Mobbing- psihično nasilje na delovnem mestu
Imam seminarsko nalogo iz tega področja in bi rada vlključila anketo na to temo, zato vas lepo prosim, če mi pomagate in odgovorite na par vprašanj.
Najlepša hvala!
Na kratko, kaj je Mobbing?!
Je spishično nasilje na delovnem mestu. Pojav, ki prizadene vse več delavcev, v različnih kulturah poimenujemo z različnimi izrazi (“mobbing”, “bullying”, teroriziranje, viktimiziranje, trpinčenje, šikaniranje), za vsemi pa se skriva podoben pomen: sistematično slabo ravnanje s podrejenimi, sodelavci ali nadrejenimi, ki lahko, če se ponavlja ali poteka kontinuirano, povzroči žrtvam resne socialne, psihične in telesne zdravstvene težave.
Med dejanji psihičnega nasilja prevladujejo: organizacijski ukrepi, ki vplivajo na posameznikove delovne naloge in pristojnosti, poniževanje, socialna izolacija, napadi na zasebnost, verbalno nasilje in razširjanje govoric ter nenehno spreminjanje nalog s ciljem kaznovanja posameznika.
Anketa:
1. Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)?
2. Kdo je izvajal mobbing nad vami?
3. Če ste bili, kaj se vam je zgodilo?
4. Ali ste kakorkoli ukrepali proti tem? (npr. obvestili zdravnika, vodjo, sindikat, sodelavce, kadrovsko službo, poiskali pravno pomoč, nikogar….)
5. Vaša starost
6. Spol
7.Delovno mesto: vodstveno
izvajalsko
drugo
8.Delate v javnem ali zasebnem sektorju
Anketa:
1. Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)?
Da
Sodelavci, kateri so mi bili podrejeni
Ker sem diplomirala, sem v oddelku postala vodja. Sodelavci s katerimi smo bili prej v istem rangu, pa se s tem niso mogli sprijazniti. Dnevno so mi metali polena pod noge in me ignorirali.Na nek način so bojkotirali proti meni.Bila sem že čist na konc z živci in velika muka je bila hoditi v službo,
4. Ali ste kakorkoli ukrepali proti tem? (npr. obvestili zdravnika, vodjo, sindikat, sodelavce, kadrovsko službo, poiskali pravno pomoč, nikogar….)
Šla sem k zdravniku in nato v bolniško
5. Vaša starost
31
6. Spol
Ž
izvajalsko
drugo
vodstveno
8.Delate v javnem ali zasebnem sektorju[/quote]
Zasebni, napol
Da
sodelavke
V pisarni nas je bilo 8 deklet. V kolektiv sem prišla zadnja in nikakor me niso sprejele. Zjutraj me nikoli niso vprašale, če bi tudi jaz mogoče spila kavo, vedno sem si jo morala skuhati sama. Vedno ko mi je zazvonil mobitel, so me opozorile, da v službi ne smem imeti privat razgovorov, a one so ga imele non-stop.Nalagale so mi ful dela, one pa so hodile ven na čik pauzo vsake pol ure. Če sem mogoče kdaj zamudila kakšno minutko pri malici, so mi to takoj očitale, njim pa se je to dogajalo dnevno. Joj, joj kaj vse je še bilo, pa se tega kar nerada spominjam….
Enkrat sem pojamrala mojemu šefu, pa mi je reku, da sem zadost stara in da naj to sama rešim, da pa so to itak babje reči. V tem okolju sem delala dve leti, potem pa sem dala odpoved, res je bilo neznosno.
5. Vaša starost
29
6. Spol
Ž
izvajalsko
drugo
izvajalsko
8.Delate v javnem ali zasebnem sektorju[/quote]
javni
. Ali ste že bili kdaj žrtev mobbinga (psihični pritiski, šikaniranje, ustrahovanje..)?
Da
šef
nadrl me je za vsako figo, me zmerjal in govoril, da sem nesposobna, za napake sem bila vedno kriva jaz,pa četudi sem bila tisti dan odsotna.Slabi spomini
Šla sem na bolniško in si iskala drugo službo. (Jo že imam.Smo zdrav kolektiv in fajn se mamo)
5. Vaša starost
33
6. Spol
ženski
izvajalsko
drugo
izvajalsko
privat prej zdej pa tud
ja, večkrat
sodelavci
podtikanja, laži
šefa, ki me ni zaščitil, zamenjalna sem službo
5. Vaša starost
37, takrat 35
6. Spol
ž
izvajalsko
drugo
izvajalsko
javnem
Anketa:
DA
NADREJENI – ŠEFI IN HKRATI LASTNIKI PODJETJA
NADRTA ZA VSAKO FIGO, KRIVA ZA VSE NEPRAVILNOSTI V FIRMI, NE GLEDE NA TO, KDO JIH JE ZAKRIVIL, OBTOŽENA, DA NIČ NE DELAM, DA ME PLAČUJEJO DALEČ PREVEČ, KER DA JE DELA SAMO ZA 4 URE, NEIZPLAČILO NADUR, REGRESA, PREVOZA NA DELO, SOLIDARNOSTNE POMOČI, PRIČAKOVANJA, DA TUDI MED BOLNIŠKO PRIHAJAM DELAT..
SINDIKATA V NAŠI FIRMI NI, KADROVSKE FUNKCIJE OPERATIVNO IZVAJAM JAZ, S SODELAVCI SE DOGAJA ISTO KOT Z MANO, IŠČEM/O DRUGO SLUŽBO
5. Vaša starost
MED 30 IN 40
6. Spol
ŽENSKA
izvajalsko
drugo
IZVAJALSKO
ZASEBNI SEKTOR
Forum je zaprt za komentiranje.