prispevki za s.p. in gotovinsko poslovanje
Pozdravljeni, zanimata me dve stvari:
Kako si obračuna prve prispevke samostojni podjetnik na začetku poslovanja, če registrira dejavnost recimo 25. v mesecu ? Sorazmerni delež od minimalnih ?
Druga stvar mi ni jasna glede gotovinskega poslovanja. Ali se šteje za gotovinsko poslovanje, če podjetnik nakupi material s svojo osebno plačilno kartico, ki ni vezana na poslovni račun. Ali se tu tudi upošteva meja 50€ ?
Hvala v naprej
Seveda ne plačam sama s tujo kartico, ampak npr. mož če gre z mano v trgovino. Račun se glasi na sp, plačnik je pa nekdo drug. Seveda sprašujem hipotetično, ker mi to “gotovinsko poslovanje” ni najbolj jasno.
Zanima me samo, ali lahko račun ki se glasi na sp plača z osebno kartico kdo drug, in se potem knjiži prek 920.
Plačevanje z gotovino je zelo različno v trgovinah. Nekje čisto brez težav vzamejo npr. Maestercard od fizične osebe za plačilo zadev za sp, drugje je nujno nakazilo na TRR, imel sem še primer, ko sem plačal 200€ v gotovini in so mi na računu le navedli, da to je kršitev ter, da v bodoče plačujem z nakazilom na TRR.
Torej je ogromno raznih razlag in uzanc.