Zavezanec za ddv…pomoč!
Vem, da vas je kar nekaj tukaj, ki ste s.p. in zavezanci za ddv. Sedaj imam eno vprašanje…kaj se ti kot s.p. bolj splača? Uporabljati lastni avtomobil in uveljavljati kilometrino ali iti v nakup novega avtomobila preko poslovnega leasinga? Kakšne stroške pa lahko tu uveljavljaš? Je kakšna možnost, da z nakupom avtomobila zmanjšaš mesečni ddv?
Sem laik, računovodkinja bo dosegljiva jutri, zanima me pa zdaj.
Hvala za odgovore.
Nakup avtomobila ne vpliva na ddv, ker si ga ne smeš upoštevati. Sama bi se najbrž odločila za nakup osebnega vozila kot fizićna oseba in bi si pč obračunavala kilometrino za uporabo osebnega vozila za službene namene. Vedeti moraš, da je to tudi edini strošek, ki ga lahko upoštevaš, če je vozilo last fizične osebe.
V primeru, da je s.p. lastnik vozila pa je strošek amortizacija osnovnega sredstva, vzdrževanje vozila, registracija, tehnični pregledi, gorivo… pač vse. Ni pa strošek kilometrina.
Približno koliko km mesečno bo narejenih?
Pa ne pozabite, da če imate avto kupljen na s.p., da je potrebno pisati potne naloge, popisovati števec in konec leta preračunati stroške, ki se nanašajo na zasebno uporabo.
Poleg tega mislim, da imajo vse zavarovalnice še vedno stroške zavarovanja za s.p. ali pravne osebe povišane za 20%.
Jaz osebno bi kupila avto zasebno ter obračunavala kilometrino.
Plačilo DDV lahko zmanjšate le z računi, ki se nanašajo na dejavnost in vam prinašajo pravico do odbitka. Tovorni avto vam zmanjšuje plačilo DDV, osebni ne.
Poleg tega pa – DDV, ki ga plačate, so vam plačale stranke. Vi ste samo par dni obračali ta denar. To ni vaš strošek. Še posebej, če ste tako “mali”, da še imate pravico do obračunavanja DDV po plačani realizaciji.
In če plačate relativno veliko DDV-ja, to pomeni, da imate malo stroškov in veliko prihodkov, kar posledično sicer prinese veliko plačila DDV, ampak tudi velik zaslužek.
LP!
Malo hecno gledajo nekateri na to obveznost – državi pravzaprav nakažeš le to, kar so stranke morali tebi oziroma tistih 20 procentov dodatno na tvojo storitev, minus tisto, kar si lahko odbiješ, kot ti je razložila Barca. Zdaj zaradi DDV iti v nepotrebne stroške je brez veze.
Tebe morajo skrbeti stroški! Teh pa mora biti čim več (če malo karikiram) oziroma poskrbi, da boš v stroške res dajala vse, kar lahko. Kaj vse se ti upošteva kot strošek tvoje dejavnosti, ti bo pa znala povedat tvoja računovodkinja.
mislim, da morate na vse skup gledat racionalno in iz vseh vidikov:
če boste šli v nakup novega avtomobila preko leasinga, imate dodaten strošek obresti leasinga, ki ga pri uporabi lastnega vozila nimate
– 1. minus
imeli boste dva avta, ki ne bosta polno izkoriščena, plačati bo treba še eno zavarovanje, cestnino…
– 2. minus
izplačilo kilometrine je neobdavčeno
– 3. minus za leasing
davčna se zelo rada spusti v osebno rabo službenih vozil
– 4. minus
se pa zelo strinjam z metulko glede DDV-ja… da je neumno plačati nekomu 120 EUR, samo zato, da državi potem ne bo treba plačati 20 EUR. ker davka v vsakem primeru plačaš isto, razlika je samo v tem, ali ga plačaš dobavitelju, ali državi. seveda pa vsi vidijo samo tisto, kar je napisano na napovedi za ddv.
Vi izstavite račun za x€ + A-20% DDV. Teh A-20% morate plačati državi.
Ampak:
Vi dobite od vašega dobavitelja račun, npr. za elektriko za y€ + B-20% DDV. Teh B-20% terjate od države nazaj.
Dejansko plačate samo razliko A-20% DDV minus B-20% DDV.
Vaša cena je še vedno 10€/h, ker vaš izhodni DDV je nekomu drugemu lahko vhodni.
Tako da tudi elektrika npr. ni vaš strošek AA€, ki so na računu, ampak samo znesek brez DDV-ja.
IMAM DOPOLNILNO DEJAVNOST,PA ME ZANIMA KAKO NAREDITI STROŠKE? NAMREČ EDINI STROŠEK BI BILA KILOMETRINA. ODLOČILA SEM SI JO VODIT KR NA RAČUNALNIKU,NISEM BOLJ DOSLEDNA, PIŠEM KM ZA KAK MESEC NAZAJ, PA ME ZANIMA SLEDEČE. ČE PRIDE KONTROLA, MI LAHKO SPODBIJAJO KILOMETRINO,SAJ NIMAM AVTA NA FIRMO, NE POPISUJEM ŠTEVCA? ČE UGOTOVIJO, OZIROMA DA MI NE PRIZNAJO DOLOČENE KILOMETRINE, PLAČAŠ SAM TISTI DAVEK KI TI GA DOLOČIJO, ALI ŠE KAKŠNA KLAZEN PADE ZRAVEN?
Sem s.p. z dopolnilno dejavnostjo in rad bi nabavil motor kot osnovno sredstvo dejavnosti, katerega bi dajal v najem in za prevožene kilometre računal kilometrino po tržni ceni. Sem zavezanec za DDV še iz časov ko je bil
zaveznik za DDV vsak, ki je prekoračil (mislim) 20.000,00 letnega dohodka.
Rad bi vedel ali si lahko odbijem za plačan račun ( v celoti iz TR) DDV in kaj sploh lahko knjižim v moje stroške.
Za nasvet se vsem uahvaljujem
Forum je zaprt za komentiranje.