kako ste začele
Že nekaj časa razmišljam, da bi šla na svoje. Računovodski servis in revizija. V službi enostavno ne vidim več smisla, saj za 900 EUR delam vse, tudi tajnico nadomeščam, če je treba, kadrovska služba je tudi kar pri meni, skratka, ni da ni. Nekaj strank že imam, vendar se od tega ne bi dalo živeti, saj bi v tem hipu težko pokrila osnovne stroške, skratka trenutno bi bil rezultat pozitivna nula.
Računovodkinje, kako ste začele? Ste dobile res velik posel ali pa ste enostavno životarile?
Ko gledam ponudbe na internetu v stilu “mesečni pavšal od 25 EUR dalje” me vse mine…Po drugi strani pa ne morem verjeti, da v tej državi ob odprtju računovodskega servisa ni nobenih normativov glede izobrazbe. Sama sem v poslu že 18 let, imam visokošolsko izobrazbo, pa mi soseda razlaga, da je nečakinja s srednjo vzgojiteljsko šolo in tečajem knjigovodstva odprla računovodski servis.
Pa kam gre ta svet?
Sem se kar zgrozila, včasih vem, da je računovodski servis lahko vodila tudi frizerka, samo sem mislila, da se je to uredilo?
Drugače pa tako, verjetno moraš štartati bolj na male firme ali s.p., morda bolj na novo ustanovljene oz. tiste v ustanavljanju, tako, da kakšnega velikega denarja tu ne vidim,.
Že mi si ne bi upali vzeti računovodje, ki je sama za vse. Saj veš, zaradi bolezni ali nesreče računovodje ne moremo ostati brez plač, podatkov ali bilance, torej rabiš “zaledje” za takšne primere. Ravno tako pričakujemo, da se nam povrne škoda oz. plačilo kazni zaradi napak računovodstva itd.
Dobivamo precej reklam in ponudb raznoraznih servisov, vendar smo s sedanjim že dolgo časa zadovoljni, zato ne gremo menjat, tudi za manjši denar ne, ker smo imeli tudi slabe izkušnje in menjava servisa je zoprna zadeva.
Mi smo se vedno odločali na osnovi priporočil drugih zadovoljnih strank in na osnovi referenc, reklamna pošta pa je romala v koš.
Kot pa slišim, je težko začeti na novo, marsikdo kombinira to še s kakšnim skrajšanim delavnikom kje drugje.
Pa računaj, da danes veliko stvari poteka po internetu, preko ključkov, fascikli so v izumrtju, zato dobro premisli o računovodskih programih, ki jih boš nabavila, da boš konkurenčna.
Oprosti, če take stvari sprašuješ po 20 letni praksi, potem pa je definitivno bolje, da špilaš tajnico še naprejk, ker razmišljam na glas…, če po 20 letih in visokošolski izobrazbi v tem podjetju nisi prišla dlje kot od kuhanja kave in kopiranja fasciklov, pa nekaj malega računovodskih del, boš kot samostojna podjetnica pogrnila v zelo kratkem času.
Oprosti še enkrat, ampak jaz pač tako razmišljam.
Glede na to, da v današnjih časih gre že vsaka 3 firma v stečaj, da ni denarja za nč, verjemi, da se boš v tem viharnem poslovnem svetu zelo zelo težko znašla……..tisti, ki gre delat privat, mora imeti kaj 2 stranki, vsaj 222, da bo preživel, ker od potencialnih 2 strank, se lahko obe premislita tisti trenutek ko odpreš svoj s.p…………
Raje še 23x premisli, preden narediš ta korak…….
Mogoče nisem bila jasna, kot računovodja sem zaposlena že 20 let, izkušnje imam tako z gospodarstvom, kot z javnimi zavodi, revizijo in računskim sodiščem, ravno zato s plačo nisem zadovoljna. Očitno bo treba poiskati novega delodajalca, saj za odpiranje dejavnosti trenutno niso dobri časi. V štartu pa je bilo vprašanje naslovljeno na računovodje, ki so se odločile za samostojno pot.
To je vedno občutljiva tema.
Nekje je treba začeti. Sama sem si najprej nabrala veliko izkušenj. Ko sem v servisu delala vse samostojno, sem postopno zraven preko popoldanskega s.p.-ja začela z malimi firmami.
Pomembno je da poznate vsa področja, da redno spremljate zakonodajo , da se izobražujete in da imate nekoga, na katerega se lahko obrnete za nasvet.
Forum je zaprt za komentiranje.