Kilometrina ~ cena goriva
Kaj ni bila vcasih kilometrina vezana na ceno bencina?
In a ni zdaj ze lep cas enaka, 0,29€/km?
Se mi le zdi ali se kilometrina ni dvignila od uvedbe eura?
Jo mislijo kaj dvignit ali kaj, ker meni komaj se pokrije stroske bencina, kje je se amortizacija avta…
Cene dnevnice in kilometrine, ki jo omenjate je samo tista, od katere se ne plačuje dohodnine in prispevkov. Kilometrina in dnevnica je lahko poljubno visoka, samo vsi davki in prispevki se morajo obračunati od razlike.
Npr. JU plačuje za dnevnico (več kot 12 ur v SLO) dobrih 20 €, kilometrino pa cca. 0,35€ (30% cene goriva 95). Res pa, da tudi obračunajo davke in prispevke od razlike, ki ti jih odštejejo pri plači.
Če ne plačaš kaska, potem k stroškom še dodaj razne poškodbe, ki znašajo od 0€ do totalke. Sicer pa če imaš avto na leasing potem moraš met tud kasko.
Jest sm to leto mehaniku že dal čisto blizu 800€, pa smo šele na pol leta. In upam da bodo gume (najmanj 600€) letos še vzdržale in da ne bom zapeljal na kakšen robnik. Ali pa zapeljal na kak oster kamen na avtocesti- kar se mi je tudi že zgodilo.
Na službeni vožnji imaš popolnoma enake stroške in poškodbe, kot na privatni vožnji.
Kriv ali ne, strošek imaš, ki pa je nastal na službeni vožnji. lahko ti na parkplacu kdo butne, lahko ti kamen prileti v šipo ali pleh, povoziš kaj in uničiš gumo, lahko zlediš s ceste zaradi poledice, lahko se tud zaletiš po svoji krivdi….. Vse to so stroški, ki jih imaš z avtom.
Če ima podjetje služben avto, potem tud vse te poškodbe plača podjetje, če pa plača kilometrino, bi pa not morali bit zajet tudi vsi ti stroški.
Saj avtobusna karta ali cena taksija tud pokriva vse te stroške. zakaj naj bi bilo pri kilometrini drugače.
Prav za vsi zgoraj navedeni stroški bi morali bit vračunani v kilometrino, vključno z kasko zavarovanjem.
Al kilometrina pokrije stroške je pa odvisno od več dejavnikov, tudi od amortizacije avtomobila in število prevoženih km, ter stroškov ki jih imaš z njim.
Sicer pa, če se podjetju ne splača kupit avta, da bi opravljalo neko pot, in raje plača kilometrino, a meni naj bi se pa to isto splačalo, da bi vozil isto pot?
Da nekdo vozi za službo s svojim avtom je popolnoma isto kot rent-a-car. Koliko pa tam plačaš za km je pa znano. Približno 80€ na dan + bencin za avto srednjega razreda.
To da se zaletiš po svoji krivdi ni problem delodajalca – tudi če se s službenim avtomobilom zaletiš po svoji krivdi, boš lahko plačal odškodnino podjetju.
Seveda je odvisna od več dejavnikov…jaz samo pravim, da pri nekih povprečnih “parametrih” si kar dobro na plusu s kilometrino.
Odločitev da podjetje ne kupi svojega avtomobila je verjetno v številu kilometrov, medtem ko ti narediš privatnih dovolj, da s kilometrino nimaš izgube.
Sem pa prepričan, da v kolikor bi bili na izgubi, nihče ne bi uporabljal lastnega avtomobila za službene namene, mar ne?
Forum je zaprt za komentiranje.