Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo sp v kulturi

sp v kulturi

Je tule kdo s statusom v kulturi?? Zanima, me kako imate urejeno računovodstvo? Si ga sami vodite, je komplicirano? Kako je z norm. stroški, kje so razlike? Sem na tem, da pridobim naziv, pa me vse bega…

Tukaj najdeš številne informacije, imajo pa tudi forum: http://www.artservis.org/

Odloči se, kaj te zanima. S.p. ali status. Ker to dvoje se izključuje.

Če boš imela status, računovodstva ne boš rabila, ker se knjig ne vodi. Pripada ti 40 & normiranih stroškov. 25 % avtomatsko, za 15 pa daš posebno vlogo na DURS.

S.p. je pa s.p. kot vsak drugi. ‘S.p. v kulturi’ na obstaja.

Ja, saj vem. Samo nočem preveč s temi izrazi opletat. 😉 Torej se status izplača, če imaš možnost? Ali pa je celo bolje biti brez njega in delati le preh avtorskih? Ma ne kapiram, v čem je sploh hec tega statusa? Le to, da ti teče delovna doba ali še kaj drugega?

Tko je – če si sama in mlada, se ti verjetno ne splača. Status pride prav zaradi 40 % normiranih, kar pomeni, da je samo 60 % dohodka obdavčenega. To ti znižuje davčno osnovo in plačaš manj davka. Nižja osnova ti pride prav tudi za izračun otroškega dodatka in plačila za vrtec. Bolniška zate ti pripada šele po enem mesecu, nego otroka lahko uveljavljaš takoj. Če ti torej otrok zboli za 14 dni, za ta čas dobiš plačano bolniško in ne plačaš prispevkov. Pride zelo prav.

Jaz sem izkusila oboje. Status mi je dobro služil, dokler sta bila otroka majhna, zdaj pa mi pride prav, da sem svobodna v pravem pomenu besede. Aja, pa do 3. leta otroka lahko uveljavljaš polovični delovni čas – plačaš samo polovico prispevkov, ostalo da država.

Je pa kriza, če resno zboliš.

Prispevke si boš plačevala sama ali ti jih bo ministrstvo? In kaj pomeni ‘sem na tem, da pridobim naziv’? Status imaš ali nimaš. Če si dala vlogo, to še nič ne pomeni, ker ti jo lahko tudi zavrnejo.

Ne, kolikor razumem, ti prispevke plačujejo le, če imaš posebne dosežke?! Torej jih bom morala sama. Otrok nimam še, tako, da vse tiste bonitete niso zaenkrat tako aktualne.

Ja, status imaš ali ga nimaš. Ampak je povsem verjetno, da, če zaprosim zanj, ga tudi pridobim (tako so mi rekli na Ministrstvu, glede na moja dejstva pač). Ampak ne vem, ali naj zaprosim? Ker prispevki nanesejo kar veliko denarja, dela pa ni ravno v izobilju. Ni pa tudi videti redne zaposlitve…

Tako, da res ne vem, kaj je trenutno najbolje, zgolj avt. pogodbe?

Aha, kako pa je s tem statusom, če greš v tujino? Ali pa, če se vmes redno zaposliš za določen čas?

Kulturnica, popravila bi te toliko, da tudi s statusom lahko vodiš računovodstvo oz. knjige.

Če nisi upravičen do dodatnih 15 procentov olajšave, se ti skoraj bolj splačajo knjige.

Načeloma se ti bolj “splača” delat samo prek pogodb. Sicer plačaš več dohodnine, vendar ne plačuješ prispevkov. Je pa tako, da se ti do določenega zneska vseeno splača imeti status (mislim, da je meja tam nekje 23.000 evrov – torej po tem znesku se ti bolj splača delati brez statusa).

Če greš v tujino, status lahko vrneš. Isto, če se vmes zaposliš. Včasih je bila varianta, da daš status na mirovanje, vendar mislim, da tega ni več.

Jaz bi ti vsekakor svetovala, da najprej delaš brez statusa. Potem boš pa videla, če boš imela take presežke, da ti bo zneslo za prispevke. Ker ti prispevki so res en velik mlinski kamen okoli vratu. So meseci, ko delaš manj, greš na dopust, zboliš, plačat je pa vseeno treba. In padeš v pufe, ki jih odplačuješ do naslednje take krize. Ni fajn. Vsekakor pa si status uredi, preden misliš imeti otroke – da boš imela porodniško in bolniško plačano.

O’ dejstvih’ na ministrstvu ne morejo reči nič. O statusih razpravlja komisija, ki mi čisto ene x kriterije, na ministrstvu delajo pa birokrati. In vnaprej se nikoli ne ve. Nekaterim odobrijo šele v 3. poskusu, pa opravljajo svoj posel že leta in leta. Tako da to je zavajanje.
Če se zaposliš, pravica do statusa ugasne. Lahko pa status tudi kadarkoli vrneš.

Najprej izračunaj, koliko mesečnih prihodkov imaš trenutno bruto. Se ti obeta kaj več ali računaš tudi nadalje na približno enake dohodke?

