s.p. ali d.o.o. s subvencijo za samozaposlitev
V kratkem se bom samozaposlila po programu, kjer dobim subvencijo za samozaposlitev.
Vendar imam dilemo. Zaradi odgovornosti (in kasnejše kreditne sposobnosti) bi se raje odločila za d.o.o.. Kapital imam, to ne bi bil problem. Zanima me edino, ali si moram izplačevat neto plačo na osebni račun (vsaj v prvih nekaj mesecih) ? V začetku bom imela manj prihodkov in vse kar bom zaslužila bi raje vložila v podjetje. Seveda bi naredila obračun plače vsak mesec in plačala prispevke in akontacijo dohodnine, izplačala ne bi samo svoje neto plače.
Vem da to ne bi bil problem pri s.p.
Pa še to, ali lahko z d.o.o. tudi delam od doma kot s s.p. ali rabim poslovne prostore ?
1. za oba (sp in doo) velja, da si moraš plačevati PIZ.
– pri sp, si lahko plačuješ le prispevke in prosto razpolagaš z gotovino ….ter odgovarjaš z
vsem svojim premoženjem
– pri d.o.o.si lahko plačuješ PIZ in iz osnovnega kapitala, ki ga položiŠ ob ustanovitvi doo
črpaš netto plačo. pri doo mora pa biti vsako izplačilo, plačilo, dvig ARGUMENTIRAN.
odgovarjaš do zneska kapitala….razen če to ne gre v osebne tožbe…
Če prav razumem je to samozaposlitveni program, kjer dobiš 4000 eur pomoči… pogoj je da tvoj subjekt ostane 12 mesecev odprt. vsak mesec ti pripada 333,33 eur (to je znesek najmanjših PIZ)
Hvala Stela, ampak to vem.
Zanima me, glede na to, da bom precej osnovnega kapitala imela v stvarnih vložkih (če je to še možno), in da bom dosti gotovine na TRR porabila za “začetni zagon”, ali si moram izplačat neto na moj osebni TRR. Sprašujem samo za neto na moj osebni TRR, PIZ in vse ostalo, kar dam na državne račune bi seveda plačala. Efekt denarnega toka bi bil približno tak kot pri s.p., ki plača pribl. 270€ prispevkov, plače (oz odtoka gotovine v gospodinjstvo) pa ne.
Moja neto plača bi se verjetno nabirala na obveznostih do delavca (mimo tega verjetno ne morem), ampak ker bi bila lastnica doo in edina zaposlena se sebi ne bi pritoževala 🙂 Zanima me samo, če je dovoljeno.
Vem, da sem zakomplicirala, ampak nikakor si ne znam prit na čisto v svoji glavi glede tega.
In ja, gre za subvencijo 4500€ in da subjekt deluje 24 mesecev.
Pozdravljena
Kredit / obresti
Upoštevaš Pravilnik o priznani obrestni meri – več informacij ERST@siol.net
Naj popravim vaše odgovore ali pa jih dopolnim:
– če odprete s.p. ste samozaposleni in plačujete prispevke na začetku poslovanja od minimalne plače (skupaj 38,2% od minimalne plače); vaša “plača” pa predstavlja dobiček, ki ga ugotovite na koncu poslovnega leta. S.p. “prosto razpolaga” z gotovino, kar pomeni, da jo lahko dvignete iz TRR brez verodostojne listine (kadarkoli)
– če ustanovite d.o.o. in ste enoosebna družba, se obvezno zavarujete kot samozaposlena (šifra 40 – poslovodja in lastnik družbe)) in plačujete prispevke kot fizična oseba, v prvem letu od najnižje pokojninske osnove (skupaj 38,2% od osnove). Ste samozaposlena, ki ne prejema plače, ampak si izplačuje dohodek preko pogodbe za poslovodenje (od tega dohodka se plača 25% dohodnina, pričemer se upošteva tudi splošna olajšava). V pogodbi je lahko dogovorjen dohodek za poslovodenje tudi NIČ, vendar se je v njej pametno dogovoriti o povračilu stroškov: dnevnice, kilometrina, prenočišče, prehrana – tisti del, ki je po uredbi o povračilih stroškov “neobdavčen”. Lastnik sme dvigniti iz TRR gotovino le na podlagi verodostojne listine (potni nalog, račun za nabavo materiala, ki ga je plačal kot fizična oseba….).
Forum je zaprt za komentiranje.