PLAČA
To je po moje nemogoče oceniti, ker ima vsak posameznik svoja lastna merila o tem, kaj je zanj kvalitetno življenje in koliko denarja bi za to potreboval.
Če je nekdo skromen oz. za polno in kvalitetno življenje potrebuje manj materialnih stvari, bo svojim potrebam uspel zadostiti s plačo, s katero nekdo drug skoraj ne bo mogel preživeti, ker so njegove potrebe pač drugačne in potrebuje dvakrat na leto počitnice v tujini, avto višjega ranga, obleke priznanih kreatorjev… itd.
Mislim, da se oznaka “srednji razred” lahko zelo raztegne…
Sem pa osebno prepričana, da če je nekdo zadovoljen sam s seboj in z življenjem nasploh, potrebuje zagotovo manj materialnih stvari oz. mu te niso tako zelo pomembne in zna uživati tudi v drugih, manj dragih stvareh.
Če pa s seboj človek ni zadovoljen, išče seveda uteho v vsem zunanjem, kar bi mu prineslo trenutne občutke sreče.. in ko ta mine, išče preko svojih finančnih zmožnosti druge stvari, ki bi mu dale občutek vrednosti.
In ker je “srednji razred” sestavljen in vseh možnih kategorij ljudi, je seveda nemogoče reči: ta in ta znesek je pa dovolj za lepo življenje.
Lp, Mojca
Vraga, zakaj komplicirati tam, kjer ni ravno treba. Kaj je solidna plača? Tista, ki vsebuje prbl. 1/3 presežka za prostočasne dejavnost, medtem ko prva tretjina nekako odpade za vzdrževanje bivališča in druga življenskih potrebščin v širšem smislu.
Torej… Če vzamemo povprečno stanovanje kot orientir… je najemnina nekje v rangu petih evrskih stotakov. Če gledamo z vidika družine, potemtakem je to kakih 1.500 evrov plače na osebo, kar na drugi strani pomeni nekako 750 – 1000 evrov na družinskega člana, kar bi moralo zadostovati.
Tudi tretjina tega. ki ostane za prosti čas je zadovoljiva, saj nanese dobre tri tisočake na leto, kar pomeni soliden dopust, kino/gledališče, kak hobi in še kako izobraževanje bi se dalo pokriti iz tega.
Če sklenemo torej, je v Sloveniji danes ob danih pogojih 15 – 20 tisoč evrov na leto (skupaj z dodatki) čisto solidna plača.
Lep dan želim,
P.J.
Forum je zaprt za komentiranje.