Smem odklonit delo?
Ja, lahko odkloniš ampak potem te brišejo iz evidence. Torej, če hočeš ostati prijavljena, se javi na razgovor. Tam pa potem kar povej, da imaš otroka/-e, ki so veliko bolani, ali pa da razmišljaš o otroku, če ga še nimaš oziroma, da bi želela še kakega, ko dobiš službo in podobno. Poznam take primerke, ki to redno delajo, da so lahko na zavodu in ne hodijo v kar eno službo.
Jaz sem se zaradi takih bedastoč kar sama odjavila.
Včasih, ne boste verjele, je lahko svetovalka tako razumna, da se ji da dopovedat, v kakšnem stanju je podjetje.
Včasih boščke na svetovanju tega enostavno ne vedo.
Spominjam se, ko so brezposelne množično napotovale v podjetje, tik pred stečajem, samo da zapolnijo kvoto napotenih. Ja, tudi one imajo kvoto, ki jo morajo mesečno zapolnit.
Čeprav, nikoli se ne zanašat nanje a ne?
Res bi bilo najboljše, da čimmanj razlagaš svetovalki in ravno prav delodajalcu, prav o otrocih, nosečnosti, boleznih itd. stuhtaj način, da odvrneš delodajalca in se izmažeš na zavodu. Žalostno ampak resnično.
Da delaš, si sposojaš za prevoz, na koncu en mesec čakaš na plačo, jo dobiš plačano v polovici, nato čez mesec dni spet na zavod.
Liljaninih razmer ne poznam, vem pa da se dogaja marsikaj. Mene so tudi poslali z zavoda k enemu privatniku na razgovor, ki je preverjal kolikokrat greš na Wc, zahteval delo noč in dan tudi do 60-70 ur tedensko,Plača minimalna, nadure plačane malo, veliko ur pozabljenih, izvajal poniževanja nad delavci. Sem deloholik po duši, vendar mislim, da je vsak človek vreden toliko, da se ga ne ponižuje…
In žal je veliko takšnih privatnih tovarn v SLO, vendar se večina zaposlenih ne upa nič reči, pa tudi manj izobraženi delajo v takih tovarnah in enostavno ne vedo kam se obrnit.
In dejstvo je, da ni veliko dela, in večina vse žalitve “požre”, da dobi vsaj tistih minimalnih 400 evrov, da lahko preživi.
HM, in nasvet LIljani, potrudi se, da te ne vzamejo, vprašaj jih, o kaki stvari če veš, da ne delajo po zakonu in jim razloži,da ni prav ali bodi bolana, pa vendar moraš biti taktična, da delodajalec zavodu ne izjavi, da nočeš delati.
Forum je zaprt za komentiranje.