popoldanski s.p.
Popoldanski s.p. lahko odprete ali preko spletnega portala e-vem, če imate veljavni osebni certifikat (veljajo tudi tisti, ki ga dobite na banki). Lahko pa greste na območno enoto obrtne zbornice, kjer vam bodo povedali tudi, če je članstvo pri njih obvezno za vašo vrsto dejavnosti in vam uredili vse potrebno za odprtje s.p.. Veliko teh informacij imajo tudi na razvojnih agencijah.
Stroški so cca 30 eur mesečno- določeni prispevki, potem pa plačate še konec leta dohodnino, ki je določena iz razlike vaših prihodkov in stroškov,po dohodninski lestvici.
Veliko informacij:
http://www.podjetniski-portal.si/content.aspx?docid=1306&rootnodeid=5
Pozdravljeni!
Da ne bom odpirala nove teme, bom vprašala kar tukaj. Zanima me odprtje popoldanskega s.p. ( dopolnilna dejavnost za s.p. ). Zanima me samo, če kdo ve, ali se lahko odločim za to, čeprav se zaposlena le za polovični del.čas ( koristim krajši delovni čas, zaradi otroka, do starosti 3.leta. )
Če slučajno kdo ve kako je s tem, bom vesela vsakega odgovora.
Hvala
Lahko imate za 4 ure s.p., tako da pol časa delate v službi, polovico ste pa samozaposlena.
Ne morete pa za 4 ure plačevati sami prispevkov in imeti dopolnilno dejavnost s.p.. Ampak, saj če plačujete sami prispevke, je še bolje če vam gredo v stroške dejavnosti.
Ja- pa delodajalec vam mora verjetno to dovoliti- da ni kakšna ista dejavnost.
Ja na ta način, da jih plačujete preko sp za 4 ure.
Problem je, da tudi jaz nisem razumela ali mislite, da imate 8 ur pokritih s plačilom prispevkov in službo, zraven pa dopolnilno dejavnost- to je popoldanski sp. In na ta način ne gre.
Vi prijavite sp normalno in plačuje prispevke za polovični delovni čas, za polovico pa vam jih plača delodajalec. To pa je samostojni podjetnik.
Se opravičujem ampak bi imela še eno vprašanje. Ker odpiram popoldanski sp.(plesni tečaji) me zanima, kje lahko najdem šifo dejavnosti za to storitev, ker bi se rada registrirala preko e-vem.
Ali je potrebno še kaj dodatno poleg DURS-A in ZZZS-ja opravit. Imela bom enostavno knjigovodstvo in ga nameravam sama vodit.
Ko boste šla skozi registracijo na e-vem vam ponudi možne dejavnosti, tako da jo izberete tam. Ko se prijavite, se vam tudi izpiše da je urejeno. Če je dopolnilna dejavnost potem se ne prijavite na ZZZS in plačujete samo 31,60 eur na mesec- ker ste za osem ur zaposleni drugje in imate tam plačane prispevke.
Če sem prav razumela vaše vprašanje prej, se morate normalno registrirati kot s.p. in potem plačujete prispevke za štiri ure- naredite polovični obračun prispevkov. V tem primeru pa je potrebna prijava na zzzs za 4 ure.
Ali potem poleg plačevanja prispevkov plačujem tudi teh 31,60 eur na mesec ali ne, in komu naj bi se to plačevalo. Ker si že plačujem polovični delovnik (dodatne 4h) me zanima, če je potrebno potem kaj spremeniti na zzzs ali lahko ostane enako kot je.
Pa še to… ker bo moje delovno mesto 30 km izven Lj. me zanima če je potrebno za vsak odhod na delo izdati potni nalog ali se da kako drugače to vodit.
HVALA
Ali potem poleg plačevanja prispevkov plačujem tudi teh 31,60 eur na mesec ali ne, in komu naj bi se to plačevalo. Ker si že plačujem polovični delovnik (dodatne 4h) me zanima, če je potrebno potem kaj spremeniti na zzzs ali lahko ostane enako kot je.
– tukaj se ne razumeva, pojdite na zavod za zaposlovanje in se dogovorite, da ne boste več plačevali za te 4 ure prispevke kot nezaposleni, temveč se boste za štiri ure samozaposlili (to je dobrih 100 eur na mesec za 4 ure).
