Jaz sem pred parimi meseci zaključila 6-urni delavnik in ti povem iz prve roke:
– plače imaš neto manj okoli 25%
– čas za malico imaš 15 minut (denar za malico ostane 100%!)
– stroški prevoza ostanejo 100%
– dopust ostane 100%
– delovna doba, pokojnina ipd. – vse ostane kot bi delala 8 ur
– meni ni bilo treba po koncu nikamor hoditi, nič urejati (ne na CSD, ne na ZPIZ).
Skratka – to je bila moja najboljša odločitev v življenju in toplo priporočam! Ni denarja na svetu, za katerega bi zamenjala vse popoldneve, ki sem jih tako lahko v celoti preživljala s hčerko vsak dan v tednu do njenega 3. leta!
Jaz sem delala nekaj časa 4 ure, nekaj pa tudi po 6 ur, vendar nisem imela tega tako urejeno kot navaja Pilotka. Znesek za prehrano sem imela vedno enak kot pri polnem delovnem času. Enako je bilo tudi z dopustom in prevozom na delo. Nikoli mi ni bilo potrebno iti osebno na Spiz. Delovna doba ti teče normalno, edino kar pri meni v službi ne štejejo v celoti (zadeva se pravno preverja) pa so delovne izkušnje. Štejejo ti le tiste ure, kolikor jih delaš.
Še jaz:
delala 6 ur, malice sem imela enako, kakor če bi delala 8 ur (tako časovno, kakor glede denarja). Po končanem letu šesturnega dela sem šla na ZPIZ, kjer so mi vpisali delovno dobo, ki mi jo je plačevala država.
Meni se pa ti dve uri na dan nista zdeli takšen prihranek, ker sem bila itak vedno še malo dlje v službi (moja služba pač ni taka, da ti ob udarcu na gong vse pade iz rok in lahko greš), po otroke sem prihajala v vrtec prva in je bilo treba včasih še čakati, da so jih zbudili/preoblekli…pri plači se je pa kar pošteno poznalo…
Še jaz…
Iz 6 ur sem prešla na 7. Ob prekinitvi pogodbe za 6 ur sem odšla na ZPIS, kjer so mi vpisali v delovno knjižico manjkajoče ure za pokojninsko dobo – ni nujno potrebno, ker je to vodeno v njihovi evidenci, a jaz imam vseeno rajši zapisano pri sebi.
Zakaj sem prišla na 7 ur: malce zaradi denarja, malce zaradi spremenjegega zakona, ko je ponudil možnost koriščenja krajšega delovnega časa do 6.leta otrokove starosti in bi morala pogodbo tako ali tako zamenjati.
Sedaj, ko sem po 7 ur mi je fino, ker otroci niso med prvimi v vrtcu, in ne popoldne med zadnjimi. V službi pa se ne pozna, da sem dejansko prisotna uro manj kot ostali. Imamo gibljiv delovni čas…
Pri 6 urah me je motilo to, da tiste ure viška nisem znala izkoristiti. Otroci so po kosilu v vrtcu res počivali, tako, da sem jih rajši puščala do 15h, jaz pa sem medtem šla po opravkih in trgovinah, a tega ni bilo za vsak dan. Pa še v službi sem pri šestih urah mislila, da moram kdaj potegniti… Je pa res, da imam službo blizu – če bi mi pot vzela več časa, bi verjetno ostala na 6 urah.
Morda samo ena reč, ki me moti: čas do kakšne jubilejne nagrade v službi teče počasneje 😉 in kot je ena že omenila, je enako tudi z delovnimi izkušnjami…
Forum je zaprt za komentiranje.