Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ko delaš preko s.p. za neko firmo

Ko delaš preko s.p. za neko firmo

Torej, zanima me, ali je kdo med vami, ki dela za neko podjetje, ampak preko s.p. Zadnje čase vidim, da je ponudbe za takšna dela čedalje več, samo jaz sem skeptična. Se mi zdi, da je zaposleni, ki dela na tak način na slabšem. Ponavadi gre za komercialna dela, da ti podjetje recimo da svoje proizvode npr. računalniško opremo, ali pa kozmetične proizvode, opremo za salone itd… odvisno s čim se firma ukvarja, dajo ti bazo obstoječih kupcev in potem oskrbuješ njih, ter pridobivaš nove.
Neko zaledje vseeno imaš od matične firme, samo vse prispevke si moraš pa verjetno sam plačevat, bolniške verjetno tudi niso plačane, pa kako je potem s porodniško in najemanjem kredita, ker ubistvu si s.p., pa ali moraš sam vodit računovodstvo itd…
Če ima kdo izkušnje s tem, naj napiše, če se tak način izplača, ali je bolje iskat delo, kjer si pač redno zaposlen in čao.

Načeloma je seveda bolje iskati delo za nedoločen čas in čao.
Samo, kaj ko takih služb ni ravno veliko in še vedno manj jih bo.
Firme pač niso neumne in so pogruntale, da so zunanji sodelavci cenejši in mnogokrat tudi učinkovitejši kot redno zaposleni.
Ko delaš zase, se pač bolj potrudiš, kot če delaš za nekoga drugega.
Tako da, odpreš s.p., izdajaš račune, vodiš knjige, bolniško dobiš, ko si več kot 30 dni nesposobna za delo, kredit načeloma ni problem, porodniška je odvisna od višine zaslužka oz. od razreda za katerega plačuješ prispevke …
Si pa sam svoj šef, greš na dopust, ko ti paše, delaš kolikor ti paše in toliko kot narediš, toliko dobiš plačano (vsaj načeloma)

Če ni druge možnosti kot delo preko s.p. za neko podjetje potem pač odpreš s.p., če pa obstaja možnost zaposlitve, bi jaz izbrala slednjo tudi, če bi šlo za določen čas.

Pri s.p.-ju si sam plačuješ prispevke, bolniška ti je krita nad 30 delovnih dni – ne vem kako je z nego za otroka, saj jo sama nikoli nisem koristila. Pri s.p.-ju si moraš obračunavati tudi akontacijo dohodnine, enkrat letno plačaš Ajpes-u za poročanje oz. oddajo bilance – ki jo oddaš tudi pristojnemu davčnemu uradu, plačuješ računovodjo (v kolikor znaš sama, ti je pač ta strošek prihranjen), vsak mesec davčni poročaš o plačanih prispevkih, v kolikor imaš dobiček, plačaš tudi davek od dobička,… Ni regresa, plačanega dopusta in še česa. Jaz se za to možnost ne bi več odločila. Čakam dan, ko se mi ne bo dalo več ukvarjati z birokracijo in bom končno zaprla s.p. (prej si moram najti službo).

Aja, prispevke moraš plačati vsak mesec tudi, če ne boš zaslužila niti eura. V kolikor na plačaš prispevkov si kaj hitro (v povprečju treh mesecev) vrez zdravstvenega zavarovanja. Jaz sem bila brez skoraj eno leto (zvedela sem pri zdravniku, ko sem oddala kartico) zato, ker so moje prispevke na davčni knjižili napačno oz. mi je delavka na davčni dala napačen sklic za plačevanje zdravstvenega zavarovanja). Da sem brez zavarovanja, me niso obvestili nikoli.

Ja no, tisto, da delaš kolikor ti paše in greš na dopust, ko ti paše, je bolj teoretično res. V resnici moraš delati toliko, da prihodki pokrijejo stroške in davke pa da ti še kaj ostane za preživetje (=tvoja plača). To je pa odvisno od tega, kako si sposoben in kako dober posel si zrihtaš. Lahko delaš ves dan pa ti za en k… ostane.

Na dopust greš pa takrat, ko si upaš. In vzameš mobitel s seboj (da me ja hud..a ne bodo prav zdaj poklicali in nekaj velikega naročili) – tko gre to.

Res pa je, da ti noben šef ne sedi za vratom – saj ti zato stranke in sam sebe k delu priganjaš.

Sama bi delala za kakšno firmo, ampak ne vem kako jo najti?? Kje najdete delo preko s.p.? Imam posredništvo!

Lp, katy

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close