Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo začetek poslovanja

začetek poslovanja

Ponovno prosim za nasvet.
Kaj vse moram imeti in kaj storiti zdaj na začetku poslovanja (popoldanski s.p.):
– odprem TR
– nakažem nekaj sredstev na TR (polog gotovine ali prenos iz zasebnega računa?)
– žig
– knjiga sklepov (kje bi lahko dobila kakšen vzorec?)
– nakazilo prispevkov (18.v mesecu za pretekli mesec, torej prvič 18.05.?)
– podatke na davčno mi je oddala referentka ob registraciji
– kdaj dobim podatke za akontacijo dohodnine?
– kaj pa moram najprej storiti v svojem računovodskem programu, vnesem podatke o podjetju in začnem knjižiti ali moram storiti še kaj (npr. nastaviti kontni načrt – katere konte analitične?)

Ali moram storiti še kaj?

Še to… V kolikšnem času si moram odpreti TRR, začetek poslovanja 2.4., ker še nisem dobila potrdila o plačanih davkih?

Ponovno prosim za nasvet.
Kaj vse moram imeti in kaj storiti zdaj na začetku poslovanja (popoldanski s.p.):
– odprem TR -ok
– nakažem nekaj sredstev na TR (polog gotovine ali prenos iz zasebnega računa?) -ok
– žig – ni nujno- lahko poslujete brez žiga
– knjiga sklepov (kje bi lahko dobila kakšen vzorec?) – ne vem
– nakazilo prispevkov (18.v mesecu za pretekli mesec, torej prvič 18.05.?) ok
– podatke na davčno mi je oddala referentka ob registraciji ok
– kdaj dobim podatke za akontacijo dohodnine?-dobite odločbo iz davčne
– kaj pa moram najprej storiti v svojem računovodskem programu, vnesem podatke o podjetju in začnem knjižiti ali moram storiti še kaj (npr. nastaviti kontni načrt – katere konte analitične?) Imate enostavno ali dvostavno? Drugače je pa odvisno od programa, ki ga uporabljate. Potem vpisujete dogodke kot so si sledili.

Ne vem v kakšnem času si morate odpreti račun, a ne vem zakaj potrebujete potrdilo o plačanih davkih?

Ali moram storiti še kaj?

Hvala za odgovore. Prosim za še naslednje:

– kako položim sredstva na TR – na bančnem okencu ali prenos iz privat TR?
– imam dvostavno knjigovodstvo, torej na kaj moram biti pozorna?
– potrdilo o plačanih davkih moram priložiti na banki (poleg izpiska iz Ajpesa) za otvoritev TRR.

Ali moram zdaj na začetku še kaj storiti?

– kako položim sredstva na TR – na bančnem okencu ali prenos iz privat TR? – vseeno, ker boste tako knjižila po izpisku, kjer bo vidno nakazilo.

– imam dvostavno knjigovodstvo, torej na kaj moram biti pozorna? Na vsa pravila dvostavnega knjigovodstva, ne vem koliko o tem veste, če ne kupite kakšen e-seminar, ali še bolje pojdite na seminar. Kontni načrt si lahko kupite knjižico ali izpišete iz neta, da boste delala po pravem.

– potrdilo o plačanih davkih moram priložiti na banki (poleg izpiska iz Ajpesa) za otvoritev TRR. Na moji banki ga niso zahtevali.

Kako pa je z oceno tveganja, zdravniškim pregledom in varnost pri delu?

Popravljam odgovor Dominike:

– knjiga sklepov : vzorce najdete na internetu, npr. na spletni strani racunovodja.com, sicer pa niso predpisani vsebinsko (glej SRS 39), vodite pa jih zaporedno
– nakazilo popoldanskih prispevkov je do 15. v mesecu za pretekli mesec, in ne do 18
– iz davčne ne dobite nikakršne odločbe za akontacijo davka. Če vam je referentka oddala podatke na davčno, in ste se odločili za sistem vodenja poslovnih knjig (in ne normirnih stroškov), potem plačujete po tistem, kar ste prijavili na durs, torej ali mesečno ali tromesečno. Durs vam torej odločbe ne pošlje.
– samo povem, da ni nujno, da nakažete sredstva na TRR, če jih npr. ne potrebujete

-za nakazilo prispevkov se opravičujem, sem spregledala.
-za davčno, se pa pri nas dobi Obvestilo o plačevanju predhodne akontacije dohodnine iz dohodka iz dejavnosti, kjer je kot priloga tudi izpis, kdaj naj bi bile akontacije plačane.

Hvala za odgovore.

Ah, sem pozabila. Ga. Dominika, vi ste napisala, kako je z oceno tveganja, zdravniškim pregledom in varnostjo pri delu. Jaz imam dopolnilno dejavnost in sem drugače redno zaposlena. Na Vem točki mi je referentka dejala, da imam zdravniški pregled in varstvo pri delu tako opravljeno v službi, oceno tveganja, pa dokler ne zaposlujem, ne potrebujem. A je vredu?

Ja v redu, nisem razbrala, da je dopolnilna dejavnost.
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close