Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo davčni zavezanec – kdaj

davčni zavezanec – kdaj

ali mogoče kdo ve kdaj s.p. postane davčni zavezanec. Vem da lahko to postane samostojno, ampak kdaj je pa obvezno?

Saj bom še računovodkinjo vprašala, ampak me vseeno zanima že prej.

hvala

V skladu z zakonom o gospodarskih družbah (ZGD) sta družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) in delniška družba (d.d.) obvezna pristopiti k sistemu DDV, ko promet podjetja preseže 25.000 evrov v zadnjem letu dni, do tega zneska se podjetje samo odloči ali bo pristopilo v sistem DDV ali ne. Enako velja za vse druge gospodarske družbe in samostojnega podjetnika.

Hvala.

Ali se gleda koledarsko-obračunsko leto (jan-dec) ali zadnjih 12 mesecev?

Mi smo ta promet presegli v decembu, pa vendar pri oddaji letne napovedi ni bilo nobenih problemov – verjetno bodo če pride kakšna inšpekcija, kajne?

Če je obdobje od jan-dec bomo ta promet zopet presegli že prihodnji mesec.
Torej dam vlogo na DURS in čakam na odločbo…

Potem imam pa problem, ker imamo enostavno knjigovodstvo in mi nikakor ni jasno kako naj to vodimo. Ali je potrebno potem DURSu mesečno ali kvartalno oddajat poročila?

HVala za pomoč

Upošteva se promet zadnjih 12 mesecev in ne koledarskega leta.

Jaz mislim, da bi to morala slediti računovodkinja… vsaj pri nas je tako…

Če imate enostavno knjigovodstvo, boste morali voditi dvojne evidence oz. za namene DDV-ja knjige prejetih in izdanih računov.

Mesečni zavezanec boste do konca naslednjega koledarska leta, naprej pa odvisno od prihodkov.

Zadnjih 12 mesecev se upošteva- ne tekoče leto.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close