s.p
Pozdravljeni,
želela bi imeti svoj s.p popoldanski. Redno sem že zaposlena, pa se mi porajajo nasljednja vprašanja:
– ali moram imeti dovoljenje delodajalca za odprtje s.p (delam v sektorju za računalništvo in bi imela s.p za informacijske in komunikacijske dejavnosti…)?
– ali sva lahko oba z možem lastnika s.p
– želela bi registrirati še druge dejavnosti, pri katerih bi mi pomagal mož. Ali ga je potrebno pogodbeno zaposliti? On bi servisiral računalnike
– kaj če vso leto posluješ s 0 (pojma nimam kako bo s.p uspešen)?
hvala za odgovore
ali moram imeti dovoljenje delodajalca za odprtje s.p (delam v sektorju za računalništvo in bi imela s.p za informacijske in komunikacijske dejavnosti…)?
Poglejte v vašo pogodbo o zaposlitvi, če je v njej navedena konkurenčna klavuzula, tam so potem tudi navedeni točno pogoji za opravljanje druge dejavnosti.
– ali sva lahko oba z možem lastnika s.p
Ne lastnik je samo ena oseba, drugi je lahko prokurist, kar pomeni, da je pooblaščenec in lahko za vas opravlja posle in ureja stvari.
– želela bi registrirati še druge dejavnosti, pri katerih bi mi pomagal mož. Ali ga je potrebno pogodbeno zaposliti? On bi servisiral računalnike
Ni ga potrebno zaposliti, določene ure lahko opravi kot vaš mož ali ga kasneje plačate preko pogodbe, če je tega več.
– kaj če vso leto posluješ s 0 (pojma nimam kako bo s.p uspešen)?
Državi plačate vsak mesec cca 30 eur prispevkov, vse ostalo vam miruje, če nimate posla. In na koncu ne plačate nobenega davka, ker ste v izgubi.
hvala za odgovore
Spoštvovani,
hvala za odgovore.
Ob teh se mi je pa seveda postavilo nekaj dodatnih vprašanj. Pa me zanima vaše mnenje.
– kaj bi se vam zdelo bolj smiselno, da bi bil lastnik s.p-ja mož, ki bi imel reg.dejavnost o računalniški komunikaciji… (J 62… nekaj podobnega), pa sem jaz prokurist pa lahko (?) delam recimo dejavnost (ki bi jo tudi imel registrirano napr.:nega telesa)?
Ali je bolje da sem jaz lastnik in on prokurist?
Ne vem. Včasih si mislim, da če se nekako ne odločiš za neko samostojno pot, potem ne moreš vedeti kako bi bilo. Pa zato sprašujem, neumna vprašanja. Sploh za vas, ki te zadeve obvladate. Zato hvala za pomoč.
lp
Hvala na vaši pohvali, a se mi zdi, da je v računovodstvu toliko stvari, da se hitro kaj spregleda ali prehitro odgovori, pa rada vidim, da še druge punce preberejo (no fantje tudi) in dajo svoje mnenje.
Smiselno je registrirati na tistega, kjer pričakujete večji promet. Je pa povsod tako, da na koncu marsikdo dela čisto nekaj drugega, kar je nekoč predvideval, da bo delal. V kolikor gre za dve tako različni dejavnosti bi vam tudi predlagala, da si naredite pogodbo za npr vašo nego telesa. Ker on bo to težko razložil. Poglejte še na obrniške dejavnosti za katere potrebujete plačilo še obrtni zbornici.
Se pa splača poskusiti, strošek ni visok in človek nikoli ne ve, kje ga čaka sreča 🙂
ponovno pozdravljeni,
…. V kolikor gre za dve tako različni dejavnosti bi vam tudi predlagala, da si naredite pogodbo za npr vašo nego telesa. Ker on bo to težko razložil. Poglejte še na obrniške dejavnosti za katere potrebujete plačilo še obrtni zbornici. …
Pogodbo? Gre za dejavnost, za S 96.040 dejavnosti za nego telesa-dejavnost za izboljševanja telesnega počutja in za sprostitev. Poznam enega kolega, ki je to registriral in ni Obrt.z nič plačal?
Hm… ali bi bilo vseeno bolj smiselno da sem jaz lastnik s.p ja on pa prokurist? Pa lahko potem on dela spletne strani, ali bi morala to jaz?
Saj mogoče nista tako odaljeni dejavnosti…. sproščanje z masažo in “masiranje račun.virusov” hm… ah. Ne vem. Zraven bi dala še pisarniška dejavnost N/82.1…
Jasno mi je da je strošek 30eur… kaj potem pa je potrebno pošiljati izdane račune na Durs, vsake 3 mesece? Ali samo 1x na leto?
Hvala, počasi sem vam že kavo dolžna 🙂
Pri registraciji si izberete dejavnost in če spada dejavnost pod obrtne, kar je navedeno na spodnjem linku v zakonu- http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=52
Če spada vaša dejavnost pod zgoraj navedene, obrtna zbornica dobi podatke o vaši registraciji in vas vpiše v register.
Davčni zavezanci zaenkrat verjetno ne boste, kar pomeni, da ne odbijate ddv-ja niti ga ne plačujete. Na koncu leta samo oddate bilance in davčni obračun. No za preteklo leto oddate do 31.3.. Na DURS se ne pošilja nič med letom, če je dopolnilna dejavnost.
Glede kave- mogoče boste pa kdaj toliko razširili, da boste imeli računovodkinjo, pa lahko pridete do mene 🙂
V kolikor boste sama vodila knjige vam priporočam eno knjigo, ki sem jo našla v lokalni knjižnici, je sicer zelo obsežna, a v njej je res vse kar naj bi nekdo vedel, ko pričenja s svojim poslom- glede zakonodaje, davkov..
Vodenje poslovnih knjig – praktični nasveti za vodenje poslovnih knjig zasebnikov po sistemu enostavnega knjigovodstva. Kakšni podatki so tudi malo zastareli, samo je pa lepo predstavljeno celotno knjiženje in zakoni.
Hvala Tanya74, sem pa napisala da je kaj zastarelo, a je zanimiva predvsem zaradi širokega pogleda na računovodstvo. Je pa res, da je kakšne stvari treba še preveriti. Je pa povsod naveden zakon ali pravilnik, tako da si lahko ogledate na strani Uradnega lista, če to še velja oz, če je bila sprememba. Vse skupaj se mi zdi kot en splošen pregled za podjetnike sp-je.
Forum je zaprt za komentiranje.