Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Bolniška nad 30 dni, porodniška – stroški pisarne doma

Bolniška nad 30 dni, porodniška – stroški pisarne doma

Sem na bolniški nad 30 dni. Prosim vas za pomoč.

Kaj mi gre v stroške? Stroški pisarne doma (na podlagi sklepa) se lahko obračunajo v obdobju bolniške nad 30 dni in potem celo porodniško ali ne?

Zmedlo me je naslednje:
59. Kako je s porodniškim dopustom in kakšna je njegova višina, če sem s.p.?

Porodniški dopust traja 105 dni in njegova višina je enaka 100% povprečni osnovi, od katere so bili plačani prispevki v zadnjih 12 mesecih pred uveljavljanjem pravice do porodniškega dopusta. V primeru, da bi kot registrirani s.p. delali v času porodniškega dopusta in bi bili razvidni doseženi prihodki, se nam lahko ukine nadomestilo za čas porodniškega dopusta. Drugače je, če imamo zaposleno osebo (redno, določen čas, študentsko/malo delo). S.p. ni potrebno zapreti za čas bolniškega dopusta. V kolikor ne bo aktiven bo razvidno, da ni nobenih prihodkov in stroškov ter odhodkov. Po končanem porodniškem dopustu lahko začnemo normalno z opravljenem dejavnosti, kot smo jo izvajali pred porodniškim dopustom.

“S.p. ni potrebno zapreti za čas bolniškega dopusta. V kolikor ne bo aktiven bo razvidno, da ni nobenih prihodkov in stroškov ter odhodkov.”

Po mojem mnenju so tu mišljeni variabilni stroški. Stroški amortizacije in ostalni stalni stroški, ki nastanejo tudi če ne delate, pa lahko nastajajo tudi v času porodniške. Če nimam prav, me naj kdo popravi.

S tem da morate paziti da stroškov pisarne (elektrika, ogrevanje,…) lahko zavedete kot stroške samo v primeru, da imate poslovni prostor zaveden med osnovnimi sredstvi oz. najemno pogodbo (po 12.1.2012 vir: http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_dejavnosti/vlaganja_v_opredmetena_osnovna_sredstva_ki_jih_podjetnik_ne_izkazuje_v_poslovnih_knjigah/ )

zoja* – tudi sama sem razmišljala v tej smeri, da mi ostanejo fiksni stroški.

Hvala za link.

Še kdo z izkušnjami?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close