Potem računaj, da bo obdavčitev enaka (oz. s 15% olajšavo, če si do nje upravičena), ob tem boš mesečno plačala cca. 280 evrov socialnih prispevkov + dodatno zdravstveno zavarovanje (25%).

Res hvala, da mi pomagate s temle! Ampak evo, še vedno ne razumem :(((, v čem je potem sploh hec tega statusa?!? Namreč v moji stroki je tako, da kar po končani diplomi vsi (no, to ne morem trditi), ki ne dobijo redne zaposlitve, si zrihtajo ta status. Ampak jaz pa razmišljam, čemu sploh…

Ok, razumem, če imaš status, ti teče delovna doba in pokojn. zavarovanje. Ampak zaslužiš pa manj, ker moraš plačevati prispevke (ki so sicer ZATE). Je delo brez vsakega statusa (le na avt. pogodbo) delo na črno?

Zakaj sploh imeti status, če nimaš redne zaposlitve, si pa mlad in brez otrok in ne zaslužiš čez cenzus? Na to mi nihče ne zna odgovoriti…

Kje pa je s.p. v primerjavi s statusom? Kako se odločiš za eno in za drugo?

Velika prednost so 40 % normiranih – kar v praksi pomeni manjšo obdavčitev.

Again – če si samska in brez otrok, skoraj ni računice, razen če konkretno zboliš. Če si ziheraš, potem imaš status, vse drugo je loterija. Ampak okej, smo mladi in zdravi. Konkretno – če na hitro zanosiš, statusa pa nimaš, mislim, da je porodniška 250 evrov. Če si plačuješ najnižje prispevke, dobiš minimalno plačo. V tem je razlika. Enako za bolniško – če si za delo nesposobna za več kot en mesec, imaš neko varnost. Brez statusa varnosti ni. Če dobiš raka ali te doleti dolgotrajno okrevanje po kakšni nesreči, recimo, je verjetno kar kriza bit brez dohodkov.

Delo po avtorski pogodbi NI delo na črno. Se pa pripravljajo spremembe, da bi se tudi od avtorske pogodbe plačevalo prispevke – potem bo pa konec lepega.

S.p. je v primerjavi s statusom bistveno manj ugoden. Plačevat moraš računovodjo, vodit knjige in dvomim, da bom nabral več kot 40 % stroškov, kot jih država prizna kulturniku. Pa veliko več imaš opravka z davčno. Vodijo te kot podjetnika, skratka. Hvala lepa.

Jaz sem šla na knjige, ker se mi to bolj splača. Pri višini prispevkov namreč upoštevajo samo 25 procentov normiranih in potem hitro padeš v zelo visoke prispevke, tega pa enostavno ne zmorem plačevat – s tem, da mi je pa tistih cca 23.000 bruto, s katerimi še pridem v normalne prispevke, premalo. Imam namreč družino.

Status imam predvsem zaradi otrok – če se mi kaj naredi, imam zaradi statusa določene pravice, ki mi sicer ne pripadajo.

Jaz ti predlagam, da delaš kako leto na pogodbo, ker neke blazne razlike pri tvojih obveznostih do države ne bo. Delo po pogodbi tudi ni delo na črno, če te slučajno to skrbi. Potem pa po letu, dveh vidiš, kje si. Če pa nameravaš zanositi, si pa status uredi čim prej, ker se prispevki razdelijo na 12 mesecev in če jih plačuješ samo sedem, osem mesecev, iztržiš bolj klavrno porodniško.

Glede bolezni – tako ali tako zase bolniško lahko uveljavljaš šele po 30 dnevih in en s.p. si tega tako ali tako ne more privoščiti, ker to zanj praktično pomeni konec. Izgubiš stalne stranke in čav, moraš začeti tako rekoč z nule. Jaz v 20 letih nikoli nisem bila tako bolna, da ne bi mogla delati.

Jaz sem status ravnokar dobila, zanima me pa naslednje.
Če zanosim čez recimo 4 mesece in si za te 4 mesece plačujem višje prispevke, bo potem tudi porodniška višja?

Polona, višji prispevki pomenijo višjo porodniško.

Če zanosiš čez štiri mesece, boš rodila čez 13, tako da boš prispevke plačevala 13 mesecev 🙂 Če jih boš samo štiri, bo to premalo.

Sem fotografinja in me zanima če ve kdo če se da fotkati preko avtorske pogodbe tudi kakšne poroke in podobne zadeve, torej skleniti pogodbo z fizičnimi osebami, ter da je potem to legalno in nimaš problemov z davčno????? rada bi imela to legalno da ne bi bilo kakšnih problemov in podobnih zadev. torej če recimo pofotkam nekaj porok na leto na avtorsko pogodbo je to vredu al so lahko kaki problemi glede dela na črno in podobnih zadev??

Fotografsko delo je avtorsko delo.
Ali ste kje redno zaposlena? Kaj pa popoldanski s.p.?

@fotografinja

meni je bilo rečeno, da ne moreš narediti avtorske pogodbe s fizičnimi osebami.. zato sem morala odpreti popoldanca..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close