Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Regres za letni dopust

Regres za letni dopust

Regres za letni dopust pripada po določbi prvega odstavka 131. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/2004 in 103/2007; v nadaljevanju ZDR) vsakemu delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, in sicer najmanj v višini minimalne plače…..

Več na:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2276

(Vir: http://www.racunovodja.si Pripravila: Kristina Barič)

Pozdravljeni!

Zanima me koliko regresa mi pripada, če sem zaposlena za določen čas,in sicer od 11.11.2008 za 6 mesecev?

hvala in lep pozdrav

Pripada vam regres za 6 mesecev. Se pravi cel regres deljeno z 12, krat 6.

hvala.

lp

Pozdravljeni,

ali imate morda kakšno idejo zakaj mi pri oddaji rek obrazca preko e-davkov javlja kritične vsebinske napake.
gre za obrazec za izplačilo regresa, ki je izplačan pod mejo 990eur bruto, torej naj bi bila samo dohodnina, prispevkov pa ne.
Ko izpolnim samo osnovni obrazec je vse ok, ko pa dodam analitiko, mie
poleg davčnega odtegljaja avtomatsko obračuna ( na analitiki)prispevke in ker se osnovni in analitični obrazec ne ujemata, javlja napako.

Če se komu sanja…ali pa morda delam kaj narobe.

vnaprej hvala

Nataša

Natasa

Pozdravljeni!

Imam problem z mojim delodajalcem.Od leta 2008 sem z podaljšitvami pogodb(6 pogodb) zaposlena v podjetju 2leti in 4 mesece pri katerem se mi z današnjim dnem (31.8.) zadnja pogodba, ki je bila sklenjena 1.6.2010, izteče. Regresa za letošnje leto še nisem prejela in ker ne želim z njimi pogodbe podaljšati me zanima, če mi regres pripada, kajti moj delodajalec trdi da mi ne zato kerr je zadnja pogodba veljala samo za 5 mesecev in ne za 6. Letošna prva pogodba je veljala od 1.1. -31.5.10, druga pa od 1.6.- 31.8.10. Kaj lahko storim v primeru da mi regres pripada, noče pa mi ga izplačati Kam se lahko v takem primeru obrnem.
Zanima me tudi ali moram po izteku pogodbe karkoli podpisovati, ker mi je bilo rečeno, da bom morala podpisati neke papirje predno dobim nazaj delovno knjižico, katera pa tako ali tako ni več obvezna.Ker je bila to moja prva zaposlitev in prekinitev po izteku pogodbe, bi rada izvedela kar največ, da se znam postavit za svoje pravice.
Še to me zanima…. določeno gradivo imam pri sebi doma. Ali je kakšen zakon, da mu moram to vrnit in kakšne so sankcije če mujih ne, ker to je nekako moja zagotovitev, da poravna vse obveznosti, ki jih še ima do mene. V primeru da mu to vrnem lahko ostanem brez vsega.

Se opravičujem da sem predolga, vendar moram vedeti kako daleč lahko grem tudi jaz.

Lepo se zahvaljujem že v naprej in vas pozdravljam.

Arwen

Jaz bi se o vsem skupaj šla pogovoriti z lokalnim inšpektorjem za delo. Saj vam ni potrebno dati prijave, lahko greste samo po informacije, ki bodo sigurno najbolj pravilne.
Ne vem kaj bi podpisovali ob koncu pogodbe, lahko pa imajo kakšne dokumente o varovanju podatkov in podobno. Kolikor vem ne smete zadrževati lastnine podjetja doma- samo za sigurno pa raje vprašajte na zgornji naslov. Prav ni, da imate stvari doma, prav pa tudi ni, da vam ne poravnajo vsega, kar so vam dolžni.
Regres vam pripada za vse mesece 8/12 regresa.

