Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Računovodje pomoč

Računovodje pomoč

Imam podjetje, kjer sva dva lastnika z različnima deležema. En lastnik v podjetju praktično ne sodeluje. Podjetje ima bilančni dobiček. Ali si lahko izplača dobiček samo en družbenik, drugi pa ne. Tisti, ki dobička ne bi dobil, se s tem strinja.

po mojem to ne gre.
dobiček pripada lastnikom glede na udeležbo v kapitalu. če si ga izplača le eden od lastnikov glede na svoje vloženo delo, lahko davčna presodi, da gre v bistvu za nagrado enemu lastniku – plačo, na nagrado/plačo pa je seveda treba obračunat prispevke in davke.

sem bila prehitra
zgd
494. člen

(razdelitev bilančnega dobička)

(1) Družbeniki imajo pravico do deleža pri bilančnem dobičku, kakor je ta ugotovljen v letni bilanci, če družbena pogodba ne določa drugače.

(2) Dobiček se deli sorazmerno z višino poslovnih deležev, če družbena pogodba ne določa drugače.

sklenit morata družbeno pogodbo, ki bo opredeljevala drugačno razdelitev dobička

Družbena pogodba nam to omogoča (piše, da je potreben sklep skupščine). Ali je to lahko nagrada poslovodstvu ali delitev dobička. Zanima me razlika v obdavčitvi. Sem direktor, ampak nisem ekonomist ali pravnik, davčna svetovalka pa je na dopustu.

vsekakor je bolje, če se izplača kot dobiček, zaradi obdavčitve. dobiček je obdavčen le cedularno in ni podvržen dohodnini in prispevkom, nagrada poslovodstvu pa je.
izvedete skupščino, sprejmete sklep v skladu z družbeno pogodbo.

Če vam družbena pogodba omogoča, potem ne vidoim razloga zakaj ne bi naredili tako kot želite (ampak mogoče glede tega vseeno vprašaj kakšnega pravnika). Pri delitvi bilančnega dobička je 20% davka, ki je dokončen (ne gre v dohodnino) in nič drugega. Nagrada poslovodstvu je pa dohodek iz delovnega razmerja, ki je seveda bistveno bolj obdavčen. Pa v vašem primeru pravzaprav res ne gre za nagrado poslovodstvu, ampak za plačilo za udeležbo lastnika v kapitalu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close