Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Za računovodje

Za računovodje

Okolico našega poslovnega prostora smo asfaltirali, sedaj sem pa
v dilemi, kako poknjižiti.
Mislim, da bi lahko dala kot strošek za urejanje okolice.
Ne vem pa če lahko poknjižim med osnovna sredstva, da bi lahko kasneje amortizirala,
ker ni ravno majhen znesek? (kateri konto)
Hvala in lep dan

Jadranka Dakić?

Zakaj? Kdo je to?

A si ti Ljudmila Novak – vsaj zaplankana si tako? Al si mogoče JJ, da ti ni treba vpisati svoje lastninske pravice, saj ti tako ali tako nihče nič ne more?

Asfaltiranje spada pod urejanje okolice in gre jasno med osnovna sredstva.

Glede na to, da to ni tekoče vzdrževanje ampak pridobitev urejenega parkirišča, bi jaz dala na OOS in amortizirala.

Hvala za odgovor.

kje ti vidiš, da so uredili parkirišče?

za parkirišče je potrebno še kaj drugega…

ne knjiži tega kot parkirišče, če niste zadeve uredili kot parkirišče (lovilec olj, začrtani parkirni prostori in podobno)
če ste samo vrgli asfalt po dvorišču da ne bo blatno, potem daj v strošek, ne v OS.

za parkirišče je potrebno še kaj drugega…[/quote]

Ja, res je, sem spregledala, da je samo okolica in ne parkirišče 🙁

Ja, in okolico so kar tako malo asfaltirali – za zabavo?

A si ti Ljudmila Novak – vsaj zaplankana si tako? Al si mogoče JJ, da ti ni treba vpisati svoje lastninske pravice, saj ti tako ali tako nihče nič ne more?

Asfaltiranje spada pod urejanje okolice in gre jasno med osnovna sredstva.[/quote]

Ati si pa mogoče Zoran jankovič, ki vse pozabljaš prijaviti,
pa še narobe svetuješ.
Raje bodi tiho in se ne smeši!

Ja, in okolico so kar tako malo asfaltirali – za zabavo?[/quote]

haha daj mi povej, kakšno osnovno sredstvo misliš vodit?
dvorišče? 🙂
kakšne poslovne koristi si obetaš od tega?

Asfaltiranje spada pod urejanje okolice in gre jasno med osnovna sredstva.[/quote]

ali si pozabil, kako pozablja tvoju Zoran in se smeši na TV. Malo poglej še druge medije,
da se ne boš vsaj smešil,

ali si pozabil, kako pozablja tvoju Zoran in se smeši na TV. Malo poglej še druge medije,
da se ne boš vsaj smešil,[/quote]

Mislim da je govora o asfaltiranju in ne o politiki?

Ja, in okolico so kar tako malo asfaltirali – za zabavo?[/quote]

dvorišče? 🙂
kakšne poslovne koristi si obetaš od tega?[/quote]

Hitrejše razkladanje in nakladanje tovornjakov?

dvorišče? 🙂
kakšne poslovne koristi si obetaš od tega?[/quote]

Hitrejše razkladanje in nakladanje tovornjakov?[/quote]

1. zakaj pa bi bilo hitrejše v primerjavi s konkretno utrjenim zemljiščem?
2. dvomim, da imajo dosti posla s tovornjaki… če bi ga imeli, bi tudi asvaltirane dovoze imeli že zdavnaj. pa ne zaradi hitrejšega razkladanja in nakladanja, ampak zaradi uničevanja podlage, če bi imeli pogoste dobave s tovornjaki….

Ne razumem, zakaj mešaš politiko.

Nasvet je točen.

za parkirišče je potrebno še kaj drugega…[/quote]

Ja, res je, sem spregledala, da je samo okolica in ne parkirišče :([/quote]

Poslovni prostor in zemljišče sta vaši OOS, in kot takega ju imate tudi zavedena v poslovnih knjigah.
Upoštevaj tole

SRS 1.15. Stroški, ki nastajajo v zvezi z opredmetenim osnovnim sredstvom, povečujejo
njegovo nabavno vrednost, če povečujejo njegove prihodnje koristi v primerjavi s prvotno
ocenjenimi; pri tem stroški, ki omogočajo podaljšanje dobe koristnosti opredmetenega
osnovnega sredstva, najprej zmanjšajo do takrat obračunani amortizacijski popravek njegove
vrednosti. S podaljšanjem dobe koristnosti opredmetenega osnovnega sredstva je mišljeno
podaljšanje prvotno opredeljene dobe, v kateri se opredmeteno osnovno sredstvo amortizira.

Glede na to, da je bil velik znesek, povečaš nabavno vrednost že obstoječega OOS (in torej ne knjižiš med tekoče stroške), saj je celoten poslovni prostor z urejeno okolico tudi dejansko vreden več.

Ja, to mi je jasno. Samo, če povečam nabavno vrednost zemljišča, se ne amotrizira,
Ali na to potem vodim kot samostojno OOS, ali naj dam kot del zgradbe?

Zemljišče, ki je namenjeno neposredno uporabi zgradbe, torej brez katerega zgradba ni uporabna za predvideni namen, je sestavni del nabavni vrednosti nepremičnine in ne samostojno OOS (glej SRS 1.52).

Tule me je zdajle zmotilo še nekaj 🙁

– dala bi kot strošek za urejanje okolice
IN
– dala bi med OS, ki bi jih amortizirala

Si res mislila oboje?

Ne, nisem mislila obojega. Če bi bil znesek manjši bi verjetno dala
med stroške. Tako pa nisem bila sigurna kam se poknjiži, če daš med
osnovna sredstva.
Hvala ti za odgovor.

Malenkost:)

Spraševala pa sem zaradi tega, ker sem tudi take knjižbe že videla, predvsem 100% odpis OS pod 500€ in hkrati še amortizacijo na par let za isto nabavo… in so mi celo kazali gradivo “strokovnega seminarja”, kjer je bilo zapisano, da se tako dela :(((

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close