Pozdravljeni,
zanima me naslednje:
12.8.2007 sem podpisala pogodbo za dolocen cas. 12.8.2008 sem podpisala pogodbo za nedolocen cas 40 ur tedensko. 12.9.2008 sem sla na bolnisko, ker sem bila noseca in ostala na bolniski do porodniske. Zacetek porodniskega dopusta se je zacel 24.2.2009. 23.2.2010 sem zakljucila s porodnisko in bila do naslednje porodniske (19.3.2010) na bolniski. Odlocbe o dopusti za leto 2009 nisem dobila.
Ali mi pripada dopust za leto 2009? Koliko osnovnega dopusta mi pripada? Mi pripada regres za leto 2009?
Za leto 2010, mi pripada dopust? Regres tudi?
Hvala za odgovor,
Urska

Kam naj se obrnem če že 2 leti nisem dobila izplačanega regresa? Ali je to potrebno prijaviti? Drugače sem z delodajalcem v dobrih odnosih in ne bi rada zapletala stvari? Zanima me pa vseeno, ker kolikor vem so dolžni izplačati regres!

lp, k-lučka

12.8.2007 sem podpisala pogodbo za dolocen cas. 12.8.2008 sem podpisala pogodbo za nedolocen cas 40 ur tedensko. 12.9.2008 sem sla na bolnisko, ker sem bila noseca in ostala na bolniski do porodniske. Zacetek porodniskega dopusta se je zacel 24.2.2009. 23.2.2010 sem zakljucila s porodnisko in bila do naslednje porodniske (19.3.2010) na bolniski. Odlocbe o dopusti za leto 2009 nisem dobila.
Ali mi pripada dopust za leto 2009? Koliko osnovnega dopusta mi pripada? Mi pripada regres za leto 2009? Dopust za leto 2009 vam je pripadal, a ker ga niste izkoristila do konca junija-vam je propadel. Naj bi pa dobili regres.

Za leto 2010, mi pripada dopust? Regres tudi? Za leto 2010 vam pripada dopust, a če prav razumem, ga ne morete letos koristiti, ker boste do 19.3.2011 na porodniški. Tako vam pripada dopust zmanjšan za 10 dni. Regres je v celoti, če ste na porodniški.

Kam naj se obrnem če že 2 leti nisem dobila izplačanega regresa? Ali je to potrebno prijaviti? Drugače sem z delodajalcem v dobrih odnosih in ne bi rada zapletala stvari? Zanima me pa vseeno, ker kolikor vem so dolžni izplačati regres!

Najbolje, da se najprej obrnete na delodajalca in se pogovorite z njim glede regresa. V kolikor dogovor ni mogoče, greste lahko k inšpektorju za delo- on ga opozori, a vam ne izterja denarja.
Mogoče bi za začetek poslali pismeni zahtevek za izplačilo regresa.

Pozdravljena,

Mene zanima kako se izračuna regres ?

Ali je regres nujno izplačevati ? Kaj pa če firma nima od kje vzet denarja ?

Regres zagotavlja ZDR, najmanj v višini minimalne plače (izjema podjetja z izgubo v prejšnjem letu, takrat je znesek malo manjši).

Regres je OBVEZA delodajalca in ne glede na denarno stanje ga je dolžan izplačati.

Glede izračuna pa; minimalen je določen z ZDR, maksimalen neobdavčen pa z Uredbo o povračilu stroškov (70% povp.plače predpreteklega meseca v RS).
Od bruto plače se v tem razponu odtegne samo dohodnina, po povprečni stopnji dohodnine plače, če pa je regres višji kot pa je v Uredbi, pa je potrebno plačati še prispevke.

Zanima me kam se naj obrnem delodajalec mi je dolžen 5 regresov bili smo na terenu bi moral izplačati dnevnice,nad ure kilometrino pa stalno oblublo da bo pa nič izkoriščeval skoz me zanima kaj naj naredim hvala za odgovor

Če se z delodajalcem ne da nikakor dogovoriti, je edina rešitev prijava na delovno inšpekcijo.

Mene pa zanima, kdaj točno nastopi izjemna situacija, ko delodajalec lahko odloži izplačilo regresa do novembra?

Torej, če delodajalec zaključi leto pozitivno (vir AJPES), ali mu pripada pravica do odloženega plačila regresa zaposlenim (se mu recimo v 2011 zatakne in ni denarja oz. če je preprosto prepotenten idiot, ki si stvari razlaga malo po svoje)?

Kakšen je postopek v primeru kasnejšega plačila? Koga mora obvestiti o svojih denarnih težavah in kako?

