Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kilometrina+registracija PE

Kilometrina+registracija PE

IMAM 2 VPRŠANJI, ČE MOGOČE KDO VE:
Kaj si moram obračunati, ko grem iz sedeža podjetja v poslovno enoto ? Ali je to prevoz na delo ali prevoz na službeno potovanje ?
V primeru, da sem delodajalec jaz in se vozim z lastnim avtomobilom (ni last firme) Ali morajo biti priloge (npr.računi) zraven ali je dovolj račun v knjigi prejetih računov? (kam si šel npr. trgovina-nabava določenega materiala )

Ali moram imeti narejeno ocena tveganja z varnosti pri delu v PE, kjer nimam zaposlenih in ali sploh moram imeti registrirano poslovno enoto, če druga firma zame opravlja storitve vendar izdaja račune mod mojim imenom?

To so vprašanja za vašega knjigovodjo !

Vse vodimo sami zato knigovodnje ni 🙂 zato pa sprašujem 🙂

Za prevoz na delo se šteje prevoz od doma do službe, oz. delovnega mesta. Če v enoti delate določene dni v tednu, bi se to lahko štel za prevoz na delo, drugače pa ne. Vse je odvisno od tega kako je to opredeljeno, najbolje v aktu družbe.

Če nabavljate z lastnim avtomobilom, morate v primeru inšpekcijskega pregleda to dokazati. Lahko imate kopijo računa poleg potnega naloga ali pa ne. Važno je da dokažete, da ste dejansko šli v nabavo.

Pri zadnjem vprašanju pa mi ni čisto jasno, kako neka druga firma izdaja račune v imenu vaše firme, tako da tudi ne morem odgovoriti.

Firma 1 je registrirana za opravljanje določene dejavnosti na xy naslovu.
Firma 2 pa je prav tako v ajpesu registrirana na tem istem xy naslovu za opravljanje iste dejavnosti.
Formalno sta to dve lolčeni firmi, vendar firma 1 opravlja dejavnosti za fimo 2 in izdaja račune v imenu firme 2.

Zato me zanima kako je tukaj z birokracijo?
V ajpesu niso znali povedati ali mora zato firma 2 tudi registrirati novo PE ali ne, zato smo jo vseeno registrirali. Varnost pri delu in ocena tveganja pa je narejena za firmo 1, saj so prostori njihovi in oni plačujejo najemnino in vse ostale stvari kar paše zraven.

Če prav razumem imate registrirani dve firmi, za kateri ločeno vodite računovodstvo. Če je tako, se v firmi 1 ne more opravljati storitev v imenu firme 2 in izdajati za njo račune, ampak bi morala to delati v firmi 2. To je tudi v primeru, če ima firma 2 registrirano poslovno enoto.

Poleg tega tudi če sta ti dve firmi ustanovljeni vsaka za sebe in imata istega lastnika, ali pa tudi če so različni in so si med seboj sorodstveno povezani, bi morali upoštevati transferne cene, če tega ne delate.

Glede vsega pa mislim, da je stvar kar zapletena in bi bilo res dobro, da si poiščete kakšnega svetovalca s tega področja.

Glede ocene tveganja pa, je najboljše da povprašate tistega, ki vam je naredil oceno tveganja za firmo 1. Oceno tveganja kolikor vem mora imeti izdelano vsaka firma za sebe, pa če je lastnik poslovnih prostorov ali pa plačuje samo najemnino. Vsekakor pa firma 1 ne more plačevati stroškov za firmo 2, ne najemnine, ne katerih drugih stroškov, saj so ji le ti v tem primeru davčno nepriznani.

Firmi sta ustanovljeni ločeno in imata ločene lastnike. Samo ena firma pač dela za drugo oz izdaja račune v imenu druge.

Če firma 1 dela za firmo 2 ji lahko samo izstavi račun za opravljeno storitev. Ne more pa izdajati računov za njo in v njenem imenu. Firma 2 bi morala prejeti račun od firme 1 in potem to zaračunati naprej. Drugače pa je boljše, da firma 1 dela vse direktno in ne v imenu in za firmo dva.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close