dodatno pokojninsko zavarovanje
To sem še malo iskala, ker mi odgovor moje zavarovalniške agentke, da to ni več mogoče uveljavljati ni bil všeč 🙁
No našla sem sledeče podatke:
Maksimalna višina premije, za katero lahko uveljavljate davčno olajšavo, je določena z zakonom in znaša 24% prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (5,844% od vaše bruto plače), vendar ne več kot 217,04 EUR na mesec oziroma 2.604,54 EUR na leto. Minimalna priporočena premija znaša 21,83 EUR (podatki veljajo za leto 2009).
Kar pomeni, da si lahko samo za ta znesek znižate davčno osnovo.
Informativni izračuni:
http://www.kapitalska-druzba.si/posamezniki/kvps/informativni_izracun2
Vaše vprašanje mi je pa dalo dela 😉 še zakonska podlaga:
65. člen
(olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje)
Zavezanec – delodajalec, ki financira pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja in izpolnjuje pogoje iz 302. do 305. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 104/05 – uradno prečiščeno besedilo in 69/06), lahko za premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih delno ali v celoti plača v korist delojemalcev – zavarovancev izvajalcu pokojninskega načrta s sedežem v Sloveniji ali v drugi državi članici EU, po pokojninskem načrtu, ki je odobren in vpisan v poseben register v skladu s predpisi, ki urejajo prostovoljno dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, uveljavlja davčno olajšavo za leto, v katerem so bile premije plačane, vendar največ do zneska, ki je enak 24% obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za delojemalca – zavarovanca in ne več kot 2.390 eurov letno. Glede uskladitve premije in načina objave usklajenih zneskov premije, se uporablja 118. člen tega zakona.
http://www.zakonodaja.com/zakoni/x/6/zpiz_1_upb4/zpiz_1_upb4 (302.-305.člen)
Potrudila sem se zato, ker me je pred kratkim zavarovalniška agentka prepričevala, da to ni več mogoče (res pa da ona tega ne trži). Med malimi podjetniki pa ta način nalaganja denarja za starost ni kaj preveč razširjen.
Koliko prihranite je odvisno od dohodnine (predvidevam da ste sp ali fizična oseba). Če ste sp lahko prenesete iz strani DURS program Slivester Fineus http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx
s katerim si lahko izračunate koliko manj bi plačali dohodnine, če bi plačevali pokojninsko zavarovanje.
Lahko mi pa tudi na mail pošljete prihodke, odhodke in vam okvirno izračunam.
Vi vnesete plačilo dodatne pokojnine v stroške in si s tem znižate prihodke, nato pa še v davčno olajšavo, kjer je višina odvisna od dohodninske lestvice.
Glede vašega vprašanja sem se še malo pozanimala in iz Moje naložbe so mi prijazno razložili nekaj stvari.
Če s.p. plačuje sam zase dodatno pokojninsko zavarovanje, ga ne sme prikazati kot strošek, samo na koncu se mu upošteva olajšava za dohodnino. v kolikor plačuje za zaposlene, potem lahko da v strošek.Mora pa biti vključenih 51% zaposlenih.
Glede plačila dohodnine ob izplačilu, je tako, da če predhodno prekinete varčevanje, se plača 25% dohodnina (dokončna).Isto velja, če pride do izplačila ob smrti.
Če pa varčujete do penzije, se vam ti zneski razdelijo na mesečne obroke in ne plačate dohodnine. Sešteje se vam vaša pokojnina, ki jo dobivate od države in ta iz II. stebra.
Za leto 2008 je veljalo, da pokojnine do višine 981,36 EUR niso obdavčene (če ste starejši od 65 let, je ta znesek 1.193,66 EUR)
LP
Vam kopiram še obširen odgovor prijaznega svetovalca:
Spoštovani!
Po dogovoru, smo vam pripravili pojasnila v zvezi s prostovoljnim dodatnim pokojninskim zavarovanjem in posebnimi davčnimi olajšavami.
Plačevanje prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (PDPZ) pomeni posebno davčno olajšavo za plačnika premije.
Plačilo premij PDPZ za podjetje pomeni strošek, ki v celoti znižuje osnovo za odmero davka od dobička. Plačilo premij PDPZ za posameznika pa pomeni posebno davčno olajšavo v obliki znižanja osnove za odmero dohodnine.
Podjetje lahko uveljavlja davčne olajšave iz naslova PDPZ v primeru kolektivnega prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja.
Za vplačane premije PDPZ se ne obračunajo nikakršni davki in prispevki. Edini pogoj je, da se v kolektivno PDPZ vključi najmanj 51% zaposlenih. Davčno olajšavo je v letu 2009 mogoče uveljavljati za zneske od 18,17 EUR mesečno do največ 5,844 % bruto plače posameznika, vendar ne več kot 2.604,54 EUR letno.
Za posameznika je najugodneje, če se v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje vključi preko kolektivnega pokojninskega načrta, kar pomeni, da premijo deloma ali v celoti plačuje delodajalec.
Delodajalec premije PDPZ plačuje tako, da gre za dodaten strošek dela. Poleg denarja za izplačilo plač je potrebno zagotoviti dodatna sredstva.
Premije, ki jih plačuje delodajalec, znižujejo osnovo za odmero davka od dobička pravnih oseb.
Posameznik lahko uveljavlja davčne olajšave takrat, ko premije PDPZ plačuje iz svoje neto plače, za kar pa je potrebno skleniti:
– Kolektivno PDPZ, kjer del premije financira delodajalec
– Individualno PDPZ, kjer premijo v celoti financira posameznik sam
Plačane premije PDPZ iz neto plače v celoti znižujejo osnovo za odmero dohodnine v posameznem letu. Davčna olajšava za premije PDPZ po novem Zakonu o dohodnini ostaja edina olajšava, ki si jo lahko zagotovite za izdatke v tekočem letu.
V primeru, da premijo PDPZ plačujeta tako delodajalec, kot tudi delojemalec, ima prednost pri uveljavljanju davčnih olajšav delodajalec. Primer: če delodajalec uveljavlja posebno davčno olajšavo za posameznika v višini 15 EUR, potem lahko posameznik uveljavlja posebno davčno olajšavo v višini razlike do 5,844% svoje bruto plače.
Prihranek pri dohodnini je enak stopnji dohodninskega razreda (če se npr. posameznik uvrsti v 27-odstotni dohodninski razred in je v preteklem letu vplačal 500 EUR iz svoje neto plače, bo ob odmeri dohodnine prejel vrnjenih približno 135 EUR.
Upamo, da smo vam uspeli dovolj celovito predstaviti pomen prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja z vidika davčnih olajšav in načina financiranja premij. V kolikor bi želeli še natančnejša pojasnila ali se vam postavljajo dodatna vprašanja, me lahko pokličete na telefonski številki 02/229 2913 ali 031 367 840 ali pišete na elektronski naslov: robert.majcen@moja-nalozba.si.
S spoštovanjem,
Moja naložba pokojninska družba, d.d.
Robert Majcen
Vodja prodaje
Forum je zaprt za komentiranje.