ura za dojenje
Lepo pozdravljeni,
kmalu se bom po porodniškem dopustu vrnila v službo, delam v večjem podjetju, kjer si celoten kolektiv delo deli in sodeluje.
Zanima me ali mi pripada pravica, da se dogovorim za uro odmora za dojenje. Svojo pikico namreč želim dojiti vsaj še eno leto, upam da mi bo uspelo.
Ali se lahko v tem primeru dogovorim, da to uro koristim na koncu ali začetku delovnika in ne vmes?
ali lahko sicer pol urice za malico koristimo na koncu/začetku delovnika?
Ker vrtec obratuje do 16, mož hodi v službo v drug kraj in ima zelo odgovorno del. mesto in tako ga skoraj nikoli ni doma pred 17, se lahko jaz kako dogovorim, da imam lahko delovnik le dopoldan, ker sicer moram imeti še varuško, da gre lahko po otročka v vrtec?
hvala vam za odgovore.
Za polurni odmor med delom je izrecno predpisano, da se lahko koristi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa. Njegov namen je namreč, da si med delom malo odpočijemo in kaj pojemo, ne pa da pol ure kasneje pridemo v službo oz. pol ure prej gremo.
Za odmor za dojenje po drugi strani pa to ni tako izrecno predpisano, predviden je le “med delovnim časom”, zato se po mojem da tudi dogovoriti za kasnejši prihod oz. zgodnejši odhod iz službe, če bo delodajalec za to. Enako velja za dogovor, da delate samo dopoldne: če bo delodajalec za, ni problema.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.