Žig podjetja
Mislim, da vsako novo ustanovljeno podjetje potrebuje štampiljko. Niti s.p.-ja ni možno odpreti brez nje. Podatki na njej naj bi se ujemali z registriranimi (tudi vejice, npr. Miha Jazbinšek, s.p., če je bil s.p. reg. s tem imenom). Seveda lahko uporabite daljše ali krajše ime firme. Faktur pa res ni več potrebno žigosati, številne druge dokumente in vloge pa še vedno. Primer: za spremembo v telefonskem imeniku boste Telekomu morali poslati žigosano vlogo, pismeno ali po faksu. Tudi banke pogosto zahtevajo štampiljko, pošte pa menda ne več – temveč izpis iz registra.
Moral ti bom odgovoriti z nasprotnim vprašanjem : kje je zakonska podlaga za žig?
Sicer lahko samo ugibam zakaj večja podjetja uporabljajo žig, mislim da pa da je to podedovano iz stare juge ter da nam je ostalo v glavah.
Če boš bankam rekel da žiga nimaš ker ni obvezen, sem prepričan da ti bodo brez njega odprli račun – mioslim da celo raje, ker bodo videli da resno gledaš na stroške …
Uporabo žiga za samostojne podjetnike posameznike, ki sodijo glede na kriterije po 52. členu ZGD med male družbe, pa še vedno določa Pravilnik o vodenju poslovnih knjig in sestavljanju letnega poročila za samostojnega podjetnika posameznika (Uradni list št. 5/95 in spremembe). Ta določa kot obvezno sestavino na računu, ki ga izda podjetnik, tudi žig. Poleg tega pa pravilnik določa žig kot sestavino tudi za vse knjigovodske listine, ki so podlaga za knjiženje stroškov, in so lahko prejete od drugih ali pa sestavljene pri samem podjetniku. Seveda pa velja za podjetnike, ki so zavezanci za DDV, tudi ZDDV, ki v 34. členu med obveznimi sestavinami računa žiga ne določa.
Predpisi so torej na tem področju nedosledni in hipotetično v praksi lahko privedejo do absurdne situacije. Zavezancu, ki ne bi uporabil žiga, bi bil lahko pri pregledu računov, skladno z ZDDV priznan odbitek vstopnega davka, na drugi strani pa isti račun ne bi predstavljal davčno priznanega odhodka. Menimo pa, da v praksi takšne situacije ne bodo nastale. Nedvomno pa tudi formalna pomanjkljivost računa ne bi smela predstavljati ovir za davčno priznan odhodek.
Štampiljka oz. žig je namenjen zagotavljanju verodostojnosti listin. Pri tem pa je zanimivo, da noben zakon ne predpisuje uporabe žiga za zagotavljanje identifikacije pravnih oseb gospodarskih družb, pa tudi ne samostojnih podjetnikov. ZGD, ki ureja statusno pravo gospodarskih družb, žiga ne omenja v nobenem členu. Tudi ZDDV ne omenja uporabe žiga, kot npr. obvezno sestavino računa.
Obveznost uporabe žiga pa lahko zasledimo v Slovenskih računovodskih standardih, ki jih je julija 1993 izdala zveza Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije.
Pri Ljubljanski banki smo izvedeli, da deponiranje žiga ni obvezno. V tem primeru, če torej klient ni deponiral žiga in tudi ni poleg podpisnikov žigosal pogodbe o odprtju računa, banka od njega ne bo zahtevala uporabe žiga. Pri tem pa so povedali, da zaradi zagotovitve večje varnosti plačilnega prometa in dodatnega dokazila za verodostojnost posameznih listin, uporabo žiga priporočajo. Pri A-Banki pa so povedali, da je pri njih uporaba žiga obvezna.
Štampiljke so poceni, zato ni nič narobe, če jo podjetnik ima in uporablja. Morda pa sčasoma res ne bodo nikjer več potrebne.
Zelo lepo napisano ter v glavnem potrjuje moje besede :
– govorite o samostojnem podjetniku, vprašanje se je nanašalo na podjetje;
– slovenski računovodski standardi iz leta 1993 še veljajo?
– banka vsekakor nima pravice zahtevati žiga kar dokazuje sam nlb
– štampiljke morda so poceni, toda če paziš na vsak tolar tudi milijoni ne
bodo problem
Opla pojma nimaš !
