Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev delavka pri s.p.- izsiljevalka

delavka pri s.p.- izsiljevalka

Imam sledeči problem. Konec meseca julija sem zaposlila neko dekle, ki je bilo že dalj časa na Zavodu za zaposlovanje. prišla je k meni rekoč, da naj jo zaposlim, samo da bo lahko rekla da je zaposlena. Jaz jo zaposlim za 3 mesece, za polovični delovni čas. Pred to zaposlitvijo je bila približno en mesec na uvajanju. Že takoj sem videla, da ni za to delo (preveč napak, privat-preveč sms-ov, telefonskih pogovorov med delom), kar je zelo moteče. In kar je najhujše (gre se za delo s strankami), povsod okrog je govorila stvari, ki so “poslovna tajna podjetij”. Konec oktobra je prekla pogodba o zaposlitvi. Aneks za podaljšanje delovnega razmerja si je sama napisala do konca meseca januarja. Jaz sem ga podpisala. Zanima me sledeče: Delavka ves oktober ni delala in zahteva plačo. Ta mesec tudi ne dela in bo spet zahtevala plačo. Povedali smo ji, da je ne moremo zaposlovati, ker nam povzroča hudo poslovno škodu (izgubljamo stranke, zaradi njenih napak nam tudi stranke ne plačujejo računov, torej slabo poslujemo). Aneks k podaljšanju je bil podpisan po preteku pogodbe za določen čas. Vendar že pred časom izteka pogodbe delavka ni delala, ker je pač ne rabimo, raje delamo sami, ker imamo sicer dvojno delo. Sedaj pa ona trdi (seveda po posvetu z odvetniki), da ja ta aneks ničen in da je ona zaposlena kar za nedeločen čas.
Kaj lahko storim v tem primeru?
Vem, da je možna tudi odjava delavke pri ZZZS za nazaj (za mesec oktober), potreben je le revizorski pregled.
Kaj s tem tvegam od delavke, ki me dobesedno izsiljuje za službo, ki jo je nesposobna opravljati in išče le pravne vire, da bo dosegla svoje?

Sem dolžna dati plačo, če je ves mesec doma?

Lepa hvala za odgovor.

Ja jst bi se na tvojem mestu pozanimala na zavodu za zaposlovanje. Je pa res, da ji daš lahko tudi odpoved zaradi krivdnih razlogov (izguba strank, slab odnos do dela, …). NI mi pa jasno zakaj si podpisala aneks če se ni obnesla.

To da je zaposlena za nedoločen čas pa je dejansko tko, da če se ne sklene nova pogodba po poteku te za določen čas in delavec nadaljuje z delom je zaposlen za nedoločen čas.

Kaj je pa razlog da zdej ne dela a je kao na bolniški al na dopustu al kaj?

Ja, najbolj pomembno je zakaj sedaj ne prihaja na delo. Če lahko dokažete, da gre za neupravičeno odsotnost, se ji lahko da odpoved iz tega razloga. V poštev gotovo pride tudi odpoved iz krivdnega razloga.

Ne gre se zato, da ona sama od sebe ne prihaja na delo. Skratka ne razume, da je ne potrebujemo več. Ves oktober je bila doma, zahteva plačo in prehrano. Klicari in se vsiljuje, da bi rada delala. Ampak njeno delo so same napake. Ni za delat s številkami.Z njo imamo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi in v njej smo napisali, da jo zaposlimo za 3 mesece, ker se nam je povečal obseg dela, ti trije meseci, smo navedli, so meseci uvajanja, ki ga pa ni opravila. Sklepa o neuspešnem uvajanju nismo napisali. Pogodba se je iztekla konec oktobra. Sedaj ves čas ne hodi delat, ker ne potrebujemo njenih napak. Rekla pa je, da je sedaj zaposlena za nedoločen čas in rabi plačilo za delo, ko doma poležava.

Ja ampak kaj je pa z aneksom do kdaj ta velja?

Če si ga podpisala ona lahko dela kar hoče plača ji pripada in vse kar zraven sodi. Če ne dela,ker jo ne rabiš delovno razmerje pa ima sklenjeno ji pripada plačilo.

Aneks smo napisali ta mesec z oktoberskim datumom, da jo zaradi povečanja obsega del zaposlimo še do 31.1.2008. Ampak ona je sedaj sama rekla, da je aneks ničen, ker je bil prepozno napisan in je itak zaposlena za nedoločen, pravi. Nevem zakaj ne razume, da je nočemo več. 2 meseca ne dela, zahteva pa plačo.

Šla bom na ZZZS in jo odjavila na dan ko ji je pretekla pogodba (konec oktobra), pač ni več dela, pa tudi uvajanje je bilo neuspešno. Sicer pa je že pred pretekom 3 mesečnega uvajanja bila doma, ker smo z njo nezadovoljni. – glede na to, da je po njeno aneks ničen, potem to lahko naredim.

pa še to, pred leti, v podjetju kjer sem jaz delala, za čas 2 mesecev in pol ni bilo dela, bila sem doma ampak moja plačilna lista je bila prazna, kar se mi je zdelo povsem samoumevno.Nobenega nisem izsiljevala, da rabim plačilo za pohajanje in poležavanje doma.

Ja če si jo odjavila je pomoje ok, samo vseeno mi ni jasno zakaj si pol kasneje aneks podpisala?

Dej pokliči na zavod za zaposlovanje pa mal vpraši še tam.

Ojla Hanica, a ste kej zrihtali? Kaj je kej novga?

Sem šla do odvetnika in smo uredili. Najprej napoved odpovedi, čez 8 dni odpoved ter čez 30 odjava pri ZZZS.

Dobra šola za v naprej. Kdor je dober je oslu podoben.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close