Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo poslovni račun s.p.

poslovni račun s.p.

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem odprla s.p., zato mi ne zameriti glede vprašanja.

Pred odprtjem s.p. sem iz privat računa dala kar nekaj denarja – računi seveda niso na s.p..

Ko sem ob odprtju s.p.-ja dobila subvencijo (ki jo lahko denarno porabiš za karkoli), sem nekaj denarja dvignila tudi za privat.

Zanima me, glede na to, da moram dati vse izpiske računovodju – kako bo potem to knjiženo?

In še: vsaj še v tem mesecu si ne bom mogla izplačati plače – kako se potem npr. januarja to stori? Ali jaz dvignem denar ali se denar preusmeri na osebni račun ali kaj? Ali mora računovdja to posebej knjižiti?

Uf..meni ni nič več jasno…

Hvala za odgovore.

lp

Presnosi se knjižijo pri sp med gospodinjstvom in sp- kar pomeni, če ste dvignila zase (ni računov), ste dala ta denar v gospodinjstvo.
Glede na to, da so vam nakazali sredstva za samozaposlitev, si morate pravočasno (za pretekli mesec 15. v naslednjem mesecu) plačati vse prispevke, saj ste za to dobili sredstva. Če boste denar nakazali iz svojega privat računa- se to spet knjiži kot prenos a iz gospodinjstva v sp.

Jaz bi tudi imela eno vprašanje glede poslovnega in osebnega računa.
Sem namreč zaposlena za 4 ure za ostale 4 ure pa imam sp (od oktobra 2008) kot dodatno delo in si sama plačujem prispevke.
Vse obveznosti tako sp. kot osebne, plačujem preko klika (se pravi iz osebnega računa), ker mi je tako lažje in tudi manj stroškov je na ta način, proklika se mi ne splača imeti, ker nimam tako velikih prilivov čez leto, praktično zaslužim samo za pokrivanje stroškov. Ker se ukvarjam s storitvijo poteka plačevanje (meni osebno) s potrdili o vplačilu, tako, da dobim denar takoj na roke, preko poslovnega računa pa je prilivov izredno malo, skoraj nič. Stanje na računu je samo tolikšno, da nisem v minusu. Denar, ki ga dobim na roke pa si nakažem na osebni račun, ker kot sem omenila potem lahko vse plačujem preko klika. Ali je zato potrebno tudi vodit kakšno evidenco ali je to vseeno iz katerega računa se plačuje račune za sp. Nekako se mi ne zdi logično, da bi bilo to potrebno, saj če bi plačevala na pošti z gotovino, ki jo dobim se tudi ne videlo iz katerega računa naj bi šlo. Ali razmišljam v pravilni smeri ali pa je to čisto zgrešeno.
Hvala že v naprej.

Lahko plačujete in prejemate denar z gotovino, samo je potrebno biti pazljiv,da si za vsak priliv ali odliv napišete blagajniški prejemek ali izdatek. Na ta način si zabeležite, da je bil račun plačaN. Najbolje da pišete v kopiji (blok se kupi v knjigarni) in eno kopijo pripnete na račun, drugo pa pustite v bloku. Če boste kdaj želela pregledati za nazaj (če kakšno plačilo ne bo v redu), boste na ta način lahko preverila.
Glede računov je veliko bolj enostavno za računovodja če je poslovni račun, ker so gor zbrani vsi prilivi in odlivi, da se lahko poknjiži na podlagi teh dokumentov.
Sem pa že napisala, da je imela a banka zelo ugodno ponudbo, kjer si dobil brezplačno plačilni promet preko neta, kartico, račun…

aaaa…. no to pa že tako in tako počnem in vodim evidenco, da imam kopije shranjene in sproti vpisujem v knjigo prejemkov in odhodkov…. hvala za tako hiter odgovor.

LP

Imam dve vprašanji glede odprtja poslovnega računa.
1. Zanima me ali moram ob odprtju s.p-ja tudi odpreti poslovni račun ali lahko uporabljam sedanji TRR? To me zanima, da vem vedeti kateri TRR naj vpišem na formular “Zahtevek za finančna sredstva za samozaposlitev”, ki ga moram oddati na Zavodu za zaposlovanje.
2. Zanima me ali moram imeti vse dolgove poplačane, da lahko odprem poslovni račun pri neki banki? Hvala za vaše odgovore.

Janez
Zagorje ob Savi

Na to temo smo se razpisali TUKAJ.
Finančna sredstva za samozaposlitev nakažejo na tisti TRR, ki ga boste uporabljali za dejavnost. Če to ne bo poslovni račun ampak samo še en TRR, ločen od osebnega, ne bo naslovljen na s.p. – to pa pomeni, da stroški v zvezi s tem TRR-jem ne bodo upoštevani kot stroški dejavnosti, ga boste pa vseeno lahko uporabljali za plačilni promet v zvezi z dejavnostjo, med katere sodi tudi nakazilo finančnih sredstev za samozaposlitev od Zavoda za zaposlovanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close