Odprtje s.p.-ja tik pred koncem leta
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Namreč 30. oktobra sem odprla s.p. in seveda šele potem izvedela kruto resnico o izračunavanju prispevkov za naslednje leto.
Ker sem odprla prik pred koncem oktobra, se mi bosta v letnem poročilu štela najbrž dva meseca, kajne?
Zdaj pa moje vprašanje. Za obračun prispevkov se sešteje davčno osnovo pred znižanji in prispevke na letni ravni.
Kaj natanko je davčna osnova pred znižanji?
So to samo vsi izdani računi do konca leta, ali so to izdani računi in prenešena sredstva iz gospodinjstva v s.p. (ki sem jih morala prenesti, da sem lahko plačala prispevke za oktober + neko izobraževanje).
Ali je ta davčna osnova dejansko dobiček?
Če so samo prihodki, potem do konca leta ne smem izdati za več kot 600 € računov, drugače bom za leto 2010 deset padla že v drugi razred za prispevke.
Če pa k temu prištejem še prenos iz gospodinjstva (140 €), sem pa itak že v 2. razredu, kajne?
Hvala lepa za odgovor!
Ali ste bila do sedaj zaposlena ali brezposelna? Če ste bila zaposlena se štejejo tudi vsi dohodki iz zaposlitve in akontacija plačila dohodnine.
Prenos iz gospodinjstva ne upoštevate med dohodke- to je samo vaš vložek v sp.
Tako da vam ostanejo izdani računi- od tega se plača dohodnina, ko odštejete stroške. Stroškov pa imate verjetno kar nekaj. Svetujem vam, da stopite do računovodja, da vam bo pomagal obračunati in narediti bilanco za lansko leto. Lahko mi pišete tudi na mail in vam naredil ponudbo, ter dam še nekaj nasvetov.
Ma se mi zdi, da je prišlo do nesporazuma….kolikor razumem, avtorica posta sprašuje za obračun prispevkov za sp-ja (kakšna je ta kruta resnica????? ), to pa nima veze s tem, ali je bila prej kje zaposlena ( je pa pomembno za dohodnino, to pa ja).
In tudi podatek o cifri izdanih računov ne pove sam po sebi nič, če ne vemo, koliko je dejanskih prihodkov in odhodkov. In kolikor razberem, je odprla sp letos oktobra, se pravi od kod bi imela podatke za lansko bilanco?!
No, se opravičujem , če sem kaj zgrešila in nepravilno razumela…
Davčna osnova je dobičke, to je prihodki minus odhodki. K tako izračunani osnovi prištejete plačane prispevke za leto 2009, torej za dva meseca, glede na to, da ste odprli s.p. konec oktobra. Nato ta znesek delite z 2 (ker gre za 2 meseca) in pomnožite z 12, da preračunate osnovo za 12 mesecev, in s tem zneskom pogledate, v kateri razred za prispevke padete.
Prenos iz gospodinjstva ni prihodek.
Hvala vsem trem za odgovore.
Dejansko sem spraševala za davčno osnovo za izračun prispevkov za socialno varnost. Računovodja, hvala za odgovor. Sem se že ustrašila, da se v to osnovo štejejo samo prihodki (s.p.-ja), odhodki pa ne, kar bi bil lahko resnično kar konkreten udarec za nekoga, ki bi recimo v teh dveh mesecih ustvaril 3000 € prihodkov in bi zato preračunana osnova za 12 mesecev znašala 18.000 € in bi za leto 2010 padel v 3. razred.
(@ena_tam, to bi recimo bilo kruto, ker bi potem njegovi mesečni prispevki znašali recimo 480 €, namesto 230 €, v 2010 pa realno na mesčni ravni ne bi imel toliko posla, ker je pač v 2009 s.p. odprl npr. v božičnem času, ko je lahko več zaslužil. Govorila sem potem za obračun prispevkov za leto 2010 na podlagi prihodkov iz leta 2009)
Dominika, najlepša hvala za odgovor tudi glede obračuna dohodnine. Bilanco bom vsekakor predala v delo računovodji. Pomembno mi je, da se toliko izobrazim, da poznam osnove, da vem, kako kaj deluje, kako vodit enostavno knjigovodstvo že zato, da sem si sproti na čistem, kaj več pa res ne. Za to obstajate ljudje, ki to obvladate. Hvala za ponudbo, se zna zgoditi, da se vam oglasim.
Spodaj nekje je ena priporočila en tečaj za enostavno računovodstvo (danes sem brala tako da ne more biti daleč). Se opravičujem če nisem prav razumela. Ker ste imela toliko različnih vprašanj, se s takimi novopečenimi podjetniki najraje usedem in pogovorim, da najprej postavimo osnovo. Za na forum je bilo kar veliko za napisat. So vam pa že drugi pomagali po delih- hvala.
Dominika, na tem tečaju sem bila jaz in so v kratkem času ogromno razložili, zato sem zdaj, ko sem šla še enkrat skozi, hotela res vse razčistiti. Edino pri tem izračunu je predavateljica verjetno hotela preveč povedati (da se ne bi zmotili) in je eno in isto povedala na dva različna načina, zato sem bila malo zmedena (vseh teh izrazov ne poznam najbolje oz. še ne vem, kaj natančno kateri pomeni) in sem raje vprašala.
Še enkrat hvala!
Aha, zdej pa razumem, zakaj bi bilo tako kruto….ja, bi bilo še huje kot to….:)))
V glavnem, na portalu “računovodja.com” je na forumu veliko uporabnih informacij, sem pa začela podobno kot ti: tečaj, veliko brskala po netu….imam pa tudi eno kolegico na katero se obrnem takrat, ko res ne najdem informacij.
Lp in veliko uspeha:)
Forum je zaprt za komentiranje.