kako izračunaš osnovo za plačevanje prispevkov – s.p.
Živijo, zanima me, kako se določi razred, kamor padeš pri plačevanju prispevkov za samozaposlene. Sprašujem zato, ker sem brala zakon:
(1) Osnova iz druge alinee 207. člena tega zakona se za samozaposlene in kmete določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, v katerem niso upoštevani plačani prispevki za obvezno zavarovanje zavarovanca in znižanje davčne osnove, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino..
Potem pa so mi povedali, da se ti plačani prispevki PRIŠTEJEJO k dobičku. Po kaki logiki? Jaz si zdaj plačujem precej več, kot bi morala, ker grem avgusta na porodniško, zdaj pa ne vem, da se nisem malo zafrknila .
Še to me zanima: če sem normiranc, ali je moj dobiček bruto minus normirani stroški ali dejansko neto dohodek?
(Konkretno: pri 10.000 bruto – je moj dobiček 7500 ali 8125)?
Stroški se ti odbijejo od bruto prihodka, torej bo prav znesek 7500, prispevki se pa res štejejo k osnovi za zav. razred. Po kaki logiki – bi ti pa durs lahko povedal.
No, če tako pogledaš in ideja za pok. in zdr. zavarovanjem je res ta, da to ni strošek, ampak naložba za starost in primer invalidnosti oz. bolezni.
Hm, zdaj mi je šele padlo na pamet, da ti mogoče misliš, da bi se zdaj k tem 7500 še enkrat prišteli prispevki – to pa ne. Če bi imela res samo 10.000 prometa v letu, od tega plačala toliko in toliko prispevkov, priznanih norm. stroškov bi bilo pa 2500, bi bila tvoja osnova 7500, ne 7500 plus prispevki.
Nisi se zafrknila, skratka.
Oj,
hvala za hiter odgovor. Aha tako je potem to. Jah, no, prav. Čeprav – naložba za starost hehe, bomo videli, kaj bo z našimi pokojninami 🙂 Meni je tole bolj naložba za porodniško. Samo ne razumem potem čisto dobro citiranega člena ZPIZ-1, tisti del, kjer piše “v katerem niso upoštevani plačani prispevki” …
To kar dela DURS pri nas je sramota. Pa da ne pozabim ZPIZ, ki je dejansko zadolžen za prispevke.
Zdaj si pa predstavljaj, da si zaposlen samo 6 mesecev v letu in v tistem letu ustvariš (s trdim delom) celo nekaj dobička, stroškov recimo, da ni veliko, in potem ti DURS izračuna osnovo za naslednje leto tako, da izprejšnejga leta dobiček + prispevke preračuna na celo leto (množi) in naslednje leto moraš s.p. zapret, ker si ne moreš niti prispevkov plačat.
Poznam take primere. To pa je res ustvarjanje podjetniškega okolja!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.