Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Poboti – Barca in ostale, prosim pomoč

Poboti – Barca in ostale, prosim pomoč

Pozdrav vsem,

prosim za eno pomoč pri pobotih, glede na to, da je danes treba oddati: Ali se oddaja samo zapadle obveznosti, ki so na naovo nastale, ali vse, tudi če so bile že prejšnjič vključene?

Hvala.

Samo nove, obveznost je treba prijaviti samo enkrat ( prvi obvezni pobot po zapadlosti računa ).

Hvala!

Takole je, oddati se ti splača vse neporavnane zapadle obveznosti, če si zavezanec za plačilo DDV-ja. Ker na tak način te obveznosti dobijo imuniteto in pri obračunu DDV-ja ni potrebno delati popravkov. Ker kar ni bilo pobotano v prvem krogu pa ne daš zdaj ponovno not izgubi imuniteto in moraš znesek DDV-ja ne tem računu odšteti od vstopnega DDV-ja, kar pomeni, da se ti poveča obveznost za plačilo. Odbitek DDV-ja pa se ti potem upošteva šele, ko bo ta račun plačan.

Najbolje je, da greš na spletno stran MF-ja in si prebereš navodila ali pa pokličeš svojega referenta na davčni, ker se stvari sproti spreminjajo.

Ajoj. Hvala tudi tebi, zdaj pa sem v dilemi. Kaj je to MF?

Res nimam pojma, ampkak vseeno moram danes to napraviti.

Hval.a..

Ministrstvo za finance.

Oddat je treba vse zapadle neplačane obveznosti.

Kar pravi daj.no ni res:

Prepisano z davčne uprave:

”Davčno obveznost po računu oziroma odbitek DDV po računu, ki je bil prijavljen v prvi krog sistema obveznega večstranskega pobota, pa v prvem krogu ni bil pobotan ali je bil pobotan le delno, ni treba povečati oziroma se odbitek DDV lahko v celoti uveljavi.”

Neplačan račun moraš prijaviti le v prvi obvezni pobot po njegovi zapadlosti, da si lahko odbiješ vstopni DDV. In to potem velja, ni ti potrebno neplačan račun vsakokrat prijaviti, zato da boš lahko upoštevala vstopni DDV.

Mi nismo zavezanci za DDV in nam iz tega stališča ne pomeni to nič. Oddala sem prijavo in sem vnesla vse odprte – tudi tiste, katere sem prijavila že prejšnjič. Ali moram popraviti? Vendar me v tem primeru zanima, če ajpes jemlje tudi prejšnji pobot, račun pa je v tem času že plačan???

Ajpes ne jemlje starih vnosov. Samo to, kar prijaviš v tem roku.

No evo pa si vsak tolmači po svoje. Podatek, da nepobotane zapadle terjatve izgubijo imuniteto sem dobila na davčni. Mogoče nisem bila dovolj jasna. Te terjatve, ki so bile dane v današnji pobot in ne bojo pobotane v tem mesecu dobijo imuniteto. V naslednjem obračunskem obdobju pa, če niso bile poravnane po redni poti in se jih ne prijavi v novi pobot izgubijo imuniteto. Preverjeno na DURS-u. Ker drugače ni logike za novi člen Zakona o DDV, ki predpisuje te popravke.

Kaj pa Ajpes jemlje je pa spet zgodba zase, ker se še lovijo.

Mislim, da daj.no nima prav. Obvezno jih je prijaviti v prvi pobot po zapadlosti, da ne izgubiš pravico do odbitka. Naslednjič jih lahko prijaviš ali pa ne, na odbitek DDV to ne vpliva več.

Meni bi bilo super, da bi imela napačne informacije, ker bi mi zadevo, če bi bila mišljena drugače, kot je bilo meni razložena močno olajšalo. Ampak tako kot sem rekla, mi je tako razložil gospod, ki je svetovalec na DURS-u. Lahko da se on moti in si je drugače razlagal vse skupaj. Zato pa pravim, da naj vsak, ki je v dvomih pokliče na DURS in povpraša. Sploh ker se zadeve kar hitro spreminjajo in dodajajo nova navodila. U glavnem je pa vse skup pravi jajc in upam, da se ta način ne bo obdržal.

kje pa lahko vidiš kdo vse te je dal v pobot? Sem brskala pa nič ne najdem za nazaj…baje, da lahko tistega, ki ti je dolžan in te ne prijavi v pobot prijaviš ne vem kam že

Vse skupaj je res ena velika groza.

Ne vem, če se na vladi zavedajo, kaj je to povzročilo v računov. programih. In koliko mala podjetja in ostale, ki si vodijo računovodstvo sami, vse skupaj stane. Spremembe v programih so namreč obsežne. In zahtevne.

Hvala vsem, jaz sem naredila tako, da sem prijavila samo nove dolgove. Upam, da nisem prevč kiksnila.

To NE drži.

Meni so tudi rekli tako kot dajno. Zdaj sem pa zmedena, ker vas toliko trdi drugače. Mah, naj gre vse skupaj u maloro. Nekaj si zmišljujejo in povejo dvoumno, mi pa naj delamo kakor vemo in znamo in po možnosti narobe.

Citiram pijasnilo DURS-a:
Davčno obveznost po računu oziroma odbitek DDV po računu, ki je bil prijavljen v prvi krog sistema obveznega večstranskega pobota, pa v prvem krogu ni bil pobotan ali je bil pobotan le delno, ni treba povečati oziroma se odbitek DDV lahko v celoti uveljavi.

a? Obvezna pobot danes? Jaz nič pobotala.

Prilagam urnik:
http://www.ajpes.si/Bonitetne_storitve/Vecstransko_pobotanje/Casovni_nacrt

Kako naj pobotam terjatve, ko pa nimam obveznosti do istih strank?

V obvezni pobot se prijavljajo zapadle obveznosti – to je zakonsko določeno, lahko pa se prijavijo tudi še nezapadle.

Za navaden pobot, ker ne morete narediti medsebojne kompenzacije, pa bo potrebno nekaj klicanja okrog za izpeljavo verižne kompenzacije.
Poiščite, komu ste dolžni in ga pokličite ter naj vam pove podatke, komu je on dolžan. In tako naprej… Velikokrat se najde veriga dolžnikov, kjer potem “najdete” nekoga, ki je dožna vam in s tem je krog zaprt. Spišete se kompenzacijo, vsi jo potrdijo in to je to 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close