Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kaj naj naredi glasbenik

Kaj naj naredi glasbenik

Sem glasbenik vokalist in instrumentalist. Igram komercialno glasbo, s katero zabavam ljudi na raznih prireditvah: obletnice, poroke, rojstni dnevi, vaški prazniki, hoteli, gostilne,…
Moj mesečni dohodek z glasbo znaša od 800 do 1200 Eur. Poleg tega sem še redno zaposlen. Oboje mi predstavlja veliko breme, zato bi se odločil le za glasbo, ker bi imel več prostega časa kot pri redni službi.
Kaj mi svetujete glede na moje dohodke? Kaj naj naredim? Za S.P. je to malce premalo ali pač?
Kaj bi pri meni pomenili stroški?Kateri bi bili? Ali obstaja še kakšna druga varijanta za glasbenike, da bi bilo potrebno čimmanj dajatev. Rad bi plačeval le socialno in invalidsko zavarovanje ter pokojninsko. Kaj svetujete?
Več glav več ve, zato sem to objavil na forumu, da mi kdo pomaga.

Če boste odprli sp imate prispevkov za 228 eur na mesec ( v kolikor ne uredite na spodnji prilogi pravico do plačila prispevkov, druga možnost je, da se na zavodu nezaposleni in da vam da zavod 4.500 eur za samozaposlitev- to je za letos končano, tako da na ta način se lahko zaposliti šele ko bo nov razpis).
Poleg prispevkov plačujete še stroške (telefoni, oprema, kilometrina…) in od razlike med prihodki in odhodki plačate dohodnino po dohodninski lestvici in z upoštevanimi olajšavami. Izračunate si lahko sami- vsaj okvirno.

Glede na to, da imate veliko vprašanj vam svetujem, da se oglasite na svetovanje in greva lahko skupaj preračunati različne možnosti. V kolikor sem daleč od vas povprašajte na lokalni agenciji ali obrtni zbornici- kdo bi vam bil pripravljen to narediti.

Kaj pa status samostojnega kulturnega delavca?

Status samozaposlenega v kulturi ureja Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Vlogo za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi, ki je časovno neomejeno, podate na Ministrstvo za kulturo. Vpis je vezan na obvezno sklenitev pokojninskega, invalidskega in obveznega zdravstvenega zavarovanja in mesečnega plačevanja prispevkov zanj. Več o tem zveste na svoji izpostavi davčnega urada in na Zavodu za zdravstveno zavarovanje.

Posebnost statusa samozaposlenega v kulturi je ta, da lahko tisti, ki je vpisan v razvid, zaprosi tudi za pridobitev pravice do prispevkov za socialno zavarovanje iz državnega proračuna. Uredba za to določa še dodatne pogoje, najpomembnejša med njimi sta zagotavljanje izjemnih dosežkov in premoženjski cenzus (dohodnina manjša od 21.492,72 evra bruto). Samozaposleni v kulturi se lahko odloči bodisi za knjigovodstvo (vodenje knjig) ali pa za normiranih stroške.

Več o samozaposlitvi v kulturi (načini obdavčitve in olajšave, razne obveznosti) si lahko preberete na spletnih straneh Artservisa.

Mislim da samozaposlitev v kulturi ne pride v poštev, ker ne delam nekaj izjemnega in nek poklic, ki ga primanjkuje, poleg tega moraš letno prikazati še dosežke. Kaj naj jaz pokažem kot dosežek? Koliko porok sem preigral?
Kaj so to normirani stroški? Kakšna je razlika med vodenjem knjig in normiranimi stroški? Kaj je enostavnejše? Malo prosim razložite. Sem iz primorske.

Hvala

Koliko je enostavno knjigovodstvo zahtevno. Ali bi ga zmogel sam voditi? Imam ekonomsko izobrazbo, vendar sem brez tovrstnih izkušenj z računovodstvom.
Ali so prispevki kot samozaposleni v kulturi kaj drugačnI kot S.P.? Koliko moraš mesečno zaslužiti, da ti ostanenekje 600 Eur?

Ali si lahko zavarovan kot občan in igraš preko avtorskih pogodb?

Normirani stroški- v tem primeru ne vodite poslovnih knjig, stroškov vam upoštevajo 25% in od razlike plačate dohodnino. http://forum.racunovodja.com/viewtopic.php?f=33&t=21854
Za način vodenja knjig se odločite glede na to koliko stroškov boste imeli. Če predvidevate, da jih bo manj kot 25% (kar dvomim), se odločite za normirane.
Enostavno knjigovodstvo lahko vodite sami, povprašajte v okolici za kakšen seminar.
Težko vam rečem koliko morate zaslužiti, saj boste imeli verjetno kar nekaj stroškov kot so prevozi, nabava osnovnih sredstev, telefon, internet- samo verjetno imate že vse te stroške tudi sedaj. Edino prispevki v višini 228 eur in akontacija dohodnine (ki si jo določite sami).
Predvidevam da ste kot občan lahko zavarovani pod spodnjimi pogoji:
http://postopki.skofjaloka.si/slo/main.asp?id=248E087F

Na spletni strani računovodski informator boš našel vse potrebne informacije o sp-jih, tudi koliko znašajo osnovni prospevki na mesec

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close