dohodnina in izdaja računa za tujino
Pozdravljeni,
sem absolventka prevajalstva in zadnji mesec dni sodelujem s prevajalsko agencijo iz Amerike. Sodelovanje poteka prek spleta, po e-pošti sem prejela v podpis tudi vso dokumentacijo (pogodbo, izjavo o zaupnosti podatkov in obrazec w8-certifikat o tujem statusu).
Zdaj me zanima, ali se ta pogodba obravnava kot pri nas avtorska pogodba ali ne?
Ali moram naročniku izdati tudi račun za storitve (obračun sem prejela od podjetja) in ali ga lahko napišem kar sama ali je bolje da se obrnem na kakšno avtorsko agencijo?
Poleg tega me zanima še, kako je z dohodnino. Davčni zavezanec mislim da nisem (glede na višino dohodkov zagotovo ne). Ali moram torej ta dohodek navesti v obrazcu za dohodnino oziroma ali moram pogodbo kako drugače prijaviti?
Za pomoč bom zelo hvaležna.
Lp!
Pri nas verjetno delaš preko avtorske pogodbe. Preko avtorske pogodbe so pri nas obdavčeni tudi tuji rezidenti, vendar pa se za posamezne dohodke lahko uveljavljajo konvencije o izogibanju dvojnega obdavčevanja. V teh konvencijah je natačno določeno, katera država obdavči posamezne dohodke, vendar pa je potrebno pred izplačilom dati vlogo na Durs za uveljavljanje oprostitve plačila v Sloveniji oz. zmanjšanju stopnje obdavčitve v Sloveniji. Lahko pa se naknadno zaprosi za vračilo preveč plačanega davka v Sloveniji.
Pri tebi pa je ravno obratno. Ti si v Ameriki tuja rezidentka, zato ti bodo na teh agenciji lahko bolj natačno povedali, kakšna je obdavčitev v Ameriki. Ti pa se boš lahko sklicevala na konvencijo med Slo in ZDA. Več o tem: http://www.durs.gov.si/si/mednarodno_obdavcevanje/konvencije_o_izogibanju_dvojnega_obdavcevanja_dohodka_in_premozenja/
Tu so navedene vse konvencije.
Dohodek je potrebno prijaviti tudi v SLo z napovedjo. Tudi o tem več na strani Durs-a pod fizične osebe. Ves prislužen dohodek pa se vključuje tudi v letno obdavčitev z dohodnino v Sloveniji, s tem da se upošteva že plačani davek v tujini (v kolikor konvencija pravi, da je tvoj dohodek potrebno obdavčiti tudi v tujini).
Glede računa: pri nas je podlaga za izplačilo lahko tudi samo avtorska pogodba. V kolikor pa imaš odprt s.p., pa se izda tudi račun.
Toliko na splošno. Za bolj podrobno bi bilo dobro pogledati konvencijo, mogoče pa se bo javil kdo, ki ima konkretne izkušnje s tem. lp
Forum je zaprt za komentiranje.