Računovodkinje prosim za pomoč
Pozdravljeni,
mislim, da me v firmi malo nateg***** pri plači. Imam zmenjeno fikno stimulacijo. Sedaj pa me zanima ali gre stimulacija samo od rednega dela ali tudi od dopusta, praznika, če slučajno pride tisti mesec?
Jaz sem prepričana da od ur, ki so mesečno delovne + doust (npr. 100 ur sem delala + 92 ur sem bila na dopustu = 192 ur / mesec), vsaj to je meni logično.
V kolektivni pogodbi pa nimam definirano. Piše mi samo, da imam mesečno fikno stimulacijo ..0%.
Hvala za odgovore in prosim, če me razsvetlite
lp
..ste pa pozabili na še eno pomembno stvar : delodajalci dajejo dogovorjeno plačo v obliki fiksnega dela + stimulacije, ki to v resnici sploh ni…
.. in sanjati pri takem o resnični stimulaciji na to, je nerealno…
.. in žalostno dejstvo je, da ljudje podpisujejo takšne pogodbe : dogovori se za 1000 € plače, delodajalec napiše v pogodbo 500 + 500 stimulacije, ko pa mu nekaj ni všeč, pa brez slabe vesti in zakonskih omejitev le to odvzema pri izplačilih, pa prav nič ne moreš… tako si v bistvu destimuliran..
Močno upam, da teh ni žrtev ni veliko in da jih bo čimmanj, saj se delodajalci v našem sodobnem naprednem gospodarstvu obnašajo zelo ne-demokratično do ljudi…
Stimjlacije ni na dopust. Ja pa obratno. Osnova za dopust je plača za polni delovni čas preteklega meseca ( ali povprečje treh če je tako dogovorjeno v kol. pogodbi )
Se pravi če imašm v mesecu 1 ko si delala cel mesec ( recimo 184 ur)
1000 osnove + 500 stimulacije.
Ti pripada drugi mesec ko si bila 100 ur v službi in 84 ur na dopustu ob predpostavki, da imaš isto stimulacijo kot prejšnji mesec
Redno delo:
1000/184 * 100 = 543,48
500/184*100 = 271,74
dopust:
1500/184*84 = 684,78
skupaj = 1500
Če je za oba meseca isti bruto ( oziroma ista stimulacija ) je razultat isti.
če pa bi predhodnji mesec imela stimulacijo recimo 600 € ta mesec pa 500 € bi se redno delo računalo do 1000+500, dopust pa od 1600.
Torej ti teoretično nimaš prav, imaš pa prav, da bi morala dobiti isto plačo. Oni so narobe izračunali, ker so za osnovo vzeli samo osnovno plačo ne pa izplačano plačo na uro preteklega meseca.
Nimajo prav ! Dopust se obračunava na povprečno plačo preteklih treh mesecev za vsemi dodatki in stimulacijami vred.
Za dopust dobiš nadomestilo plače. O tem piše v Zakonu o delovnih razmerjih takole:
58. člen ZDR 2007
V 137. členu se sedmi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(7) Če s tem ali drugim zakonom oziroma na njegovi podlagi izdanim predpisom ni določeno drugače, delavcu pripada nadomestilo plače v višini njegove povprečne mesečne plače za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v obdobju zaposlitve v zadnjih treh mesecih ni delal in je za ves čas prejemal nadomestilo plače, je osnova za nadomestilo enaka osnovi za nadomestilo plače v zadnjih treh mesecih pred začetkom odsotnosti. Če delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel niti ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače v višini osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi. Višina nadomestila plače ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.«.
Jaz računam nadomestilo za dopust takole:
osnova + stimulacija+ dodatki ( pogoji dela, minulo delo …) preteklih treh mesecev / štavilo fonda ur preteklih treh mesecev = urna postavka za izračun dopusta. Primerjam bruto plačo ( z vsemi dodatki in stimulacijami )če bi cel tekoči mesec delala/ fond ur tekočega meseca in za osnovo za izračun dopusta vzamemem nižji znesek.
Recimo kolektivna pogodba za negospodarstvo pravi:
Nadomestila plač
39. člen
1. Delavcu pripada nadomestilo plače za čas odsotnosti z dela:
– zaradi bolezni;
– poklicne bolezni in nesreče pri delu;
– letnega dopusta in odsotnosti iz 29. člena te pogodbe;
– na dela proste dneve po posebnem republiškem in zveznem zakonu;
– odsotnosti z dela zaradi napotitve na izobraževanje oziroma izpopolnjevanje v interesu zavoda;
– v drugih primerih, določenih z zakonom, kolektivno pogodbo ali splošnim aktom zavoda.
V vseh navedenih primerih, razen v primeru iz prve alineje, pripada delavcu nadomestilo v višini 100 %
osnove. V primeru iz prve alinee pripada delavcu nadomestilo v višini najmanj 80 % osnove.
Osnova za izračun nadomestila je plača delavca v preteklem mesecu za poln delovni čas.
Po tem bi moral biti izračun tak, kot pravi MarjanaG, a vem da je izplačilo za dopust osnovna plača brez dodatkov /imam eno tako plačilno listo v predalu/.
Forum je zaprt za komentiranje.