kako zapreš d.o.o., ki ima dolgove??
Imas d.o.o., nastali so dolgovi in vidis, da je najbolje, da firmo zapreš. Zdaj me zanima ali je to sploh možno, če imaš negativno stanje v firmi?? Recimo zapreš d.o.o. in nato te upniki tožijo ali kaj in če podjetje nima denarja za poplačilo, gre potem to na pravno osebo, recimo lastnika podjetja??? Kakšni so postopki, če mi kdo na hitro lahko obrazloži. Hvala!
Atamatata, saj ravno zato sem tole napisala..ne, da sem jaz v taki situaciji, toda zadnje čase poslušam le še to, kako neke barabe na veliko odprejo podjetje, d.o.o., ki laufa dober mesec dni, na ta račun delajo posel, služijo, nato pa čez noč lepo zaprejo podjetje, ki seveda nima stanja O, temveč velik minus in oni lepo živijo dalje, celo več, odpirajo nove firme na enak način.So veliki frajerji, ne pa barabe…čeprav jaz tako ne mislim… BOlj , ko želim biti pametna, bolj sem neumna, ker mi to ne gre v glavo, kako je vse to možno…kako..zato sem tule napisala kar sem in vidim, da tudi tukaj nimamo pojma o tem…ja barabe so barabe, če bo en poštenjakar ne plačal le en davek, pa bo šel hitro v arest…
Pa saj to je fora omejene odgovornosti pri d.o.o., a ne. S tem s spodbuja podjetništvo, saj če bi se vedno bali za lastno premoženje, ne bi nihče odpiral novih podjetij. Je pa potrebno malce previdnosti, še posebno pri tistih privatnikih, ki kar po vrsti kupujejo vse na firmo (avto, hišo, etc.), ker gre vsa lastnina podjetja v stečajno maso.
Če daš firmo v stečaj plača lastnik d.o.o.-ja samo stroške stečaja (cca 400€).
Če firma eno leto ne posluje gre avtomatsko v izbris. Po stari zakonodaji je bilo tako, da je ob izbrisu firme lastnik odgovarjal z vsem svojim premoženjem,po novem zakonu oz. spremembi starega zakona o finančnem poslovanju podjetij (ZFPPod-B; Uradni list RS 31/07 str. 4169) to izgubi pravno podlago, saj sta bila 4. in 5. odstavek 27.člena starega ZFPPod črtana, s tem pa ukinjena fikcija o obstoju izjave družbenika o prevzemu obveznosti družbe nase po ZGD.
Iz 4/I.člena ZFPPod-B je razvidno, da se morajo vsi postopki (tudi izvršilni), ki so bili začeti na podlagi izbrisanih določb, in ki niso bili končani do dneva uveljavitve zakona, 6.4.2007, po uradni dolžnosti ustaviti.
Forum je zaprt za komentiranje.