zaprtje sp
Štiri mesece sem imel odprt popoldanski s.p, vendar nisem nič posloval nobenih prihodkov, nič izdanih računov).
Računovodstvo sem si vodil sam. Zdaj bi ga zaprl z dnem 15.09.09 (upošteval bom 15-dnevni rok) in me zanima naslednje:
– na začetku sem položil sredstva na TRR, toliko da sem kupil računalnik, in da sem plačeval mesečne prispevke za sp in uporabo spletnega rač.programa, dolgov nimam (ali moram vseeno objaviti namen o zaprtju s.p.)
– ali ga lahko zaprem sam preko e-vem točke (izbris preko spleta)
– ali moram prispevke plačati še oktobra (za nazaj)
– kdaj moram oddati bilanco na DURS
– ali moram v oktobru plačati akontacijo davka od dohodkov (kot sem bil obveščen ob odprtju s.p.)
– ali moram oddati še kaj na Ajpes
– kdaj lahko potem zaprem TRR (po izbrisu ali z istim dnem)
Hvala za odgovore!
namen o zaprtju po ZGD – naj bi objavil 3 mesece prej, sicer pa moraš dat 15 dni prej na Ajpes vlogo za zaprtje, to je, danes.
Lahko ga zaprete preko e-vem točke ali preko portala e-vem sam, za slednje morate imeti kvalif.digit.potrdilo.
Prispevke se plača za nazaj, torej oktobra za september, in sicer če se posluje 15 dni ali manj, se plača pavšalni prispevek 29,33 polovično, pavšalni zdravstveni prispevek 4,27 pa v celoti.
Bilance na durs se odda najkasneje v roku 30 dni po zaprtju.
Tudi Ajpesu se odda bilance v roku 3 mesecev, le da se ne plača stroškov objave.
Za zaprtje TRR se oglasite na banki, vsekakor bopste rabili sklep o izbrisu od ASjpesa, ki pa ga ne boste imeli v rokah pred datumom odjave, tistega dne Ajpes izda sklep in vam ga pošlje.
Akontacija davka se plača v roku, sicer pa je zajeta v davčnem obračunu.
Če bi zaprl z dnem 15.9.09, potem moraš podat vlogo na ajpes najkasneje danes (pravzaprav verjetno jutri, če je 15 dni prej). Roki so tako, kot si napisal.
Po ZGD naj bi objavil namero o zaprtju 3 m prej: bodisi v sredstvih obveščanja, ali v svojih poslovnih prostorih ali v pismih svojim poslovnim partnerjem. kakorkoli že. Ne vem, če to sploh kdo preverja, tako da glede tega nič bat.
Plačaš pa lahko stroške z normalno položnico z gotovino.
Hvala za odgovor. Še nekaj prosim:
– kje dobim obrazce za DURS in katere vse moram oddat (pošljem po pošti ali kako?). Kupil sem računalnik (OS), v davčno bilanco vpišem 50% vrednosti(davčno priznane), v bilanco za AJPES pa 100%?
– kje dobim obrazce za AJPES in katere moram poslat?
– ali moram na DURS res javiti kje se bodo nahajale posl. knjige po prenehanju poslovanja sp?
– akontacijo plačam samo eno in to oktobra, ker sem potem zaprl ali kako (januarja verjetno ni treba)?
Najlepša hvala.
Obrazci za DURs sicer obstajajo, vendar davčni obračun oddate le preko e-davkov. V kolikor imate kvalificirano digit.potrdilo, to storite sami, sicer morate najti ustrezno osebo, ki jo za to pooblastite.
Če ste kupili računalnik, ne vpišete v davčno bilanco 50% vrednosti, pač pa ste računalnik vpisali v knjigo osnovnih sredstev, in od NV obračunavate amortizacijo, ki pa ni 50 % vrednosti, lahko je 50 % stopnja ampak preračunano na mesece poslovanja. Priznana je namreč 50 % najvišja stopnja, zato je lahko v davčni in ajpes bilanci isto.
Obrazci za Ajpes so Priloga 6a in priloga 6B, lahko jih pošljete po pošti. Obrazci so objavljeni na spletni strani Ajpesa.
Durs ste bili dolžni obvestiti ob pričetku poslovanja, kje se bodo nahajale in vodile poslovne knjige. Po prenehanju poslovanja pa jih hranite vi.
Glede plačila akontacije pa nisem sigurna, zato se obrnite na svojega referenta na vašem davčnem uradu. Imate svojega referenta, ki vam bo dal pojasnilo iz prve roke.
Ajpes – na njihovi strani kliknete na modri jeziček na sredini PREDLOŽITEV PODATKO, nato kliknete na levi strani drugo možnost POJASNILA IN PREDLOŽITEV PODATKOV, nato spodaj izberete (tudi v pdf obliki ali s povezavo na uradni list) NAVODILO O PREDLOŽITVI….SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV….proti koncu tega navodila oz. na uradnem listu je priloga 6A IN 6B (to sta bilanca stanja in izkaz poslovnega izida).
Poslati po pošti na izpostavo ajpes in nič plačat.
e-davki: DAVČNI OBRAČUN AKONTACIJE DOHODNINE
Ejga – prosim za pomoč!
s.p. sem z dnem 18.09. zaprl. Zdaj se trudim z izpolnjevanjem obrazcev za durs in ajpes pa me zanima:
– akontacije dohodnine še nisem plačal (rok plačila: 10.10., poravnal bom s privat računa), kam naj to vpišem?
