Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo vprašanja o s.p.

vprašanja o s.p.

Prosim za nasvet. Moj mož je brezposeln, zavarovan je po meni in si plačuje še dodatno zdravstveno zavarovanje. Zdaj bi rad odprl s.p. (prevajanje), vendar ne računa na velik zaslužek. Zdaj dela po avtorskih pogodbah.
Zanima naju:
1. ali se mu, glede na to, da tudi odslej ne bo veliko služil, sploh splača odpreti s.p.?
2. Koliko je avtorska pogodba bolj obdavčena od s.p.-ja?
3. vsi računi za stanovanje (najemnina, el., plin itn.) so napisani name. Jih bi kot s.p. lahko uveljavljal on kot stroške, če opravlja dejavnost doma, ali je treba račune prepisati nanj?
4. kakšni so še razlogi, da je dobro imeti s.p., če pa pravzaprav zdravstveno zavarovanje že ima, razen tega, da mu leta tečejo in da dobi nadomestilo za bolniško?
5. ali bi se mogoče bolj splačalo odpreti popoldanski s.p. meni, ki sem sicer redno zaposlena, in bi on delal »fiktivno« zame?
Hvala in lp!

1. ali se mu, glede na to, da tudi odslej ne bo veliko služil, sploh splača odpreti s.p.?
To se mora odločiti sam. Jaz bi odprla s.p.-ker ne bi bila rada odvisna od partnerja. Trenutno se da iz strani zavoda dobiti tudi nepovratna sredstva za samozaposlitev, ki pokrivajo prispevke za dve leti.

2. Koliko je avtorska pogodba bolj obdavčena od s.p.-ja? Odvisno od tega koliko je stroškov (ker si s stroški zmanjšate dobiček).

3. vsi računi za stanovanje (najemnina, el., plin itn.) so napisani name. Jih bi kot s.p. lahko uveljavljal on kot stroške, če opravlja dejavnost doma, ali je treba račune prepisati nanj?
Da in lahko jih vpiše v % ki je za prostor v katerem ima pisarno.

4. kakšni so še razlogi, da je dobro imeti s.p., če pa pravzaprav zdravstveno zavarovanje že ima, razen tega, da mu leta tečejo in da dobi nadomestilo za bolniško?
Ste že naštela- ima pokojnino, zdravstveno zavarovanje, nadomestila..

5. ali bi se mogoče bolj splačalo odpreti popoldanski s.p. meni, ki sem sicer redno zaposlena, in bi on delal »fiktivno« zame?
Dvomim, ker bi ob plači šla verjetno gor pri dohodnini. In bi bili konec leta obdavčeni po najvišji stopnji. Lestvica je.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2007/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2007/

Najlepša hvala za odgovore. Samo še nekaj v zvezi s točko 5: slišala sem, da se zaslužek od popoldanskega s.p. ne prišteva k plači od redne zaposlitve, ko gre za davke, ampak da se obdavči posebej. A to potem ni res?

Akontacije se plačujejo res ločeno: pri plači posebej in od dohodka iz dejavnosti posebej. Vendar gresta pa oba dohodka letno v “isto vrečo” – v letni obračun in se akontacija obračuna od vseh teh dohodkov (kot npr. plača, najemnine, avtorski honorarji, dohodki preko podjemne pogodbe…) po lestvici.

Splača se mu le popoldanski s.p.

Kolikor bi se dohodki povečali preko kvote, naj odpre d.o.o. ali d.n.o.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close