Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo prispevki sp – plačilo

prispevki sp – plačilo

Vem, ene bodo spet kurcale, ampak jaz se učim;))))))

Torej, prispevki za zasebnike v mesecu juniju znašajo – vzeto iz revije Obrtnik:
do 6345, 46 = prispevki za PIZ: 137,95 / prispevki za zdravstveno zavarovanje: 76,20 / drugi prispevki 0,40 /// skupaj 216,41.

Torej so to prispevki, ki jih mora s.p. plačevati. Poleg tega sem še ob odprtju firme dobila za plačilo akontacije (davek), in sicer imam višino predhodne akontacije 152,00e, višino obrokov predhodne akontacije – trimesečna akontacija pa 76,00.

1. Kako si naj preračunam plačilo teh prispevkov, če sem odprla podjetje komaj 27.6.2008? Torej za 4 dni, vmes je bil vikend.

2. Kaj pomeni tri mesečna akontacija in katero akontacijo sedaj plačujem? Da se plačuje 76,00e vsake 3 mesece ali naj celo poravnam za naslednje tri mesece, ali lahko čez 3 mesece in kako naj pri bogu to akontacijo preračunam za tiste 4 dni v juniju?

3. Te prispevke nakazujem na DURS. Na DURS-u sem dobila njihovo bančno številko. Ne razumem pa iz česa je sestavljan sklic. Predvsem zadnjega dela sklica – konto + kontrolka.

Prosim pomoč pri tem prvem obračunu!

Stokrat hvala, za vsako informacijo!

1. Kako si naj preračunam plačilo teh prispevkov, če sem odprla podjetje komaj 27.6.2008? Torej za 4 dni, vmes je bil vikend.

Junij ima 21 delovnih dni (en dan je praznik). Deliš vse zneske s 21 dnevi in množiš s dvemi dnevi (toliko je bilo delavnikov).

2-Plačilo:

206. člen
Davčni zavezanec plačuje akontacijo davka v tekočem letu v mesečnih ali trimesečnih obrokih sorazmerno z višino davčne osnove po zadnjem obračunu davka.
Mesečni obroki akontacije zapadejo v plačilo vsakega zadnjega v mesecu, plačani pa morajo biti v desetih dneh od zapadlosti.
Trimesečni obroki akontacije zapadejo v plačilo vsakega zadnjega v trimesečju, plačani pa morajo biti v desetih dneh od zapadlosti.

3- številke v sklicu: najprej je tvoja davčna številka, nato oznaka dursa za vrsto prispevkov 2022(in druge), zadnjo številko pa ti določijo na davčni (tako so jo meni razložili, ko sem se jo trudila razvozlati, mogoče kdo ve kaj več).

LP
D

Preračunate : zavarovalna vsota (minimalna 566,53 eur) : ur (168) = 3,37/uro x 32 dni = 107,84 eur
Potem pa morate zopet ta znesek (107,84) razdeliti na procente, za vsak prispevek. To ponavadi naredijo programi sami. Povprašajte svojega računovodjo.

Akontacijo se plačuje do 10. v mesecu vsake 3 mesece, če ste 3-mesečni zavezanec.

Sklic za DURS je sestavljen iz ponavadi 09 vaša davčna št-20***, te zadnje številke *** pomenijo vaš račun na DURSU, te št. vam povejo oni.

Za podrobnejše informacije nas lahko kontaktirate na racunovodske_storitve@email.si.

Lep pozdrav,
Mojca

Računovodstvo,
delovnih dni je 21 krat osem je 168 ur. Delovna dneva od 27.6. sta samo dva. Tako,da se množi s 16 urami.
Ali se deli z dnevi in množi z dnevi. V obeh primerih je izračun enak.

Hvala punce, sem pogruntala. Najlepša hvala. Tudi sklic za durs sem pogruntala:))))

Sem pa jezna, ker nikjer nič ne razložijo, ampak me povsod napotijo k računovodjem, medtem ko enostavno računovodstvo res lahko vodi vsak manjši sp sam, še posebej v začetku, ko ni denarja na pretek…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close