Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo subvencija

subvencija

Od zavoza za zaposlovanje imam možnost dobiti subvencijo, ki jo namenijo brezposelnim, ki izrazijo željo, da bi se samozaposlili (ustanovili s. p.). Druge pogoje sem že izpolnila, zdaj sem tik pred tem, da bi dejansko ustanovila s. p. in nato zavodu izstavila zahtevek (tako pač gre ta pot) za tisto subvencijo.
Težava nastopi /ali pa pač ne :)/ ob izplačilu subvencije, kar naj bi se zgodilo približno sredi decembra. Tako pač pride.
Ta subvencija načeloma ni obdavčljiv priliv za s. p.-ja, problem pa nastopi, če jo knjižim kot (izredni) prihodek in mi na koncu leta poveča skupni prihodek in s tem dobiček. Je že res, da bi lahko med letom z računi zmanjševala osnovo dobička, vendar, kot sem pojasnila na začetku, naj bi bilo to izplačilo verjetno realizirano nekje sredi-proti koncu decembra. Kaj potem? Subvencije je namreč 4.500 evrov in bojim se, da bom posledično plačala kar visok davek na dobiček, ki pa to pravzaprav ni.

Subvencija je namreč namenjena plačevanju prispevkov za zaposlenega. Če pa bom zdaj na silo nekaj kupovala, samo zato, da bom imela več računov in si s tem “zmanjševala” dobiček, je pa tudi traparija.

Sicer sem nekje izvedela, da naj bi se to knjižilo po delih vsak mesec sproti in naj tako ne bi celoten znesek vplival v skupni vsoti prihodkov. Ampak po pravici povedano, tistega nisem razumela prav dobro. To je pojasnila davčna referentka in po njeni razlagi, naj bi denar čakal na enem kontu, nato pa se mesečno samo delno preliva na druge konte.

Je temu res tako?
Zakaj so potem nekateri na silo kupovali pisarniško opremo ipd., samo zato, da so imeli večje stroške, da dobiček konec leta ni bil prevelik? VEliko nasprotujočih si mnenj slišim in dejansko več ne vem, komu prav zares verjeti.

Še to, odločila sem se, da bom vodila dejanske prihodke in odhodke, da ne bom poslovala po normiranih stroških. Pri tej namreč itak ni pomembno, kako se vodi ta priliv, pri dejanskem vodenju zneskov pa mi je to pomembno vedeti.
Hvala za nasvet.

Tu si je vredno prebrat SRS 10: Rezervacije in dolgoročne pasivne časovne razmejitve (http://www.si-revizija.si/publikacije/index.php):

“10.2. Med dolgoročnimi pasivnimi časovnimi razmejitvami se izkazujejo odloženiprihodki, ki bodo v obdobju, daljšem od leta dni, pokrili predvidene odhodke. Med dolgoročno odložene prihodke se uvrščajo tudi državne podpore in donacije, prejete za pridobitev osnovnih sredstev oziroma za pokrivanje določenih stroškov. Namenjene so za pokrivanje
stroškov amortizacije teh sredstev oziroma določenih stroškov in se porabljajo s prenašanjem med poslovne prihodke.”

fino, hvala.

Vidve sta zlati, točno to je mene zanimalo;))))))

Si brezposelna, in ti bo ta subvencioniran denar, boga reva, povečal skupni prihodek in dobiček! Zarad takih, kot si ti gre država v …. Ti sploh nisi upravičena do subvenicuije, ker si itak delala na črno vse leto, in najbrž ne malo, če ti subvcencija poveča dobiček in je cela panika zarad tega.

Si brezposelna, in ti bo ta subvencioniran denar, boga reva, povečal skupni prihodek in dobiček! Zarad takih, kot si ti gre država v …. Ti sploh nisi upravičena do subvenicuije, ker si itak delala na črno vse leto, in najbrž ne malo, če ti subvcencija poveča dobiček in je cela panika zarad tega.[/quote]

Od kod pa tebi ti zaključki.
Tudi jaz dobim subvencijo, vendar iz strani občine. Sem samozaposlena tri mesece in niti dan pred tem nisem delala na črno. Ta denar pa gre iz Evropskih skladov.

Si sploh razumel/a začetni problem?

Takšne kot je ne morš verjet je najbolje ignorirati, ker tako ne vejo kaj govorijo!

Zdravo, tudi jaz nameravam odpreti sp, na zavodu sem prijavljena, zato tudi mene zanima kakšne pogoje moraš izpolnjevati, da si upravičen do subvencije.
Če je tebi že uspelo to speljati bi prosila za potek postopka.
Hvala

Kolikor vem so subvencije s strani zavoda do nadaljnega v mirovanju. Več podatkov pa vam bodo dali na lokalnem zavodu za zaposlovanje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close