Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo avansno plačilo v maju – izdaja računov v juniju ??

avansno plačilo v maju – izdaja računov v juniju ??

Imam eno vprašanje. Situacija je naslednja:

stranka je 2.5. nakazala na TRR podjetja akontacijo za kritje dveh storitev (za maj + za junij) in prispvka za elektriko (za maj), vse po pogodbi. Nakazala je celotni znesek brez DDV. Par dni zatem so ji bili izstavljeni 3 računi za te storitve z zaračunanim DDV, vendar nepravilno izdelani – napačno zaračunan DDV, pravopisno polomljeni, napačni sklici itn. Mislim, da jih kot take še ni upoštevala v svojih knjigah (jih po moje tud ni mogla). Tako da, zdaj je treba razčistit situacijo za nazaj in me zanima, kako naj izstavim te 3 račune.

A naj zahtevam, da mi zavrne te 3 polomljene račune in ji izstavim nove 3? A na kakšen način (kot račun za predplačilo za junijsko storitev + račun, ostala dva pa kot računa (za nazaj)?, datum računa ??, rok plačila ??)

… in kako potem obravnavati neporavnani DDV za te 3 račune, ki jih bo plačala v naslednjih dneh (torej v juniju, al pa celo v juliju)?
al pa naj se zmenim s stranko, da plača še DDV in v naslednjih dneh vse 3 izstavim kot račun? Način (z navedbo dokončno plačilo, pri čemer navedem še znesek delno plačano z avansom)? Datum računa? rok plačila?

A bi se dalo glede na to, da je šlo za nakazilo akontacije vse 3 račune prikazati v junijskem davčnem obdobju?

Lepa hvala za odgovor!

Če prav razumem, je stranka plačala avans v maju.
Za del je dobila račune v maju, za drugi del bo dobila v juniju.

Za maj ste dolžni oddati DDV obračun do zadnjega v mesecu (če ne oddajate še RPO, tedaj ste poročilo oddali do 20.6.).
V obračunu ste dolžni zajeti izdane račune ter avansni račun za ostanek avansa (kolikor pač ni bilo pokrito v maju z računi).
Na naslednjem računu (kadar pač bo), boste obračunali tudi ostanek zneska po avansnem računu, razliko vam bo stranka še plačala. Takrat pride v DDV obračun samo še razlika.

Od plačila, ki ga je stranka plačala, ste morali izstaviti avansni račun in po preračunani stopnji obračunati DDV (ne glede na to, da je plačala npr.100 enot osnove in ne 120 enot osnova+davek, pač preračunate plačilo kot 83,3 enote osnove + DDV).

Pravopisne napake, napačni sklici… ne vplivajo na vsebino izdanega računa.

Barca, hvala za (hiter) odziv.

Stranka je avans plačala 2. maja v skupnem znesku recimo 1000 €.

Ta avans je vključeval plačilo:
• storitve 1 v znesku 400 € (ki po pogodbi sklenjeni v začetku maja zapade v dospelost 3 dni po podpisu pogodbe, torej nekje okoli dneva nakazila avansa )
• storitve 2 v znesku 300 € (ki po pogodbi zapade v dospelost 10. maja)
• storitve 3 v znesku 300 € (ki po pogodbi zapade v dospelost 15. junija)
vse plačano brez DDV (torej je stranka poleg nakazenega zneska dolžna plačati še 20% DDV v znesku 200€).

S strani (našega) podjetja so bili stranki 10.5. izstavljeni 3 končni računi (in noben avansni račun) z v celoti zaračunanim DDV, in sicer:
• 1. račun: 480 (400+80 DDV)
• 2. račun: 360€ (300+60 DDV)
• 3. račun: 360€ (300+60 DDV),
ki pa so bili tako vsebinsko neustrezni (napačno zaračunan DDV namesto 80 pri 1. računu je bilo samo 60 in še nekaj drugih grobih napak) – nisem jih jaz pisal, moram pa jaz reševat situacijo 🙂 –, kot tudi drugače že omenjeno neustrezni, zato bi želel, da stranka zavrne te račune.

Zanima me kako naj danes (oz. v naslednjih dneh) rešim situacijo za nazaj. Prosil bom stranko, da zavrne vse izstavljene račune (mislim, da tu ne bo težav) in potem… ali naj (po vašem nasvetu) od plačila, ki ga je stranka plačala izstavim avansni račun z obračunom DDV po preračunani stopnji z datumom 2.5.. Kako in kdaj pa naj potem izstavim račune ( datum, rok plačila, …)? V naslednjih dneh pričakujem od stranke še nakazilo neporavnanega zneska DDV…

Upam, da sem uspel dovolj nazorno opisat nastalo zagato. Že s prvim odgovorom pa ste mi veliko pomagali, hvala… sem namreč še precej frišen na tem področju.

Obračun DDV v maju pa zame ne pride v poštev, ker nam je ID za DDV dodeljena šele v juniju, gre za novoustanovljeno podjetje (ne glede na to, da so bili računi izstavljeni v maju, pa obstaja možnost da te DURS postavi na datum, ko bi moral priglasiti ID za DDV glede na opravljene transakcije pa tega nisi storil – po pojasnilu DURS-a z dne 16.12.2009) – to bom že rešil na DURSu.