Kar so meni povedali je bilo, da če si lastnik sp (dopolnilni) avtomatično spremeni v polno zaposlitev, če si brezposeln. Na kakšen način plačujete prispevke za 4 ure?
Prevoz na delo si lahko obračunate, tako kot se to naredi zaposlenim- izplačilo pri plači.
Mislim, da se tudi moje vprašanje navezuje na odprto temo.
Zanima me odpiranje popoldanskega – t.i. “študentskega” s.p.-ja. Mislim, da pred sprejetjem sprememb glede zdravstvenega zavarovanja okoli 27.8.2008 ni bilo posebnosti, saj je bil študent s statusom zavarovan po starših. Kako je pa sedaj s tem, ko naj bi zavarovanje plačevala občina?
Na našem lokalnem zdravstvenem zavodu ne vedo kaj veliko okoli tega, niti nisem zasledila kakršnekoli informacije v zvezi s tem, na obrtno se ne bi radi še obračali, ker je stvar še v fazi povoja.
Hvala za informacije že v naprej.
Mislim, da se tudi moje vprašanje navezuje na odprto temo.
Zanima me odpiranje popoldanskega – t.i. “študentskega” s.p.-ja. Mislim, da pred sprejetjem sprememb glede zdravstvenega zavarovanja okoli 27.8.2008 ni bilo posebnosti, saj je bil študent s statusom zavarovan po starših. Kako je pa sedaj s tem, ko naj bi zavarovanje plačevala občina?
Na našem lokalnem zdravstvenem zavodu ne vedo kaj veliko okoli tega, niti nisem zasledila kakršnekoli informacije v zvezi s tem, na obrtno se ne bi radi še obračali, ker je stvar še v fazi povoja.
Hvala za informacije že v naprej.
Žal o tem ne vem nič, samo po moji logiki, če imate plačano osnovno zavarovanje (oziroma ste na en način upravičeni do njega- samo da to ni brezposelnost) potem imate lahko dopolnilno dejavnost. Obrnite se na točko e-vem v vašem kraju- pri nas je tudi na razvojni agenciji, saj vam ni treba povedat kaj boste delala. Sigurno pa vam bodo znali povedati kaj se lahko dela in na kakšen način.
LP
Tukaj se nisva razumeli. ZZZS- zavod za zdravstveno varstvo. Jaz sem že zaposlena za 4h in si sama dodatno plačujem 4h. Ker pa bom odprla popoldanski sp, me zanima, če moram na zavodu za zravstveno varstvo to kaj spremeniti ker bom s.p. in ne fizična oseba.
– Zato tudi to vprašanje (Ali potem poleg plačevanja prispevkov(za 4h) plačujem tudi teh 31,60 eur na mesec ali ne, in komu naj bi se to plačevalo).
Za 4h sem zaposlena, 4h pa si prispevke plačujem sama preko zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije oz. DURS-a.
Ali moram te 4h, ki si jih dodatno plačujem na zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije sporočit, da sem odprla popoldanski s.p. ali lahko tako ostane kot je sedaj.
In pa zanima me kaj je teh 31,60 eur na mesec.
Kot vam je napisala ejgaa, teh prispevkov ki jih plačujete sedaj, jih ne boste več . Tudi prispevka za dopolnilno dejavnost ne boste plačevali, ker boste za 4 ure zaposleni v vašem sp-ju. Potreben bo obračun prispevkov (kot plača) in od tega plačevanje državi.
Za štiri ure se morate prijaviti (prijavite se na zzzs- lahko tudi na strani ko registrirate dejavnost) , da delate v svojem sp. Ne morete imeti dopolnilno dejavnost, če niste 8 ur redno zaposleni- to ne gre skupaj.
Na obrtni zbornici so mi povedali drugače in sicer, da lahko odprem popoldanski s.p.tudi, če sem zaposlena za 4h v podjetju, ker edina ralika med s.p. in popoldanskim s.p. je plačevanje prispevkov. In to je razlika tistih štirih ur, ko bom samozaposlena v pop. s.p.
Se pravi pavšalnih prispevkov v tem primeru ne bom plačevala.Ali kako?!
Forum je zaprt za komentiranje.