Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Začetek poslovanja dopolnilne dejavnosti

Začetek poslovanja dopolnilne dejavnosti

Zanima ma, glede na to da sem na novo registriran s.p dopolnilna dejavnost, ali je bolje vodisti poslovanje sam ali najeti račun.servis?
Če sam, me zanima kako sploh začeti? Od izdajanje računov dalje. ..

Hvala lepa

V kolikor tega niste še nikoli delali, vam priporočam da najamete računovodski servis. V kolikor bi se lotili dela sami, imajo na razvojnih agencijah (pri nas je RAGOR) občasno tečaje o enostavnem knjigovodstvu.

Sem slišala, da obstajajo servisi, ki imajo koncesijo za majhna podjetja in se nekako plačilo refundira, ali je to res?

hvala lp

To pa še nisem slišala,
če boste pa izvedeli kaj oprijemljivega bom pa zelo vesela, če mi boste sporočili.

Žal še nisem dobila nobenega oprijemljivega podatka.

sem pa dobila vse pomembne odgovore iz dursa, da je potrebno vsake 3 mesece na posebnem obrazcu vpisat seštevek koliko so znašali izdani računi. In ker sem normiranec se prizna 25% stroškov, od ostalega pa se državi plača 25%.

Mene pa še vedno zanima dvoje:
– ali de obdavči tudi če kaj dviguješ iz računa sp-ja. Oz. če si nakažeš iz računa sp na osebnega napr.1000 eur.?
– kako je z zadevo, ko jaz dobim od straneke gotovino. Kaj samo nakažem na trr od s.p in navedem plačilo računov-polog?
– mimogrede pa še ali mi bodo pavšačni znesek za zavarovanje poslali sami ali moram kam poklicati?

je komu za odgovorit?

lp

sem pa dobila vse pomembne odgovore iz dursa, da je potrebno vsake 3 mesece na posebnem obrazcu vpisat seštevek koliko so znašali izdani računi. In ker sem normiranec se prizna 25% stroškov, od ostalega pa se državi plača 25%. Plačate 25% akontacije, ki se vam nato pri oddaji davka izračuni dejanski % dohodnine.

Mene pa še vedno zanima dvoje:
– ali de obdavči tudi če kaj dviguješ iz računa sp-ja. Oz. če si nakažeš iz računa sp na osebnega napr.1000 eur.?
Obdavčeni boste na koncu leta za razliko med prihodki in odhodki, tako da lahko prosti nakazujete denar v gospodinjstvo in nazaj.

– kako je z zadevo, ko jaz dobim od straneke gotovino. Kaj samo nakažem na trr od s.p in navedem plačilo računov-polog? Lahko samo napišete potrdilo da je plačano z gotovino.

– mimogrede pa še ali mi bodo pavšačni znesek za zavarovanje poslali sami ali moram kam poklicati?
Sami ga nakažete. http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/pavsalni_prispevki_za_zavezance_ki_opravljajo_dejavnost_kot_postranski_poklic_pojasnila/

potrebno je vedeti še to, če si normirec. vsake 3 mesece oddaš napoved za račune, ki si jih izdal fizičnim osebam, nato durs izda odločbo, po kateri plačaš tistih 25 % davka.
Če posluješ (izdaš račun) pravni osebi (firmam, s.p.jem, zavodom ipd), so oni dolžni odtegnit 255 akontacijo dohodnine in ti nakazat razliko ter to prijavit na rek obrazcih. Za ta promet vi ne poročate na trimesečnih obrazcih.

Moram popravit Dominiko, ki je malce nerodno zapisala, da ste na koncu leta obdavčeni za razliko med prihodki in odhodki. To ne drži, če ste normirec, saj se odhodki priznavajo sproti in sicer v višini 25 %, torej ste obdavčeni 25 % od 75% osnove. Kapi? Torej če je vaš račun 1000 eur, plačate 255 davka od osnove 750 eur.

Pavšalne prispevke pa nakazujete samo do 15 v mesecu za pretekli mesec.

Nakazila iz računa in na račun se ne obdavčijo, ker s.p. prosto razpolaga z gotovino. Morate pa voditi pretoke sredstev med gospodinjstvom in podjetjem. Pazite, da navedete točne sklice (dobite jih v davčnem knjigovodstvu).

Naj povem še to, da niso več obvezni pologi na TRR (pokasirana gotovina), ampak v tem primeru pazite, da bo pravilno vodena evidenca pretokov gospod/podjetje.

Hvala lepa za res izčrpen odgovor.

Najbolj me je bilo strah, da še denarja NE morem dvignit, ki je moj.
To torej ni noben problem. Pa glede na to da sem normiranec mi verjetno tudi računi na ime firme nič ne koristijo, saj se mi prizna pavšalno, ne?
Kot ste rekli da se vodi evidenca… v tem primeru pazite, da bo pravilno vodena evidenca pretokov gospod/podjetje… je tukaj dovolj, da imaš nadzor in si vodiš toliko je bilo gotovine, prenakazali smo toliko….

Ali najdem na netu trr in sklic za plačevanje pavšalnih prispevkov?

Saj me je kar sram da na tem področju nimam pojma.
Hvala vam

Torej, kot sem povedala, prispevke plačujete vedno na TRR davčnega urada, sklic pa je sestavljen iz vaše davčne številke in konta ter kontrolne številke. Ker je kontrolna številka izračunana po posebnem modulu, vam to dajo na davčni. Po meni znanih podatkih zadostuje, da jih pokličete po telefonu in vam dajo te točne podatke za nakazilo. Vsaj na našem Davčnem uradu.

Ja, računi za vaše odhodke vam nič ne koristijo, ker se vam priznajo normirni stroški (moram pa reči, da bi jih jaz vseeno hranila, nikoli ne veš, kdaj jih kaj rabiš, npr. za dokazovanje, da ste nekaj res kupili ipd.9
Voditi morate tisto evidenco pretokov, nikjer ni predpisana oblika. Glavno je, da vanjo vpisujete vse pretoke, denarne in morda celo materialne. V vsakem primeru npr. če ne položite prejete gotovine na TRR in greste z njo pohajat ali v trgovino, je to prenos sredstev iz gospodinjstva v podjetje. Če imate za plačat 15. v mesecu prispevke, pa nimate sredstev na računu in jih položite iz svojega žepa, potem je to obratni pretok.
V vsakem primeru (inšpekcijski pregled) je dokazovanje na vaši strani.

Verjetno pa veste, da se čisto dokončno davek poračuna v izračunu dohodnine, kjer se vpišejo vsi vaši prihodki (morebiti iz delovnega razmerja, morebiti katasterski, pa morebitne podjemne pogodbe ipd, pa olajšave…splošna in za vzdrževane člane….), no in v tem informativnem izračunu bi morali biti vpisani tudi vaši dohodki, normirni stroški in odtegnjena (plačana) akontacija dohodnine.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close