Ko ustanavljaš karkoli kar bo pravna oseba, ti že v samem postopku ustanavljanja naredijo “štempl” da ne govorim o pogodbah, računih, itd..itd…
Če se ne spoznaš na kakšno stvar potem je bolje molčati – Molk je zlato… MULTI MULTA, NEMO OMNIA NOVIT. LoL Drgač pa jst mam d.o.o. in sem pred kratkim odprl račun pri NLB tko da brez štempla NI NIČ ! A zdej veš…
Lahko ti ga naredijo – po domače rečeno te nategnejo – verjetno so povezani z izdelovalci žigov – dejstvo je da žig ni obvezna sestavina – v kolikor imaš drugačne podatke, ti bom z veseljem prisluhnil
ps. lepo da se pohvališ, da si odprl doo, da se pa hvališ da si odprl račun v nlb pa ti ravno ne more iti v čast
Zeuss, a veš, da se prav čakala, da se bo oglasil kdo, ki še zagovarja štampiljke. Prav čudno bi zgledalo, ko bi bila razna potrdila, ki jih za svoje zaposlene izdajajo podjetja, kar na lepem brez štampiljke. Zaposleni bi si potemtakem lahko kar sami napisali različna potrdila, ki jih zahtevajo npr. upravni organi, davčna, zavarovalnice, zdravstvo itd.
A ni zanimivo, da tudi izdelovalci štampiljk zahtevajo ustrezna dokazila o registraciji podjetja ali odprtju s.p., ravno zaradi možnosti zlorabe z izdelano šatampiljko?
Še vedno sem prepričana, da je uporaba štampiljke v gospodarstvu kot tudi drugod stalna praksa – tudi če je naša zakonodaja ne zahteva več. Zaenkrat so tudi še vse fakture in številni drugi dokumenti, ki dnevno prihajajo v firmo opremljeni s štampiljko – izjema so le dokumenti, ki prihajajo po e-pošti, pa še tam resna podjetja uveljavljajo digitalni podpis. Niti na Klik se ne moreš prijaviti brez ustreznega digitalnega certifikata.
Kar se izbire banke tiče za odprtje poslovnega računa, pa je oplovo/ino mnenje povsem brez potrebe zaničujoče in posmehljivo. Eno si pač izbereš, saj ni nujno, da so vse stranke nezadovoljne z NLB. Po želji jo lahko kasneje tudi zamenjaš.
Brigita, a veš da sem prav čakal da se oglasi nekdo zaposlen v podjetju, ki izdeluje žige (saj si tam zaposlena, ane?).
Ve se, kdo lahko podpisuje razne dokumente in banka (ter seveda vsi zainteresirani subjekti) lahko v vsakem primeru to preverijo (so tudi dolžni to storiti). Kot je lahko podpis ponarejen, je tudi žig lahko ponarejen/ukraden, mar ne?
Povsem možno je , da je to v gospodarstvu večinska praksa, vendar to še ne pomeni da je pravilna. Mešati podpis in žig je pa nadaljni dokaz tvojega laičnega pisanja. Prijava v nek program na internetu nima nikakršne veze z žigom.
ps. sicer so znani podatki o odnosu nlb do strank, vsekakor pa je bila pripomba navezana na izredno inteligentne pisanje spoštovanega zeussa (
“Če se ne spoznaš na kakšno stvar potem je bolje molčati”; “LoL” “brez štempla NI NIČ” “A zdej veš…”), ki si verjetno ne zaslužijo niti odgovora.
pps. želel sem vam pomagati, da boste nekaj prihranili, potem pa takole…..tipično slovensko….
Ne, nisem zaposlena v podjetju, ki izdeluje štampiljke. Mar vse svoje odgovore gradiš na nekih domnevah in zaničuješ vse, ki razmišljajo drugače od tebe?
Že vrsto let sem podjetnica, zato sem napisala svoje mnenje o tem na osnovi vsakdanje prakse. Ne trdim, da bo tudi štampiljka sčasoma povsem odveč, saj se z leti tudi v podjetništvu marsikaj spreminja, zlasti s hitrim uvajanjem sodobnih rešitev elektronskega poslovanja.
Možno je tudi, da vse banke in druge institucije, ki še zahtevajo žigosane dokumente (s čim naj podjetje žigosa npr. delavske knjižice zaposlenih, morda kar s prstnim odtisom direktorja?), niso seznanjene s spremembo zakonodaje, ki po tvojem izrecno ne zahteva več štampiljke, še niso seznanjene s tem. Še vedno me nisi prepričal in zagovarjam stališče, da je zaenkrat bolje, da štampiljke imamo.
