Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Menjava službe in ostanek dopusta

Menjava službe in ostanek dopusta

cecembra mi poteče delo za določen čas 1 leto. Rad bi zamenjal službo, dopusta pa imam še vsaj 10 dni. Zanima me kako je s tem.

Če se boš brez prekinitve delovnega razmerja zaposlil pri drugem delodajalcu, lahko dopust preneseš. V primeru, da boš imel prekinitev delovnega razmerja ali se nameravaš prijaviti na Zavodu, ti dopust propade.

Lep dan

1. kako to mislite: brez prekinitve
Če se pred koncem zaposlim pri drugem delodajalcu lahko prenesem, če pa počakam da poteče eno leto (delo za določen čas) pa mi dopust propade?

2. Kaj pa če znova sklenem delo za določen čas enega leta pri istem delodajalcu kot sem zdaj, se dopust od prej tudi zbriše?

Brez prekinitve je, da delaš pri enem delodajalcu do npr. 31. 12. v letu, pa pri drugem začneš 1. 1. naslednje leto. Se pravi, če se naslednji dan po poteku delovnega razmerja za določen čas zaposliš pri novem delodajalcu, je to brez prekinitve.

Dopust ti propade pri starem delodajalcu le, če je med dvema delovnima razmerjema prekinitev ali če se drugi delodajalec ne strinja, da preneseš k njemu dopust. Dejstvo, da se ti izteče ena pogodba za določen čas in nato dobiš novo v podpis pri istem delodajalcu, na letni dopust ne vpliva.

Lahko pa se zmeniš, da ti plačajo dopust.

Zdej sem pa malo zmedena. Jaz tudi začnem pri novem delodajalcu s 1.12. brez prekinitve.
Meni je gospa na inšpektoratu za delo rekla, da mi mora sedanji delodajalec omogočit izrabo celotnega dopusta (ker sem več kot 6 mesecev pri njemu in mi je on izplačal regres) oz. izplačati le tega. Kar pa ne namerava 🙁
Ali to pomeni da je najbolje poklicati v tanovo podjetje kako je s tem? Ker u bistvu vseeno izpadeš malo “čudno” če že takoj za dopust sprašujejš 😉

Hvali in lep večir še naprej.

nutella, dopust lahko preneseš od enega delodajalca k drugemu, ampak samo, če se o tem sporazumeš z novim delodajalcem. Ta ti lahko dovoli, da k njemu preneseš veliko dopusta, ampak tega mu ni treba. Sedanji delodajalec ti mora omogočit izrabo večine dopusta, ni pa se mogoče dogovoriti, da ti namesto tega da odškodnino. Odškodnina ti gre le, če ti delodajalec prepreči izrabo dopusta, to pomeni, da ti zaprosiš za dopust in ti reče ne in tako vse do konca leta oziroma izteka delovnega razmerja. pa še za to moraš tožiti.

Moj predlog: v novem podjetju po prihodu vprašaj, koliko dopusta ti priznajo, povej, koliko si imela neporabljenega pri prejšnjem delodajalcu in prosi, da ti ga vsaj 1/12 od celega dopusta dovolijo prenesti k njim.

Pozdravljeni,

Po izteku porodniške me je delodajalec obvestil, da mi bo zaradi ukinitve delovnega mesta prekinil pogodbo. Zaposlena sem za nedolocen cas, delati sem zacela s 1.1.2003. Porodniska mi je potekla s 5.11.2007.Prislo je do reorganizacije podjetja, res pa je, da moje delovno mesto se vedno obstaja, ampak ga je zasedla druga oseba. Zanima me:
– ali imam pravico izkoristiti celoten dopust iz leta 2007
– kaksen je moj odpovedni rok(imam kolektivno pogodbo za trgovino)
– do kaksne odskodnine sem upravicena
– ali naj se spustim v tozbo glede na dejstvo, da moja odpoved ni upravicena
Hvala za pomoc.
H

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close