– na trr imam še par EUR, zdaj ga bom zaprl, ali si naj denar prenesem na privat trr ali kako?
– podatke za durs izpolnem na Silvester Fineus, kaj vpišem pod vrsto obveznega socialnega zavarovanje (pustim verjetno vse NE, ker sem popoldanec), je prav tako?
Hvala!
-akontacijo dohodnine boste plačal s privat računa in ne vpišete nikamor. Na koncu vam bodo tako skupaj naredi obračun dohodnine iz sp in iz zaposlitve.
– eur iz računa si nakažite na svoj račun oz jih dvignite ko boste zapirali račun. Mislim, da boste tudi nekaj plačali za zaprtje računa. Vpišete si v evidenco prenos v gospodinjstvo.
-obvezno zdravstveno zavarovanje je prazno, ker ste zaposleni drugje. Prav je tako.
LP
Pozdravljeni!
Lani sem imel odprt “popoldanski” s.p., na vem točki pa sem že uredil, da se mi s koncem meseca s.p. zapre/ukine.
Tam so me poslali še na davčno, a ker so tam zelo zorni se obračam še na vas. Kaj vse moram sedaj še postoriti, da bom imel zadevo res dokončano. Katere obrazce moram še oddati jaz oz. moja računovodkinja? Hvala za vašo pomoč, ker ste res lahko zelo prikladni!!!
Izbris iz Poslovnega registra Slovenije
Prijavo za izbris mora iz Poslovnega registra Slovenije mora podjetnik vložiti najmanj 15 dni pred želenim datumom izbrisa iz omenjenega registra.
Obveznosti do DURSa
Podjetnik je dolžan v roku 30 dni od dneva prenehanja opravljanja dejavnosti na DURS vložiti Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti na dan prenehanja opravljanja dejavnosti. Iz tega obračuna morajo biti razvidni prihodki in odhodki, ki so nastali do dneva prenehanja opravljanja dejavnosti. Od 1.1.2009 se lahko dokumente oddaja samo še preko sistema e-davki, kjer so natančno določene vse obveznosti podjetnika in postopek oddaje obračuna.
Odjava iz zavarovanja
Po izbrisu iz Poslovnega registra Slovenije se je podjetnik dolžan odjaviti iz sistema zavarovanja v roku 8 dni od dneva izbrisa iz Poslovnega registra Slovenije. Odjavo se opravi z izpolnjenim obrazcem M2, ki ga je podjetnik prejel skupaj z obrazcem M1, ko je opravil prijavo v zavarovanje. Odjava se lahko opravi fizično na sedežu območne enote, lahko tudi elektronsko, preko portala e-VEM.
Kako je z delovno dobo?
Delovna doba se podjetniku prizna na podlagi plačanih socialnih prispevkov. Z 1.1.2009 je bila ukinjena delovna knjižica, zato od tega dneva dalje evidenco o plačanih prispevkih vodita ZPIZ in DURS. ZPIZ vodi evidenco o doseženi zavarovalni dobi, DURS pa vodi evidenco o plačanih prispevkih. Po odjavi iz zavarovanja je priporočljivo pridobiti potrdilo o plačanih prispevkih s strani DURSa, saj nam bo tako potrdilo koristilo pri dokazovanju dolžine delovne dobe v primeru, da bi kadarkoli v prihodnosti prišlo do spora glede dolžine delovne dobe in plačanih prispevkov. Zato je priporočljivo, da tudi sami vodimo evidenco o tem, koliko prispevkov smo že plačali.
Vir: http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/poslovanje/zaprtje-s.p
ZAKON O SPREMEMBAH INDOPOLNITVAH ZAKONA O DAVČNEM POSTOPKU (ZDAVP-2B)
DOLOČBA 95.ČLENA JE POMEMBNA, KER PODALJŠUJE ROK ZA ODDAJO DAVČNEGA OBRAČUNA V PRIMERU PRENEHANJA OPRAVLJANJA DEJAVNOSTI MED LETOM IN VPRIMERU SMRTI PODJETNIKA Z DOSEDANJIH 30 NA 60 DNI OD DNEVA PRENEHANJA.
glede na zakonsko dikcijopo novem tudi velja, da je rok za oddajo davčnega obračuna v primeru, ko podjetnik preneha z opravljanjem dejavnosti na zadnji dan koledarskega leta (torej 31.12.) enak kot pri oddaji davčnega oberačuna za celotno davčno leto, torej 31.3.
ZAKON O DAVČNEM POSTOPKU
nje bluzit!!! in prepisovat iz časopisov ampak uporabljajte zakonodajo, ker je zmeda na trgu že tako velika!
Pozdravljeni!
Z mesecem novembrom sem odprla popoldanski s.p. Opravljam športne dejavnosti šolskih otrok. Glede na to da mi pri dejavnosti pomagata še dve študentki me zanima na kakšen način jih lahko izplačujem, ali je najbolje preko študentske napotnice,potnih stroškov,ali kakšna druga opcija.
Hvala za Vaš odgovor.
Lp,Tita
Pozdravljeni, zanima me kako lahko izbrišeš podatke da v google ne najde ničesar.
Sprašujem Za znanko,prej je Imela s.p. In Ko vtipkam njene ime in priimek se pojavijo vsi podatki,še celo slikca hiše in je začela dobivati kartico in sporočila na njen naslov..seveda neprimerna.
Kako lahko to izbriše?
Hvaležna bom Za vsak nasvet!
Forum je zaprt za komentiranje.