Predvsem me zanima, če lahko preprosto reče, da bo regres kasneje, ker domnevno ni denarja (pa čeprav se ravnokar odpravlja na poslovno potovanje, kjer je prevoz več od regresa)?

Želela bi pomoč pri izračunu regresa, nikakor si ne znam pomagati s podatki iz spleta.

Bruto plača našega zaposlenega je 750 eur, pogodba pa se mu prekine s 15.11.2011. koliko regresa mu pripada?

drugi zaposleni ima bruto plačo 954 eur. koliko regresa za celo leto dobi on? prosim za celoten izračun.

hvala!!!

Po dopolnjenih 6 mesecih neprekinjene delovne dobe mu pripada polni regres.
Določite višino regresa in ga obračunajte po formuli:

Bruto znesek zadnje plače
+ Bruto znesek regresa
– Prispevki delavca
– Olajšave
= Osnova za dohodnino

Dohodnina
– Že plačana dohodnina pri plači
= Obveznost za dohodno

Bruto regres
– Obveznost za dohodnino
= Izplačilo regresa

Pozdravljeni,

zanima me sledeče … Zaposlena sem za določen čas do 31. 8. 2012 in sicer v šolstvu. S 26. 1. 2012 bom nastopila porodniški dopust. Zanimam me, kako je z izrabo dopusta ali ga naj porabim 10 dni že pred začetkom porodniške ali naj s 1. 7. prekinem varstvo za nego otroka in bi le to nastopil partner, sama pa izkoristim dopust, ki mi pripada in koliko mi ga sploh pripada, glede nato, da se mi pogodba izteče z 31. 8. 2012. Zanima me tudi delež regresa? Ali lahko potem partner koristi preostali del strašvskega dopusta, jaz pa se prijavim na zavod za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve, v kolikor mi ne bodo podaljšali pogodbe?

Hvala za odgovore, upam da sem dovolj jasno zatavila vprašanje …
Lep pozdrav
L.

Koliko dopusta vam pripada je odvisno od tega koliko časa ste zaposlena v podjetju. Ko dopolnite 6 mesecev, vam pripada celotni dopust.

Do konca leta morate izkoristiti najmanj 10 dni preostanek pa do 30.6. v naslednjem letu.

V pomoč citiram še 163. člen ZDR:
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

Imam s.p., nisem si izplačal regresa ker ne morem, nimam to leto od kod, najbolj nujno je plačati obveznosti do drugih (položnice), tudi moja plača je minimalna. Kakšno kazen lahko pričakujem če se mi obesijo za to?

Če zaposlujete, morate zaposlenim izplačati regres, vam (samozaposenemu) pa regres ne pripada.

Pozdravljeni!

V preteklem letu se mi je dne 25.11.2011 iztekel porodniški dopust.
Regres za letni dopust sem dobila izplačan v višini 730 EUR (nakazilo!). Pri povzetku obračuna za preteklo leto je razvidno, da je bila višina regresa enaka višini nakazila in da ni bila odvedena akontacija dohodnine. Na podlagi podatkov, ki sem jih prejela od naše računovodkinje (ter od Ministrstva za delo, družino in soc.zadeve), sem na internetu naredila informativni izračun, ki mi izkazuje, da bom morala na koncu dohodnino vrniti v višini skoraj 500 EUR.
Ko sem se glede tega (zakaj mi od regresa ni bila odvedena akontacija dohodnine) pozanimala pri naši računovodkinji, mi je dejala, da je moj dohodek iz naslova plače in regresa za leto 2011 prenizek za obračun dohodnine.
Prosim, če mi lahko pojasnite oz. razložite mojo situacijo.
Glede na to, da prejemam po zakonu določeno minimalno plačo, mi ni logično, da bom morala pa dohodnino še vračati.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Jaz bi vsekakor odvedla dohodnino, ne glede na višino vašega dohodka.
Ali lahko uveljavljate kakšno olajšavo? Ste jo morda uveljavljala že med letom?
Brez konkretnih številk, vam težko povem kaj več.

Živjo,
po večletni zaposlitvi sem se s 1.5.12 upokojil. Zanima me kakšen regres za 2012 mi pripada, celoten ali 4/12?

Hvala na odgovoru.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close