Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev kako bi lahko pri sebi v s.p.-ju zaposlila prijateljico, če ni iz te panoge-frizeraj???

kako bi lahko pri sebi v s.p.-ju zaposlila prijateljico, če ni iz te panoge-frizeraj???

Moja dobra prijateljica je brez službe, jaz imam frizeraj, torej s.p. in čez dva meseca rodim, čez mesec dni pa grem na porodniško. Zaposlena sem le jaz, prve tri mesece bom doma, nato bo porodniško prevzel mož in jaz začnem po malem dalje delat. Zdaj pa se mi ponuja priložnost, da bi moja prijateljica pazila mojega otroka do 3 leta starosti in bi šel šele nato v vrtec. To bi obema zelo odgovarjalo.Jaz bi bila lahko veliko z otrokom, vmes pa bi bil v tako dobrih rokah kot ob meni.

Prosim povejte mi, kakšna je možnost, da jo redno zaposlim, samo ne želim pa jo zaposliti kot snažilko ali gospodinjsko pomočnico, to mi nekako ne gre, ona je po izobrazbi ekonomistka, kot frizerko je ne morem ane, ker to ni, prosim nasvete, predloge, kot kaj jo lahko zaposlim, pa da bo šlo lepo skozi,razen snažilke in g.pomočnice.

Zelo mi boste pomagale, no obema, hvala za vsak namig!

Zakaj je ne zaposliš kot ekonomistke?

V frizeraju?? In kako naj bi opravičilo to, da mi dela reklamo za frizeraj…ali mogoče pripravlja delno zadeve za računovodstvo, ker računovodkinjo imam, ampak moram še vedno veliko pripravljati sama in bi to delala kao ona…si mislila to?? Ali lahko to naredim v s.p., ker to ni d.o.o….

Hvala.

jaz pa mislim,da jo lahko zaposliš kot frizerko , kje pa piše, da mora imeti izobrazbo

Jaz bi jo tudi kot ekonomistko ali poslovno sekretarko recimo. In bi ji kao pripisala vse “ekonomsko delo”, ki ga opravljaš ti.

pomočnica v salonu? praviš pa da ti bo pazila otroka, torej lahko tudi kot varuška.

sp-jka, jaz bi te pa nekaj drugega vprašala. A to je možno, da mož prevzame porodniško po treh mesecih? Nikjer na straneh csd tega nisem zasledila, me pa zanima, ker sva tudi midva premišljevala v tej smeri. So kakšni pogoji?

Prosim te za bilokakšno informacijo, lahko mi pišeš tudi na mail. Hvala.

morska_zvezda@email.si

ja, če se odločiš, da bo mož koristil porodniški dopust, potem moraš ti na porodniško za 3 mesece, od treh mesecev dalje, pa gre mož. Če imaš sp. je to edina varianta, da lahko vmes nabavljaš blago in sp-firma ni zaprta. Kar kliči na center, ti bodo vse svetovali, povedali…

Torej greš itak en mesec pred porodom na porodniško ane in nato si na porodniški še 3 mesece, vsega skupaj 4 mesece, nato prevzame mož.

Edino tako lahko vmes mirno nabavljaš tudi material in delaš z firmo…

Kliči na svoj lokalni center, da ni pri vas kajd rugače, saj veš, moralo bi biti enako, včasih pa ni…srečno!

za zvezdaa:
4. Dopust za nego in varstvo otroka

26. člen

(trajanje dopusta za nego in varstvo otroka)

Eden od staršev ima pravico do dopusta za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni neposredno po preteku porodniškega dopusta.
Ob rojstvu dvojčkov se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu več hkrati živo rojenih otrok se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za vsakega nadaljnjega otroka za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu nedonošenčka se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za toliko dni, kolikor dni je bila nosečnost krajša kot 260 dni.
Ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni na podlagi mnenja zdravniške komisije Pediatrične klinike v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: zdravniška komisija), ki jo imenuje minister, pristojen za varstvo družine (v nadaljnjem besedilu: minister).
Dopust za nego in varstvo otroka se podaljša v primeru, ko starša že ob rojstvu otroka varujeta in vzgajata najmanj dva otroka do starosti 8 let, za 30 dni, za tri otroke za 60 dni in za štiri ali več otrok za 90 dni.
Pravice iz prejšnjih odstavkov tega člena se seštevajo.
Del dopusta za nego in varstvo otroka v trajanju največ 75 dni se lahko prenese in izrabi najdalj do 8. leta starosti otroka.

