Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo nov s.p. in bolniško nadomestilo

nov s.p. in bolniško nadomestilo

Od junija imam svoj s.p., pred tem sem bila več let redno zaposlena, letos le nekaj mesecev na zavodu. Žal so me sedaj doletele zdravstvene težave in bom kar nekaj mesecev na bolniški zaradi zdravljenja. Od junija sem plačevala minimalne prispevke, akontacije dohodnine pa ne plačujem ker so bili za letošnje leto predvideni enaki prihodki in odhodki zaradi večjih začetnih stroškov.

Ko preidem z bolniško na stroške ZZZS, ali to pomeni samo to da ne rabim plačevati prispevkov, ne dobim pa dejansko nobenega nadomestila ker je s.p. nov? Če je kakšna možnost da dobim nadomestilo, ali moram na to opozoriti referenta na DURSu, ki mi bo potrdil bolniške liste ali višino nadomestila izračunava ZZZS iz svojih podatkov?

Za pomoč in usmeritve se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Nosilec dejavnosti je opravičen do bolniške. Prvih 30 delovnih dni stroške krijete sami potem pa ZZZS. Tudi v vašem primeru, saj ste plačevali prispevke. Opravičeni ste do kritja prispevkov, nadomestila in akontacije dohodnine. Na DURS dostavite bolniški list, oni posredujejo podatke na ZZZS, kjer vam izračunajo višino nadomestila in na DURS nakažejo prispevke ter akontacijo dohodnine, na vaš osebni račun pa nadomestilo.

Želim vam hitro okrevanje.

hvala za odgovor in lepe želje.

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje: od novembra 2013 imam odprt s.p., sem pa trenutno na bolniški za polovični delovni čas (OD 24.2.2014) Od januarja 2013 do junija 2013 sem prejemala porodniško v višini 960e, nato sem bila do novembra brezposelna, z novembrom pa sem odprla sp, kjer sem si za november in december 2013 plačevala minimalne prispevke, z januarjem 2014 in vse do danes pa plačujem višje prispevke. Zanima me, kako se izračuna nadomestilo za 4 ure, glede na dane podatke. Prosim za točno formulo. V bolniški sem zaradi bolezni.

Hvala in lp,
ANCI

Gledate povprečno osnovo za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom nastanka zadržanosti.
V osnovo se štejejo vsa nadomestila, ki ste jih prejeli iz naslova delovnega razmerja, nadomestila za brezposelnost, starševska nadomestila in nadomestila, izplačana v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Če niste imeli nadomestila oziroma osnove za plačilo prispevkov v celotnem preteklem koledarskem letu, osnovo izračunate iz nadomestil oziroma osnove za plačilo prispevkov v obdobju, v katerem ste delali.

Pozdravljeni, tudi sama bi rada zastavila vprašanje. Imam s.p., delam s strankami in moram zanekaj časa na bolniško. Strank ne bi rada izgubila in bi naročila še sprejemala, vendar bi mi delo res opravili drugi, ali pre s.p. ja ali prej pogodbe . kako je z izdajo računa v tem primeru. Ker jaz moram izdati račun stranki, tisti, ki mi pomaga pa meni, kar direktno drugimne bi dela oz. stranke dala.

Hvala za odgovor

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close