Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev delo na črno

delo na črno

Poznam več ljudi, ki poleg svoje službe delajo na črno v gostinstvu. Zanima me vaše mnenje. Bi jih prijavili in če, komu? Po eni strani me delo na črno moti, ker bi lahko zaposlili nekoga ki službo išče.

Nikogar ne bi prijavila, ki dela na crno. Tudi jaz bi sla delat na crno, ce bi mi cas dopuscal.
Zal nasa drzava ne ponuja dohodkov, ki bi pokrili vse potrebe, ki jih imamo, poleg tega pa omejuje dodatni legalni zasluzek z visokimi davki. Torej kaj cloveku preostane?

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

Boš imela kaj več, če boš prijavila?
Saj plačujemo inšpektorje za to delo.

In kaj boš na boljšem, če boš nekoga prijavila da dela na črno. Ali njega in delodajalca res tako zelo ne prenašaš, da bi jih prijavila inšpekciji. To se da narediti tudi kako drugače.
p.s. morda te pa daje “foušija” ker ne delaš na črno še sama?!

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

Če je kdaj kdo delal pri nas na črno, je bilo to zato, ker nismo dobili delavca za to delovno mesto. Se pa nobenemu podjetniku ne splača jemati delavcev na črno, saj tega stroška ni mogoče prikazati. Zato gotovo obstaja razlog za delo na črno.

Živi in pusti živeti

Saj ne bom nikogar prijavila, pač zanima me vaše mnenje, kako vi gledate na delo na črno. Vem pa za en primer, ko je oseba se javila na oglas za delo in ko je prišla na pogovor jo je sprejela inšpektorica. Uboga je mogla plačat še kazen.

Plačala je kazen, ker se je prijavila na oglas za delo?

V časopisu je bil oglas za hišno pomoč. Gospa je poklicala in se dogovorila za delo, ko pa je prišla na kraj kjer naj bi delala jo je sprejela inšpektorica. ji je rekla, da tudi tako lovijo tiste, ki delajo na črno.

Zakaj te pa moti, da poleg svoje službe še drgje delajo? Men je to bolj pohvalno, kot jamranje ni denarja. Plače so zanič….v povprečju. Če ne bi bilo takega dela si mogoče se več ljudi ne bi moglo privoščit morja, počitnic, šolskih potrebščin….Naše plače so daleč od evropskih.

Figo bi lahko zaposlili nekoga, ki službo išče. Žal dobri delavci ne rastejo kar po drevesih, ampak se praktično že z lučjo iščejo. Poznam gradbince, zidarje, vodovodarje, ki imajo velikokrat oglase, da iščejo dobre delavce (za redno in pošteno plačo!!!), če bi jih kje našli. Potem je pa pač tako, da tisti, ki delajo dopoldne redno, delajo še popoldne na črno. En kup nezaposlenih pa pride, dela 2 dni in se pobere, ker “to pa res ni to, kar bi on delu”. Tudi za okrog 1000 evrov plače ne. Bo že mamica kaj primaknila…

Realnost našega “super” gospodarstva je tudi to, da je recimo praktično nemogoče uradno plačati upokojenca ali drugje zaposlenega, ki bi rad delal, pa ne sme. Recimo firma je plačala kazen, ker je imela upokojenca prijavljenega po pogodbi o delu, ker naj bi imelo njegovo delo “značilnosti rednega delovnega razmerja” ali eno tako sranje in bi morali imeti delavca redno zaposlenega. Ja, saj bi ga imeli, če bi ga kje dobili!!!!!! To pa inšpektorjev pač ne zanima, oni znajo samo kazen ubrisat! Tudi to, da je bila firma pripravljena plačati vse prispevke, pa sploh nima možnosti, nikogar ne zanima. Na črno plačanega dela firma v stroških ne more prikazati, torej ima večji dobiček in posledično več davka, kar firmam gotovo ni v interesu.

Zato ne sodite kar tako na počez, če ne veste kaj je zadaj.

Točno tako.

Živi in pusti živeti

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close