iz: Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Še to: porodniški dopust traja 105 dni, to pomeni 28 dni pred PDP in še cca. dva meseca. Potem pa se začne dopust za nego in varstvo otroka, ki ga lahko vzame tudi oče.

Hvala vsem, bom še malo počakala, če ima še kdo kakšen nasvet..kot varuško je ne morem zaposliti, to ne gre!! Edina varianta snažilka, g. pomočnica ali mogoče res poslovna sekretarka…sam ali je to možno pri s.p., verjetno je, mal mi ne gre v glavo, ker sem sama, nisem neki velik s.p….

Zaposli jo npr. kot hosteso za sprejem klicev, strank v salonu.Kot so npr. v tujini v lokalu. Spejemajo rezervacije, stranko peljejo do mize…

se pravi, da me lahko en zdravnik zaposli kot asistenko, da sprejeman stranke, pišem recepte, čeprav nima za to zdravstvene šole? ( sem diplomirana čist nekaj X)
madonca tega pa rees nisem znala…

ja, seveda jo lahko zaposliš kot frizerko, ker kolikor jaz vem, noben zakon ne določa (govorim za frizersko dejavnost), da bi moala biti frizerka po poklicu točno frizerka. Poznam primer, ko je frizerka zaposlila svojo sestro, ki nima nobene šola, pa se je z leto poleg pranja las in čiščenja salona tudio naučila frizirati in zdaj že ogromno let to dela.
Je pa nekaj, kolikor so meni pojasnili – če upoštevaš 11 člen Obrtnega zakona, bi morala ti v času tvoje odsotnosti priskrbeti “nosilca” dejavnosti (torej nekoga, ki izpolnjuje pogoje… preberi zakon

lAHKO JO ZAPOSLIŠ KOT FRIZERKO, ČEPRAV NIMA TE IZOBRAZBE, TO JE POVSEM TVOJA ODLOČITEV, ČE TI SMATRAŠ DA LAHKO OPRAVLJA TO DELO IN JO ZAPOSLIŠ POTEM JE OK.
NA OBR. m1/m2 KO DELAŠ PRIJAVO POD TOČKO 34 NAPIŠEŠ NAZIV DELOVNEGA MESTA IN ŠIFRO POKLICA KI GA OPRAVLJA (FRIZER), POD TOČKO 30, 32, 33 PA NJENO IZOBRAZBO (EKONOMIST).

nATAŠA

jaz sem sklepala iz tega, da če želiš odpreti obrt, s.p. recimo frizeraj, kozmetični salon, pedikerstvo…ne gre brez ustrezne izobrazbe, torej moraš biti kozmetičarka, da lahko odpreš kozmetični salon, ali frizerka, da lahko odpreš frizerski salon, brez tega ne gre, torej sem mislila, da potem tudi ne morem zaposliti recimo ekonomistko na delovno mesto frizerja…ampak očitno gre tule le za nosilca dejavnosti, ostali pa kot odločam sama , torej bo ona frizerka;)) ali mogoče še raje poslovna sekretarka, ki sem jo zaposlila, ker ne bom več sama urejala knjige , sprejem strank in ostalo pisarniško dejavnost. Mislim, da bo to šlo še najboljše, kajti frizerka in nikoli je ne bo v salonu, bo mal čudno, če pride inšpekcija…dočim je lahko tajnica enkrat tu, enkrat tam…hvala še enkrat vsem!

p.s. Seveda pa so eni s.p.ji kateri ne zahtevajo ustrezne izobrazbe, recimo gostilniška branža že ne več, včasih ja, zdaj ima gostilno lahko vsak in še nekaj je takih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close