obdavčitev obresti
Baje so z dohodnino obdavčene obresti nad 1000€ in sicer z 20%.
Sedaj me pa zanima, v primeru, upokojenca, katerega letna pokojnina ne presega 6500€.
Ali mora potem tudi on plačati 20% davka na prejete obresti ali pa se davčna stopnja ustrezno zniža, glede na to, da s pokojnino in obrestmi skupaj še vedno pade v najnižji razred, ki je obdavčen s 16%, ter ali se mu pri tem upošteva še kakšna druga olajšava?
hvala & lp
Ne, obresti se prijavijo samo v primeru, če skupni znesek vseh obresti v letu preseže 1.000 eur. Tudi obdavčeno je samo tisto, kar je nad 1.000.
Napoved za obresti je posebna napoved, popolnoma ločena od dohodnine in ravno tako je tudi odločba posebej. Tu ni nobenih olajšav, tiste so pri “navadni” dohodnini, obresti se pa tja več ne vštevajo. Tudi ni nobene lestvice, vse nad 1000 je obdavčneno z enotno stopnjo.
Ja, se opravičujem, kar je nad 1.000 Eur je potrebno prijaviti, ampak potem prijaviš v celoti pa ti davčna sama od sebe upošteva 1000 manj.
Kar se tiče pa ostalih posojil, npr. da daš denar nekemu podjetju pa mora že takoj ob nakazilu obresti plačati davek od obresti in to na celoto. Ni nobene olajšave tako kot pri depozitih.
Vsi imate narobe.
davek od obresti od depozitov znaša 15%, od tistega nad 1000€.
Torej, če si dobil obresti od depozitov 1000€, ne plačaš nič,
če pa si dobil 2000€ obresti pa plačaš 150€ davka. (15% od 2000-1000).
In toliko plačaš, če so ti to edini dohodki ali pa ne. Nima veze z dohodnino od drugih prejemkov.
LP!
V letu 2008 sem imel 1.100 evrov obresti od depozitov,torej moram to nakazat v dohodnini in sem se stavil (za kavo) s frendom,da bom moral plačat 20% od 100 evrov,torej v mojem primeru je to 20 evrov davka, frend pa trdi,da bom mogu plačat 220 evrov davka (20% od celotnih 1.100 evrov). A mi lahko kdo pove, koliko evrov bom moral na 1.100 evrov obresti od depozitov plačat davka? hvala za odg.
Narobe!
Za obresti, prejete v letu 2008, je stopnja 20%.
(V letu 2007 se od obresti izračuna in plača dohodnina po stopnji 15 odstotkov od davčne osnove in se šteje kot dokončni davek. Od leta 2008 bo ta stopnja 20 odstotkov.)
Pojasnilo DURS, št. 42150-5/2008, 8. 4. 2008
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_kapitala/obresti/davcna_obravnava_obresti_na_denarne_depozite_dosezene_pri_bankah_in_hranilnicah_ustanovljenih_v_sloveniji_ali_v_drzavi_clanici_eu/
Za obresti, ki jih doseže rezident, na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, velja oprostitev v višini 1000 eurov. Tako se od seštevka davčnih osnov od obresti, ki jih doseže rezident, na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, odšteje znesek 1000 eurov, od razlike pa se izračuna in plača dohodnina po stopnji 20 %.
Forum je zaprt za komentiranje.