Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Prekinitev amortizacije

Prekinitev amortizacije

Pozdravljeni,
amortizacija za osnovno sredstvo se je zaključila (OS je še v uporabi). Ali je prav, da knjiženje zaključim tako, da naredim knjižbo 050/040 (popravek vrednosti OS/OS)?
NIsem uspela najti ustrezne razlage, zato se priporočam za potrditev oziroma nasvet.
Hvala!

Amortizacije je zaključena, ko je neodpisana vrednost 0,00€.
Vi obračunate zadnjo amortizacijo, jo poknjižite 432/050 in pustite osnovno sredstvo v registru, ker ga še vedno uporabljate.

Hvala,
tako sem poknjižila, vendar imam konte še vedno odprte… Najbrž bi jih bilo treba zapreti? Ali šele takrat, ko dejansko neham OS uporabljati?
Lep dan.

Posebej se vodi register osnovnih sredstev, kjer vidimo stanje posameznega osnovnega sredstva po inventarni številki.
V glavno knjigo se knjiži na konte za vsa osnovna sredstva.
Če poračunate razliko med kontom 040 in 050 dobite neodpisano vrednost vseh opredmetenih osnovnih sredstev. Ta znesek se vam mora ujemati z registrom, kjer lahko preverite stanje posameznega OS.

To razumem, oba konta se zdaj ujemata v znesku in razlika je 0 (ni več vrednosti za odpisat). Vendar pa sta v programu konta še vedno aktivna – in če ju ne zaprem (ali kakorkoli zaključim) se mi bosta odprta vlekla v neskončnost… V tem je moje vprašanje.
Hvala vam za pomoč!

Konta (050 in 040) sta aktivna ker so OS še v uporabi. Ko se OS likvidira (izloči iz uporabe) pa se ta dva konta zapreta.
Iz teh kontov beremo koliko je bila nabava osnovnih sredstev in koliko smo jih že amortizirali. Tako tudi vidimo trenutno stanje OS.
Če so (v vašem primeru) vsa osnovna sredstva že amortizirana in jih še uporabljate, imate saldo na teh kontih razlika je pa nič.

Hvala. Torej ko bom čez nekaj časa dala OS iz uporabe (npr. ker bom kupila novega), potem takrat zaprem konta, kot sem zgoraj opisala (050/040)?

Ja, knjižba 050/040 se naredi takrat, ko se OS izloči iz uporabe in izbriše iz registra OS.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close