Prihranek, ki bi ga ustvaril podjetnik brez štampiljke, se mi zdi zanemarljiv.
Tudi v tokratnem mailu je kar nekaj domnev brez vsake osnove – zakaj bi bilo treba žigosati delavske knjižice – kdo to zahteva?
Mislim, da bi morala ti prepričati mene v nasprotno, saj je zakon jasen. Kam bi pa prišli, če se nihče ne bi držal zakonov ( verjamem da bi bilo kar nekaj stvari lažjih, toda…)
Če institucije niso seznanjene, se jim pač lepo razloži.
Moje mnenje je, da je bolje samo za izdelovalce žigov, ker ne vidim nobenega drugačnega razloga. (iz tega sem izpeljal domnevo, da si zaposlena ali pa celo lastnica takega podjetja)
Prihranki pa kot sem že rekel : tolar tukaj, tolar tam…stvar posameznika kako gleda na to
opla, spominjaš me na neko lektorico, ki si je trdila, da se iskraš piše z malo začetnico… po analogiji namreč: v pravopisu namreč piše, da se pripadnik nekega gibanja piše z malo.
Kako je završalo med Iskraši, češ da so toliko in toliko let pisali Iskraš z veliko začetnico. Potem se je ista debata odprla še v drugih večjih podjetjih. Tako sedaj ponekod lahko preberemo: savčan, radenčan, triglavan. V Iskri pa še kaj uporabljajo: Iskraš. Enostavno niso popustili lektorici.
Podobno je zgodilo z naslovom matične Iskre: kar na lepem so lektorji Savska loka 4 začeli pisati z veliko, tako kot Škofja Loka, Kranjska Gora ipd. A je obveljala mala začetnica.
Podobno bodo še kar nekaj časa ostali tudi štempeljni 🙂
Malo stara tema, ampak slučajno našla.
Opla, te čisto podpiram. Poslujem brez žiga že leta in moje stranke tudi, nobenih problemov, nobenih komplikacij ko greš na neko inštitucijo in pozabiš vzet štempelj, ipd. Skratka bogovsko. Me happy. Poleg tega ko dobim račune iz tujine, nobenih štempljev iz Zahodne Evrope, samo podpis in čao.
Sicer pa tisti ki jih zagovarjate, štempelj se da b.p. ponaredit za vsakim vogalom, toliko o verodostojnosti. 🙂 Če pa nekomu to pomeni nek status, varnost ali kakorkoli že pa naj ga ima, naj pa potem ne udriha po drugih zaradi tega.
Demokracija.press
Sicer res stara tema, a vedno dobrodosla. Ko sem lani odpirala s.p. sem se okrog tega pozanimala, pa so vsi trdili, da ziga ne potrebujes. Tudi sama sem prebrala nekaj zakonov o tem in ugotovila isto. To ali ga je dobro imeti ali ne, pa je stvar vsakega posameznika oz podjetja.
Rada bi pokomentirala “pinga”, ki je napisal: “Uporabo žiga za samostojne podjetnike posameznike, ki sodijo glede na kriterije po 52. členu ZGD med male družbe, pa še vedno določa Pravilnik o vodenju poslovnih knjig in sestavljanju letnega poročila za samostojnega podjetnika posameznika (Uradni list št. 5/95 in spremembe). Ta določa kot obvezno sestavino na računu, ki ga izda podjetnik, tudi žig. “
Glede na to, da je komentar bil napisan leta 2006, pa se v samem komentarju lepo pise: “… in spremembe”, bi si lahko ta in ostali pogledali nekaj o tem pravilniku -osnove pac:
Datum zacetka veljavnosti: 04.02.1995
Datum konca veljavnosti: 01.01.2003
Strinjam se s komentarji “opla”.
Se kratka replika na komentarje “brigite”. Zaradi taksnih kot ste vi (vase razmisljanje okoli zigov) se najdejo nekatera podjetja in posamezniki, ki TRDIJO, da je zig OBVEZEN ter komplicirajo pri racunih, ki jih izdas! TO je pa potem visek nespremljanja zakonov in se cesa …
Pa se nekaj podlage za samostojne podjetnike (s.p.):
ZDDV-1 ne omenja nikjer obveznosti ziga, ZGD-1 ravno tako ne, SRS39 za samostojne podjetnike pa omenja v 39.21 kaj mora vsebovati knjigovodska listina in je zadnja alineja:
– podpis ali faksimile pooblaščene osebe, LAHKO tudi žig. Torej NI obvezen.
Forum je zaprt za komentiranje.