Pojasnilo DURSa verjetno mislite tole? http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/odbitek_ddv/priznavanje_pravice_do_odbitka_ddv_pred_identifikacijo_za_namene_ddv/
A to govori le o priznavanju vstopnega davka, ne pa tudi o zaračunavanju izstopnega.

Torej, maja ste prejeli skupni avans za 1000 evrov.
Do konca maja ste zaračunali nekaj storitev. Ker še nimate ID za DDV, NE smete zaračunati DDVja, prav tako konec maja še ne izstavljate avansnega računa. Do prejema odločbe o ID za DDV se na računih sklicujete na 1.odstavek 94.člena ZDDV-1. http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/oprostitve_ddv/prekoracitev_praga_za_oprostitev_obracunavanja_ddv_za_davcne_zavezance_iz_prvega_odstavka_94_clena_zddv_1/

Prosite stranko, da vam vrne račune ter jih ponovno napišite (če vam program omogoča, že obstoječe popravite, drugače pa jih še pod maj stornirajte in napišite ponovno).
Povejte jim, da ste pomotoma zaračunali DDV – tudi stranka (če je zavezanec) v takem primeru nima pravice do priznavanja vstopnega DDV-ja, za končnega potrošnika pa boste cenejši.

Skratka, v maju – pred odločbo za DDV, ste prejeli 1000 € avansna.
V maju – prav tako pred odločbo za DDV, ste zaračunali (v treh računih) 1000 € storitev, ki morajo biti brez DDV.

Po mojem mnenju morate samo dobiti vrnjene račune ter jih popraviti na vrednosti brez DDV in je situacija čista, saj se je vse skupaj dogajalo pred vašim vstopom v sistem DDV-ja.
Enako velja tudi za morebitne druge račune, ki ste jih izstavili pred pridobitvijo odločbe – če ste DDV zaračunali (in ne boste mogli popraviti), pa morate davek plačati, pa sploh ni pomembo, ali imate odločbo ali ne.
ZDDV-1
1. Obveznost plačila
76. člen
(osebe, ki morajo plačati DDV)
(1) DDV mora plačati:
8. vsaka oseba, ki na računu izkaže DDV.

Zelo nazorno pojasnilo, hvala. Še do malo prej sem bil prepričan, da bom rešil situacijo po vašem prvem nasvetu – torej s prošnjo stranki po zavrnitvi vseh 3 izstavljenih računov, izstavitvijo avansnega računa (za nakazan znesek) z datumom 2.5. (torej dnevom nakazila avansa) z obračunanim DDV po preračunani stopnji (torej po ključu, ki ste ga omenili)
+ izstavitvijo 2 računov (+DDV), ki sta že zapadla v plačilo in se pokrivata iz avansa (oba datirana za maj, recimo nekaj dni pred zapadlostjo)
+ izstavitvijo tretjega računa (+DDV), datiran v juniju, v katerem stranko »pozivam«, da plača preostanek neplačanega zneska (torej za znesek neporavnanega DDV-ja) v katerem upoštevam ostanek avansa (ki je s tem do konca počrpan). In to bi bila rešitev.

Zdaj pa ta nesrečna ID za DDV 🙁 . OK. Sklicevanje na 1. odstavek 94. člena ZDDV-1 in zaračunavanje storitev brez DDV (do prejema ID za DDV) se sliši elegantna rešitev in bi jo z veseljem sprejel, če bi šlo le za te 3 izstavljene račune. Da pa bo mera zapleta polna pa je podjetje v začetku maja izvedlo (relativno) visoko začetno investicijo v osnovna sredstva, ki obsega 4 prejete račune v znesku ca. 10.000 € – torej s približno 1.700€ vstopnega DDV, ki bi ga želel upoštevati kot odbitek pri obračunu DDV. Zaradi tega se nameravam pri DURSu sklicevati na prvo omenjeno pojasnilo (z dne 16.12.2009). Torej moram težiti k temu, da mi omogočijo da DDV obračunam tudi za mesec maj (ne glede na to, da mi je bila ID za DDV dodeljena šele 15.6.).

Matra me samo, ali naj stranki izstavim avansni račun in 3 nove račune brez ali z DDV? In ali slednje sploh lahko naredim – glede na to, da do pred kratkim še nisem bil v sistemu DDV? Tudi po pogodbi med podjetjem in stranko je cena storitev določena »+ DDV«.

Najbrž bom ubral naslednjo pot: po zavrnitvi računov s strani stranke, ji bom vse nove račune izstavil z DDV z datumom 15.6. (dan prejema ID za DDV) in valuto nekaj dni kasneje, pa naj se vsi zaračunani zneski DDV upoštevajo v junijskem davčnem obdobju. Za 4 prejete fakture pa se bom skliceval na pojasnilo z dne 16.12 in naj me po ugotovitvenem postopku vrnejo na dan, ko bi moral pridobiti ID za DDV (in začeti obračunavati DDV), pa tega nisem storil. Posvetoval pa se bom še s svojo kontrolorko na DURSu,

V glavnem… ful hvala Barca, zelo ste mi pomagali. 🙂

Zakaj ne dobimo v mesecu Maju odločb o socialni pomoči ?..V čem je sploh težava ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close