pokojninska doba- BARCA
Prijavljena sem na zavodu za zaposlovanje. Brezposelna sem že dalj časa. Plačujem si pokojninskp dobo 58 evrov mesečno, obvezno zdravstveno sem zavarovana po možu. Otroci so stari več kot sedem let. Če se odjavim iz zavoda ali me oni izbrišejo iz evidence, si to sploh še lahko plačujem? Kako pa je z obveznim zdravstvenim zavarovanjem? Sem že iskala pa mi ni jasno. Na zpis-u pa nikogar ne dobim na telefon. Hvala.
Kolikor razumem, moraš biti vpisana v evidence na Zavodu za zaposlovanje
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=777&sid=391
Kdo
Državljani RS, ki so dopolnili 15 let starosti, in niso obvezno zavarovani, se lahko prostovoljno vključijo v obvezno zavarovanje v času, ko:
– so na neplačanem dopustu;
– traja suspenz pogodbe o zaposlitvi;
– so na dodiplomskem oziroma na podiplomskem šolanju;
– služijo vojaški rok, opravljajo naloge nadomestne civilne službe ali se usposabljajo za rezervni sestav policije;
– skrbijo za otroka mlajšega od sedmih let oziroma za invalidno osebo, ki je nezmožna za samostojno življenje in delo, ali za uživalca dodatka za pomoč in postrežbo;
– opravljajo samostojno kmetijsko dejavnost in ne izpolnjujejo pogojev iz druge alinee prvega odstavka 16. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju;
– so kot brezposelne osebe vpisani v katero od evidenc pri zavodu za zaposlovanje;
– bivajo v tujini kot zakonci oziroma kot zunajzakonski partnerji zavarovancev,poslanih na delo ali usposabljanje v tujino;
– so kot invalidi v varstvenih delavnicah;
– so na strokovnem izpopolnjevanju ali na specializaciji po prenehanju obveznega zavarovanja;
– so zaposleni s krajšim delovnim časom od polnega, vendar le za razliko do polnega delovnega časa.
Ne glede na navedeno, se lahko državljan RS v roku šestih mesecev po prenehanju obveznega zavarovanja prostovoljno vključi v zavarovanje, če je bil v zadnjih desetih letih najmanj pet let vključen v obvezno zavarovanje.
Tujec se lahko glede na navedeni prvi odstavek prostovoljno vključi v zavarovanje, če je tako določeno z mednarodnim sporazumom.
http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/prostovoljna_vkljucitev_v_obvezno_pokojninsko_in_invalidsko_zavarovanje_pojasnila/
Osebam, ki se ne morejo vključiti v obvezno zavarovanje ZPIZ-1 v 34. členu omogoča, da se ob izpolnjevanju posebnih pogojev (statusa) prostovoljno vključijo v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ti pogoji morajo biti izpolnjeni ves čas, ko je oseba prostovoljno vključena v zavarovanje (trajanje statusa).
III. DOKAZILA ZA PROSTOVOLJNO VKLJUČITEV V ZAVAROVANJE
Oseba, ki izpolnjuje pogoje iz točke II., izkaže izpolnjevanje pogojev z naslednjimi dokazili:
Za čas, ko je brezposelna oseba v skladu s predpisi o zaposlovanju, veljavnimi v Republiki Sloveniji, vpisana v katero od evidenc pri Zavodu RS za zaposlovanje, se predloži potrdilo Zavoda RS za zaposlovanje o vpisu v katero od evidenc o brezposelnih osebah. Oseba lahko v času zavarovanja na tej podlagi obdrži oziroma pridobi pravico do družinske pokojnine
HvALA. Torej, če me izpišejo si ne morem več plačevati pokojninske dobe. Saj sem o tem že premišljevala, če je to sploh kakšna prednost. Službe pa ne dobim. Teh 58 evrov vsak mesec mi je kar velik strošek, premišljujem, da bi si za to vsoto odprla kakšno varčevanje. Se mi to splača. Pred brezposelnostjo imam 10 let delovne dobe. Res ne vemkaj naj naredim. Vem, da se moram odločiti sama nasvet bi mi pa vseeno prav prišel. Skoraj 700 evrov letno pa zame tudi ni malo. Kakšen pameten nasvet?
Mislim, da ti je ok plačevati teh 58 €, ker je res minimalno, manj ne obstaja za toliko ugodnosti, pa tudi, glede na spremembo, ki bi jo, sicer propadla že ZPIZ 2 naredila, kar pomeni, da ne bo več 58! To izkoristi dokler traja.
Itak boš nekoč dobila službo, saj si komaj na začetku in boš od tam imela vse plačano.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.